I tvivl

brevkassespørgsmål

I tvivl

brevkassespørgsmål af
Anonym
16 år
Oprettet 13 år 1 måned siden

hej. jeg har et spørgsmål og jeg håber jeg kan få et svar uden at jeg skal gå til læge da jeg er meget genert og ikke snakker med mine forældre om sådanne ting. jeg har i lang tid haft en svag lugt fra skeden, og i går aftes opdagede jeg at jeg er lidt rød på skamlæberne altså kun udenpå skeden, og jeg har læst at det kan skyldes at gå med g-streng hele tiden og stramt undertøj hvilket jeg bruger. det klør ikke eller sviger ikke overhovedet. jeg har også læst at lugten kan skyldes ubalance i skeden, så jeg ville høre om det ville være en god idé at prøve de der stikpiller som man kan købe online på matas hjemmeside? og se om det hjælper og måske prøve at gå med noget løsere undertøj og se om rødmen forsvinder af det?

Svar: 

Hej.

Godt du skriver herind når du er i tvivl om noget.

De hyppigste ting der generer fra skeden er bakteriel ubalance og svamp. Det er to forskellige ting, og jeg skal prøve at forklare dig begge dele.

Bakteriel ubalance: Skyldes typisk, at der kommer bakterier fra endetarmen og op omkring skeden hvor de kan komme op og lave det man kalder bakteriel ubalance. Der er normalt bakterier i skeden, men det er bakterier som skal være der for at "miljøet i skeden" er rigtigt for slimhinden. Hvis der kommer afføringsbakterier op i skeden, hvilket alle piger prøver en gang eller flere i deres liv, kan de gøre, at udflåddet kommer til at lugte lidt, og at udflåddet skifter farve til mere hvidlig samt man kan få lidt rødme. Afføringsbakterierne kan komme op omkring skeden hvis man tørrer sig forkert, dvs. starter bagtil og fører papiret frem over skeden i stedet for omvendt hvor man starter med tissekonen og fører papiret bagud mod enden. En anden måde er, som du selv skriver, hvis man går med stramt undertøj, især g-streng. G-streng kan bakterierne bruge som vandresnor, og kommer på den måde lettere op mod skeden. Bakteriel ubalance med afføringsbakterier skal behandles med antibiotika, og du bliver derfor nød til at blive undersøgt hos din læge. 

Svamp: Skyldes også ubalance i skeden, men med svampe i stedet for bakterier. Svamp kan komme hvis man tit er fugtig eller går meget med trusseindlæg i underbukserne. Det kan også komme uden man helt ved hvorfor. Det klør oftest og huden kan blive rød og irriteret, og man kan få lidt hvide belægninger i og omkring skeden. Svamp i skeden er også meget normalt, og alle kvinder har prøvet at have det. Svamp skal også behandles med medicin, enten en stikpille med svampedræber som man putter om i skeden eller en tablet man spiser. Det kræver typisk også en undersøgelse hos lægen, før man kan få medicinen. 

Jeg tror de stikpiller du taler om, er dem med mælkesyrebakterier som er gode for balancen i skeden, når man ikke fejler noget. De hjælper ikke må hverken bakterier eller svamp. Jeg vil først og fremmest anbefale dig at gå til lægen og blive undersøgt. Lægen gør det mange gange om dagen og er vandt til at undersøge og hjælpe folk med den slags problemer. Du skal derfor ikke være nervøs, og hvis du fortæller lægen, at du ikke er glad for undersøgelsen, er jeg sikker på at han/hun vil gøre det ekstra forsigtigt. Som du selv skriver er det en god idé at gå med lidt løsere undertøj, og gerne af bomuld i en periode indtil det er væk, men jeg synes du skal få det undersøgt hos lægen, så du er sikker på hvad det er, hvis det overhovedet er noget af det jeg har nævnt ovenfor.

Jeg håber du kan bruge mit svar.

Hilsen Lea

Niels-Christians billede
Niels-Christian fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program