føler mig fed

brevkassespørgsmål

føler mig fed

brevkassespørgsmål af
Anonym
14 år
Oprettet 9 år 10 måneder siden

hej brevkasse.

jeg har længe gået og tænkt meget over min vægt. jeg synes jeg er rigtig tyk, og er ked af mit udseende...

jeg er 14 år. er 165.cm høj og vejer 54.kg. har meget lavt selværd. er jeg tyk? og har du en måde jeg kan tabe mig på.

det vil gøre min hverdag bedre. håber virkelig i vil hjælpe mig.

ps. går til håndbold 2-3 gange om ugen, bevæger mig dagligt, og spiser fornuftigt.

er bare meget ked af det.

Svar: 

Kære dig

Det er rigtig fint, du skriver herind, når du går og er ked af din vægt. Jeg vil dog starte med at understrege, at det bestemt ikke lyder til, du er for tyk. Ud fra din højde lyder det til, din vægt ligger på et meget passende niveau. Men selvom du er normalvægtig, ændrer det selvfølgelig ikke på den følelse, du har indeni, hvor du føler dig for tyk. Rigtig mange piger har det ligesom dig, hvor de tænker meget over deres vægt og udseende og gerne vil tabe sig. Det er helt normalt at tænke meget på at have en flot krop og spise rigtigt, så længe du bare husker, at det ikke må tage overhånd.

Du skriver, du spiser fornuftigt, spiller håndbold 2-3 gange om ugen og dagligt bevæger dig. Det lyder rigtig fint. Hvis man skal tabe sig, holde vægten eller bare leve sundt, er det vigtigt at gøre, som du allerde gør - bevæge sig lidt dagligt, dyrke motion nogle gange om ugen og spise fornuftigt, hvor du generelt lever sundt, men hvor der også er plads til at spise nogle usunde ting engang imellem. Der er ingen mirakelkure, hvor man hurtigt kan tabe sig og fortsat holde vægten, når man begynder at spise normalt igen. Det handler om at have en sund livsstil. Og det lyder det til, du har. For mig lyder det til, du er en normalvægtig og sund pige, som har et godt forhold til kost og motion. Så det bekymrer mig lidt, at du gerne vil tabe dig. Jeg synes, det er fint, du er opmærksom på din vægt, så du ikke bliver for tyk. Men du må huske på, at det hverken er sundt at være for tyk eller for tynd. Og faktisk er det ligeså usundt, hvis ikke mere usundt, at være for tynd, end det er at være for tyk.

Jeg tror, du må prøve at spørge dig selv om, hvorfor du gerne vil tabe dig. Du nævner, du har dårligt selvværd. Kan det være derfor, du føler, du skal tabe dig? Fordi du tænker, det vil give dig et bedre selvværd, hvis du bliver tyndere. Jeg tror, mange har den tanke, men jeg tror også, at mange finder ud af, at det egentlig ikke har ændret noget, når de så har tabt sig. Selvværdet er stadig dårligt, og man finder bare noget andet, man så vil ændre på i stedet, i håb om at det kan give én et bedre selvværd. Jeg tror, det er selvværdet, du skal arbejde med i stedet for vægten. Det lyder til, du er ret usikker på dig selv - om du er pæn nok, tynd nok og god nok. Og sådan er der rigtig mange piger på din alder, der har det. Du er teenager, og det er en periode fyldt med usikkerhed, og hvor man ændrer sig meget - både personlighedsmæssigt og udseendemæssigt. Udseendemæssigt begynder man at få kvindelige former, og derfor kan man godt føle, at man pludselig er blevet tyk. Men det er en helt normal udvikling, hvor du er ved at blive til en kvinde. Og hvis ikke det er sket for dine veninder, så sker det sikkert snart.

Jeg synes, du skal prøve at kigge dig selv i spejlet i stedet for at veje dig. Det giver dig et bedre billede af, hvordan du i virkeligheden ser ud. Og så synes jeg, du skal prøve at fokusere på noget ved dit udseende eller dig selv, som du godt kan lide. Måske har du smukke øjne, lange ben, eller måske er du et fantastisk og hjælpsomt menneske med en skøn personlighed. Find de ting, du godt kan lide ved dig selv, og fokuser i stedet på dem og fremhæv det, du godt kan lide ved dig selv. Det kan måske hjælpe dig til at få det bedre med dig selv.

Du skriver også, at det vil gøre din hverdag bedre, hvis du bliver tyndere. Jeg tænker, hvorfor du mon tror, din hverdag vil blive bedre af det, og hvad det vil ændre i din hverdag? Jeg er sikker på, der også er rigtig mange tynde piger, der går rundt med store problemer og lavt selvværd. Jeg tror i stedet, din hverdag vil blive bedre, hvis du begynder at tro på dig selv - tro på, at du er god nok, som du er! Jeg ved godt, det er lettere sagt end gjort. Og det kommer helt sikkert til at kræve tålmodighed, da selvværd ikke er noget, der kommer fra den ene dag til den anden. Men jeg er sikker på, det nok skal komme. Jeg tror på dig.

Hvis det fortsat kommer til at fylde meget i din hverdag, vil jeg dog råde dig til at snakke med nogen om det. Måske nogle veninder, dine forældre eller en lærer, du er tryg ved. Det er altid godt at snakke med nogen, der kender én godt, og som vil støtte og hjælpe én, når der er noget, man går og er ked af. Og hvis du ikke har lyst til at dele det med nogle, du kender, skal du vide, at du også altid er velkommen til at skrive ind til vores brevkasse igen eller til chatten, som du finder her.

De bedste hilsner fra Ditte

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program