Selvskade

brevkassespørgsmål

Selvskade

brevkassespørgsmål af
Anonym
15 år
Oprettet 8 måneder 2 uger siden

Hej cyberhus Jeg er selvskadende (cutting) og har skåret i mig selv i lidt over en måned nu. Jeg har søgt på nettet om hvordan jeg renser mine sår bedst, så der ikke kommer betændelse i dem. Men så så jeg noget om sår og stivkrampe vaccination, også er jeg kommet til at tænke på om jeg skal have en stivkrampe vaccination når jeg nu skære i mig selv? Der er ingen som ved at jeg selvskader og har derfor heller ikke lyst til at komme til læge hvis de nu finder ud af, at jeg selvskader. Men er der stor risiko for at der sker noget ift, med stivkrampe når jeg selvskader? Jeg renser mine sår rigtig godt og putter lidt fucidin salve på og en lille forbinding. Håber i kan hjælpe mig.

Svar: 

Kære du

Jeg vil rigtig gerne dele mine tanker om din selvskade, men først vil jeg svare på det du spørge om. 

Det lyder som om du allerede gør nogle gode ting, for at passe på.  Du kan dog aldrig være sikker på at du ikke får betændelse i sårene, eller stivkrampe. 

Det handler selvfølgelig både om hvordan du behandler sårene efter du har selvskadet, men endnu mere om hvordan du selvskadet og hvad du bruger. Stivkrampe og infektioner kommer ofte fordi det man stikker eller skærer sig på, når man får et sår eller en rift ikke er rent. 

Og sådan er det også hvis man selvskader. Selv om man bruger sprit eller på anden måde vasker det man selvskader med bliver det aldrig helt rent, og så er der risiko for både infektioner og stivkrampe. Jeg kan ikke sige dig noget om hvor stor risikoen er, kun at du helt klart udsætter dig selv for risiko for stivkrampe, hvis du ikke er vaccineret. 

Din læge kan se om du er vaccineret i din lægejournal, så bare ved at ringe kan du følge op på den del. Hvis du ikke er vaccineret er det altså vigtigt at du får det gjort, så du ikke udsætter dig selv for mere fare end du allerede gør når du skærer. 

Du skriver ikke hvorfor du selvskader, men jeg tænker at der i hvert fald er et eller andet indeni dig, der får dig til at føle at det er nødvendigt at skære. Hvis selvskaden hjælper dig til at overskue eller holde noget ud, kan jeg godt følge hvordan det giver mening. 

Udfordringen er, at selvom selvskaden måske kan hjælpe når tankerne bliver svære, eller en følelse indeni gør ondt, så er det desværre ikke en langtidsholdbar strategi. Det fjerner nemlig ikke årsagen til at du føler som du gør. 

Det er der kun én eneste ting der kan, og det er at snakke med nogen om det der fylder eller gør ondt indeni. Det kan være mega svært. Det sværeste overhovedet. Men det er til gengæld det der virker. Og du kan gøre det i dit tempo, og på din måde. 

Måske kunne du kigge forbi vores chat, og snakke med en rådgiver om hvad det er der fylder for dig. Uden at der skal ske noget bestemt. Bare en snak. Bare en der vil lytte til hvad du har på hjerte. Jeg ved at det er det der gør en forskel, og kan hjælpe dig til at få det sådan, at du ikke føler et behov for at skære. 

Jeg håber du vil give dig selv den mulighed og den chance. 

Mange hilsner Julie

Julies billede
Julie fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2017 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Insafe- & Daphne program