Kønskifte

brevkassespørgsmål

Kønskifte

brevkassespørgsmål af
Anonym
17 år
Oprettet 11 år 10 måneder siden

Hej, jeg ville gerne spørge om nået til kønskifteoberationer. Ser du jeg har haft den her følelse i snart 4 år, med at prøve nået andet. Det er en meget special og ubeskrivelig følelse til det andet køn. Jeg har haft det i lang tid, og overvejet at skifte om et år af. Jeg har snakket med både mine forældre og psykolog om det, både min psykolog og forældre syndes at det er lidt underligt når jeg er så dreng som jeg er, men jeg har den tanke om at jeg ville ændre mig vis jeg vågnede op i en pige krop. Jeg ville mægtig gerne have et svar fra jer om det er muligt at få lavet sådan nået gratis vis det virkelig viser sig som at være nået alvorligt, eller vis det er sådan at man er ''I den forkerte krop'' og om i kunne hjælpe med at finde ud af om det skal gøres.

Svar: 

Hej med dig
 
At få en kønsskifteoperation er en meget stor beslutning, så det er godt at du skriver herind med dit spørgsmål.
Det er rigtig godt at du både har snakket med en psykolog og dine forældre om det, selvom at du oplever at de synes det er underligt. Men det er det helt rigtige at du lytter til dig selv og er ærlig overfor dig selv og dine nærmeste.
 
I Danmark er det rigtig svært at ”få lov” til en kønsskifteoperation. Sundhedsstyrelsen skal godkende det, og du skal igennem psykologiske evalueringer. Dertil kommer, at når du er under 18 år, skal dine forældre også være enige i din beslutning om at skifte køn. Når du er over 18 år, kan du i princippet selv træffe beslutningen, men du skal stadig igennem hele systemet, for at få lov til at få operationen i Danmark. Når du er over 18 kan du også vælge at få lavet operationen i udlandet, men du skal selv betale for det og det er meget dyrt.
 
Om det er godt eller dårligt at det er så svært at få operationen i Danmark kan man altid diskutere, men det gode ved det er, at det netop er en rigtig stor ændring, som man skal være 110% sikker på, da man ikke bare lige kan ændre det tilbage igen. Erfaring viser faktisk også, at nogen ønsker operationen, fordi de tror at det at starte som en ny person i et nyt køn, vil løse alle deres problemer.. Det gør det ikke.. Dvs. du skal altså ikke kun gøre det, fordi du trænger til at prøve noget nyt og du er lidt interesseret i hvordan det mon er at være kvinde. Du skal træffe beslutningen fordi du føler du allerede er en kvinde i den forkerte krop.
Jeg kan altså ikke hjælpe dig med at finde ud af om det skal gøres, men jeg kan stille dig nogle spørgsmål jeg synes du skal tænke over og måske tale sammen med din psykolog og forældre om. Føler du at er i den forkerte krop? - det er der ikke andre end dig der kan vurdere. Kunne du forestille dig at være en kvinde resten af dit liv? Hvad drømmer du om af familieliv, når du bliver voksen? Det er meget store spørgsmål, og derfor synes jeg også du skal tage dig god tid til at tage beslutningen.
 
Jeg håber mit svar har hjulpet dig lidt, og jeg synes du skal tale med dine forældre igen, og lave en aftale sammen med dem hos en læge. Hos lægen kan du stille alle de mere praktiske spørgsmål, om hvad du skal gøre helt konkret hvis du beslutter dig for det, og han kan også svare mere konkret med hvad der koster noget, og hvad der ikke gør osv.
Hvis du ender med at beslutte dig for, at du føler dig som kvinde, og at du gerne vil se ud som en kvinde også, så synes jeg du skal prøve at søge om det. Men vær helt sikker, før du gør det – og giv dig selv tiden til at blive sikker.
 
Mange tanker fra Heidi

Niels-Christians billede
Niels-Christian fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program