Inden du selv stiller et spørgsmål

 

Tandlægebrevkassen svarer kun på udvalgte spørgsmål

OBS: Tandlægebrevkassen modtager så mange spørgsmål, at vi ikke kan give alle svar. Du kan derfor ikke være sikker på at få svar, hvis du stiller et spørgsmål til tandlægen. 

For at så mange som muligt alligevel kan få hjælp, har vi fundet frem til de spørgsmål vi oftest modtager omkring tænder, og samlet dem i en oversigt, som du kan finde her

Syreskader

brevkassespørgsmål

Syreskader

brevkassespørgsmål af
Anonym
14 år
Oprettet 9 år 1 måned siden

Jeg kan se at mine tænder begynder at blive gennemsigtig på det yderste, er det nået man kan gøre noget ved og hvad er det bedste til at gøre ens tænder hvide?

Svar: 

Hej Mathias

Tak for din mail. Det er meget svært for mig at svare dig, når jeg ikke har set dine tænder. Mit bedste råd til dig er at gå til tandlæge og stille spørgsmålene der. Men jeg vil gerne forsøge at give dig noget viden, du kan bruge til at tænke over tingene - og stille spørgsmål ud fra:

Du skriver at dine tænder "begynder at blive gennemsigtige på det yderste". Det kan være et tegn på syreskader. Syreskader kan man få hvis man tit spiser eller drikker sure / syrlige ting (sodavand, surt slik, citroner) eller hvis man tit kaster op. Skaden sker ved at syren ætser det yderste lag af dine tænder væk. Det betyder, at de bliver tyndere, glattere og at man kan se igennem kanten af tanden.

Det kan også være slid, hvis du skærer tænder, mens du sover. Det slider et lag af bag på tænderne og det kan betyde, at tænderne bliver tynde og gennemsigtige.

Du kan ikke få den tabte emalje igen, desværre. Din tandlæge kan reparere tænderne, men det er svært og det kommer an på, hvad det er, der er sket om det kan lade sig gøre. Det er ikke alt, der kan repareres.

Prøv at gå tilbage i brevkassen og se nogen af de andre svar jeg har skrevet om syreskader.

Så spørger du hvad det bedste til at gøre ens tænder hvide er. Svaret er, at der ikke for alvor findes noget, der kan gøre tænder hvide - uden at den enten skader tænderne og tandkødet eller er dyrt og ødelægger tænderne på langt sigt. Hvis du børster dine tænder rene med almindelig tandpasta dagligt og hvis du ikke ryger og ikke drikker meget rødvin, så er der ikke noget andet, du kan gøre for at få hvidere tænder. Dine tænder har den farve, de er beregnet til at have - ligesom du har fået en bestemt øjenfarve, hårfarve og så videre.

Tandblegning - som du kan læse om i mange annoncer - giver kun en meget lille effekt og du risikerer at få rigtig mange problemer med dine tænder og dit tandkød. Når du bliver voksen kan du vælge at få lavet porcelænskroner på tænderne. Det er dyrt og holder kun 10-15 år ad gangen så det er også en rigtig dårlig ide. Prøv at gå tilbage i brevkassen og læs nogle af de svar jeg har givet andre, der har spurgt om "gule tænder".

Mit bedste råd til dig er at gå til tandlæge og bede om at få set på dine tænder. Stil de samme spørgsmål som her i brevkassen. Snak med tandlægen om de svar du har fået af mig. Jeg tænker, at det vigtigt for dig at få at vide, om du faktisk har syreskader eller slid på dine tænder og om tandlægen kan hjælpe dig med noget - for eksempel at undgå, at det bliver værre.

Held og lykke med at finde ud af det

Niels Hansen, tandlæge.

nielshansens billede
Niels fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program