Gruppearbejde som er gået galt

brevkassespørgsmål

Gruppearbejde som er gået galt

brevkassespørgsmål af
Anonym
15 år
Oprettet 11 år 3 måneder siden

Hej.. Jeg har været i en gruppe med en anden pige fra min klasse, hvor vi sammen skulle skrive en fysik report. Der var i alt 8 underemner som vi skulle komme ind på. Vi fordelte dem lige op, så hun skulle lave fire og jeg skulle lave fire. Vi har haft ca. 2 måneder til at lave det, og jeg fik lavet min del rimlig hurtigt, så jeg ikke skulle sidde med alt mit den sidste dag. Ikke for så lang tid siden kommer hun så også i tanke om at vi havde det for, selvom jeg har mindet hende om det det sidste lange stykke tid. Hun spørger mig hvor meget jeg har lavet, hvor jeg så er ærlig og siger at jeg er færdig med min del. Det viser sig så at hun ikke har tid til at lave hendes del, så hun prøver meget ihærdigt at skubbe hendes del over til mig, hvor at jeg prøver at sige nej, og at det ikke at mit ansvar. Det ender så med at jeg skal lave et af hendes emner, sætter tingene sammen og rette alle de små fejl. Det synes jeg ærlig talt ikke er særlig godt gruppearbejde. Jeg får som regl 10 og 12 taller, hvor hun ligger på et sted mellem 02 og 4, så da jeg modtog hendes del kunne jeg med det samme se at det ikke var særlig godt, og at hun faktisk ikke havde lavet noget af det hun skulle men enlig "snakkede udenom" i opgaven. Jeg kan jo selvfølgelig godt forstå hvis hun nu ikke kunne lave det bedre, men jeg kunne hurtigt se at det her enlig bare var en kæmpe gang sjusk selv for hende. Jeg har det skidt med at skulle aflevere dette, da jeg har høje ambitioner og gerne vil have gode karaktere, og jeg ved ikke rigtigt hvad jeg skal gøre. Jeg har overvejet om man kunne skrive navn nedenunder hver af de ting vi har lavet, men det ville nok virke temlig tarveligt overfor hende. Jeg ved virkelig ikke hvad jeg skal gøre, da jeg normalt ville være ligeglad, men den her karakter er den som kommer til at tælle meget, når vi skal søge ind på gymnasiet. Jeg har det virkelig skidt fordi jeg ikke kan nå at lave det om, og jeg hænger på det. Jeg har virkelig brug for hjælp :(

Svar: 

Hej med dig.

Øv, hvor er det en uheldig situation du er kommet i og jeg kan virkelig godt forstå at du er træt af det.

Når det så er sagt, lyder det desværre som om at der ikke er så meget at gøre med hensyn til lige netop dén opgave, da du skriver, at du ikke kan nå at lave det om. Men det ændrer ikke på at det er frustrerende at være en del af en gruppe, som ikke fungerer og jeg synes bestemt, at du er i din fulde ret til at fortælle hende hvordan du har det med den opgave.

Fortæl hende at det er dårlig stil at hun ikke får lavet sine ting til aftalt tid, når I nu har en deadline. Jeg synes også du skal sige, at det ikke er fair over for dig, at hun først får dig overtalt til at lave noget af hendes del og samtidig er hendes eget arbejde ikke seriøst. I gruppearbejde er man nødt til at kunne stole på at alle overholder de aftaler der bliver lavet, fordi man netop er så afhængige af hinanden.

Samtidig må du også huske på, at I ligger på forskellige faglige niveauer og det ved hun også godt. Måske har det været rigtig svært for hende at lave den her fysikopgave og så er det også uheldigt at hun glemmer, at I har den for. Så du kan råde hende til, at hun næste gang fortæller det, hvis hun har svært ved det, for så kan I se på det sammen og hjælpe hinanden, - da det også er en del af et godt gruppearbejde.

Mht. at skrive navn i besvarelsen, så lyder det ikke som om, at det er noget I plejer at gøre og derfor vil hun sikkert også undre sig, hvis du foreslog at I skulle gøre det. Derfor må mit bedste råd umiddelbart være, at du er nødt til at acceptere at opgaven er som den er, men at du næste gang lige får snakket med din gruppe om hvad I skal forvente af hinanden under gruppearbejdet.

Til sidst vil jeg sige til dig, at når du i gennemsnit får 10 og 12, så skal du ikke være bekymret for at du ikke kan komme ind på gymnaiset, for det kan du godt med sådanne karakterer.

Jeg håber du kunne bruge mit svar.

Venlig hilsen
Nina

Niels-Christians billede
Niels-Christian fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program