Svamp?

brevkassespørgsmål

Svamp?

brevkassespørgsmål af
Anonym
13 år
Oprettet 9 år 8 måneder siden

Kære Cyperhus!

Jeg tror jeg har svamp i mit underliv. Det klør og jeg får også nogle jav hvor jeg bliver nød til at klø.

Jeg er så bange for at jeg har det! Og jeg har bare ikke lyst til at tænke på det i min sommerferie. Hvordan skal jeg sige det til min mor og kan jeg gøre dette alene, selvom det ikke er det jeg har lyst til men jeg ved ikke hvordan jeg skal sige det til min mor! Hvordan foregår det hvis jeg har det? Skal lægen så kiigge i mit underliv? Skal det være en speciel læge?

Hilsen Den Forvirred

 

 

Svar: 

Hej med dig.

Det kunne godt lyde til at du har svamp, når du har oplevet tiltagende kløe over en periode. Det er flot, at du skriver herind, og jeg kan godt forstå, at det kan være forvirrende, hvad du skal gøre. Du skriver ikke, om du ved, hvorfor du har fået svamp, så jeg vil lige starte med at give en kort forklaring på, hvordan man kan få svamp.

Når man har svamp i underlivet, også kaldet skedesvamp, så kan det komme af forskellige ting. Det kan være, hvis man har hormonelle forandringer, sukkersyge, samleje, forkert brug af type sæbe til intim området, været syg, hvor immunforvaret er blevet svækket, eller man har fået pencilen eller anden medicin. Der er også nogle, som kan få svamp uden nogen forklaring, det kan bl.a. være fordi ens almene ph-værdi i underlivet er i ubalance.

Det er helt normalt, at piger og kvinder får skedesvamp i løbet at deres liv, netop fordi det kan komme af så mange forskellige ting. Derfor kan man også sige, at kvinders underliv er lidt sårbart i forhold til, hvor lidt der skal til, før man kan få skedesvamp. Undersøgelser viser at 3 ud af 4 kvinder oplever at have skedesvamp mindst 1 gang i deres liv.

For at komme af med din kløe, skal du kontakte din normale læge. Ofte vil lægen gerne undersøge ens underliv for at være sikker på, at det er svamp. Det plejer at gå ret hurtigt og ikke være noget, man mærker noget til. Men det kan alligevel godt være grænseoverskridende, hvis det er første gang, man prøver det. Derfor er det også helt normalt, hvis man er nervøs. Som behandling får man typisk nogle piller, som skal tage i en kort periode, og så går kløen væk. Man kan også få en stikpille, som skal putte op i skeden, men det er de færreste steder, der stadig anvender den form for behandling. Ofte kan man også selv vælge, om man vil have den ene eller den anden form for behandling.

Jeg tænker, at det vil være en god ide, hvis du prøver at fortælle det til din mor. Jeg ved godt, det kan være grænseoverskridende, fordi det er et intimt sted på kroppen, men jeg tænker, at hvis du fortæller hende, at du har oplevet kløe i underlivet det sidste stykke tid, og at du tror at det er svamp og derfor gerne vil til læge, at hun sikkert gerne vil hjælpe dig. Det kan være, at hun også selv har prøvet at have haft skedesvamp og derfor ved, hvor frustrerende det kan være. Hvis hun er uforstående overfor, hvordan du kan have fået svamp, så kan det være, at der er en af ovenstående grunde, som du kan bruge til at forklare det med. Det kan også være, at du er en af dem, hvor det kan komme uden grund. Det er heller ikke sikkert, du behøver at forklare det til hende, og at det er nok at du fortæller hende at du har svamp og gerne vil til lægen. Det vigtigst er, at du ved, at det er helt normalt, og at du får hjælp til at få kløen væk, inden den bliver uudholdelig.

Hvis din mor ved det, kan hun måske både hjælpe dig med at tage kontakt til lægen, men måske også tage med dig til lægen og støtte dig, hvis du bliver nervøs. Det kan være, du synes, det ville være rart at have en med til at høre, hvad læge fortæller, hvis der er noget, du skal huske i forhold til behandling eller for at undgå at få svamp igen.

Jeg håber, at du kan bruge mine svar, og at du får hjælp til at komme af med kløen, så du kan nyde din sommerferie.

Venlig hilsen Ditte LK

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program