Hacker.

brevkassespørgsmål

Hacker.

brevkassespørgsmål af
Anonym
13 år
Oprettet 9 år 3 måneder siden

Hej Cyberhus.

Var lidt i tvivl om hvor jeg skulle lægge den her ind, men nu bliver det bare her.

Jeg vil prøve at korte det her ned og for at gøre det lettere at forstå kalder jeg min venindes ven for A og hackeren for B.

Min bedste veninde fortalte mig for lidt siden at A's (han er en dreng) profil på fb er blevet hacket og at B nu er begyndt at skrive til hende. Hun har vidst nok fundet ud af at det er fordi A har været hacker sammen med B på grund af at hans far lige var gået fra familien og at de manglede penge. Da A så havde fået de penge han skulle bruge ville han ikke arbejde sammen med B mere. (B er vidst nok omkring de 17 år.) Derfor har B så hackets A's profil og er begyndt at skrive til min veninde. B skriver at hun skal sende nøgen billeder og han skrev at hvis hun blokerede ham ville han lægge hendes vens konto nr. ud alle mulige steder. Hun har prøvet at finde et tilfældigt billede inde på nettet og det har hun sendt til ham men det havde han regnet ud. Hun ved ikke hvad hun skal gøre for hun vil ikke have at der sker noget med A men hun vil heller ikke sende billeder af sig selv og gå langt over hendes grænse. Hun er bange for at A bliver fjernet fra hans familie hvis hun siger at han har været med til at hacke førhen.

Det jeg så gerne vil have et råd om er om der er noget jeg kan gøre for at hjælpe. Jeg har sagt til hende at hun for guds skyld ikke måtte sende nogle billeder til ham og at hun skulle finde en hun stoler på ( en voksen ) og sige det til for det er jo ulovligt det B gør. Kan jeg gøre mere? Jeg har det virkelig dårligt over det, for selvfølgelig vidste jeg at sådan noget jo sker, men troede ikke at jeg skulle sidde at snakke med min bedste veninde om at hun oplever det. Ved jo godt at når jeg har det sådan her må min veninde jo ha' det 10 gange værre! Vil virkelig gerne have hjælp. 

Kh den fortvivlede.

Svar: 

Hej Anonym

Først vil jeg starte med at sige at jeg godt kan forstå at du er ked af at den situation som din veninde står i, for det er helt sikkert ikke sjovt at være hende lige nu. 
Det råd du allerede har givet din veninde om ikke at sende nogle billeder til B er et rigtig godt råd, og det synes jeg er vigtigt at holde fast i. 

Ud over det du allerede har gjort tænker jeg at du kunne sige til din veninde at hun skal prøve at gemme de beskeder fra B, hvor han truer hende til at sende billeder, for det er ganske enkelt både forkert og ulovligt. Det må han ikke. Hvis din veninde gemmer beskederne fra B, vil hun have bevis for hvad der er foregået og så er det lettere at få ham stoppet. 

Mit andet råd til din veninde vil helt bestemt være at få fortalt hvad der foregår til nogle voksne. Det kan være hendes forældre eller nogle andre voksne som hun føler sig tryg ved. Jeg tror det er vigtigt at få nogle voksne til at hjælpe fordi det kan være nødvendigt at kontakte eksempelvis politi eller dem der administrerer de websider som B bruger til at kontakte din veninde...og det kan altså godt være lidt komliceret at gøre uden hjæl fra voksne. 

Jeg kan godt forstå din venindes bekymring for om der kommer til at ske noget med A, fordi A har været med til til hacke tidligere. Det er klart at hvis A har gjort noget som er ulovligt kan det godt være at det er nødvendigt at hans forældre får det at vide og at der er brug for at snakke med ham om hvad han har gjort. Men jeg er ret sikker på at han ikke vil blive fjernet fra sine forældre på grund af at han har hacket. 

Jeg synes du lyder som en fantastisk veninde der gør det rigtig godt for at hjælpe din veninde. Som sagt synes jeg allerede du har givet din veninde et super godt råd. Nu har du fået et par stykker mere...jeg håber du kan bruge dem. 

Bedste hilsner 
Niels-Christian

Niels-Christians billede
Niels-Christian fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program