Når mobilen bliver en vane

blogindlæg

Når mobilen bliver en vane

Skrevet af
Netliv
Oprettet 1 måned 4 uger siden

Har du nogensinde åbnet Instagram, Snapchat eller TikTok helt uden at tænke over det? Eller har du nogensinde fanget dig selv midt i at scrolle helt ubevidst gennem dit feed? Mange oplever, at brugen af mobilen og de sociale medier er blevet til en vane. Det vil sige: en handling, der er blevet tillært gennem gentagelse, og som ofte udføres helt uden at man tænker over det.

Når mobilen bliver til en vane, kan man få en følelse af, at man lidt mister kontrollen over sig selv eller ens handlinger. Man kan pludselig have brugt en eller flere timer på mobilen, selvom man måske gerne ville have lavet noget andet i den tid. Og det kan føre til, at man føler sig frustreret, skuffet, trist eller demotiveret. I dette blogindlæg vil vi se lidt nærmere på vaner og komme med 5 gode råd til, hvordan man kan bryde det, hvis mobilen er blevet til en vane.

Når vaner bliver problematiske

Vaner i sig selv er ikke dårlige. Tænk på, hvor mange vaner, du udfører i løbet af en dag. Det kan være, at du altid laver din morgenmad på samme måde. Eller at du har en fast rutine for, hvordan du tager et bad. Måske tager du altid overtøj og gør dig klar til at gå ud ad døren på samme måde. Vaner gør, at vores hverdag flyder lettere, fordi vi bare gør ting uden at vi behøver tænke særligt over det. 

Vaner kan dog blive problematiske. Det bliver de, hvis man gør ting, som man egentlig ikke har lyst til at gøre. For eksempel at man åbner TikTok og begynder at scrolle uden egentlig at have lyst. 

Mange har den vane, at de tjekker deres mobil som det allerførste, når de vågner. Det gør, at ens hjerne skal forholde sig til en hel masse information, før man næsten overhovedet har åbnet øjnene. Det kan være ens venners beskeder og snaps fra i går aftes, ens feed på Instagram, og indimellem kommer man måske også til at se tragiske nyheder fra rundt omkring i verden eller alt derimellem… Og det kan være super overvældende at få så mange informationer ind, særligt lige når man er vågnet. Men når man først er begyndt på det, kan det være rigtig svært at stoppe igen.

Vaner er nemlig ofte utrolig svære at bryde. Vanens magt er også en af grundene til, at det for eksempel er super svært at stoppe med at ryge, at begynde at træne eller at gå tidligere i seng, selvom man faktisk gerne vil. 

Heldigvis findes der nogle ting, man kan gøre for at bryde fri fra en vane og få kontrollen over ens handlinger tilbage.

Her er 5 gode råd til, hvordan man kan bryde en vane:

Råd 1: Vær nysgerrig på vanen

Har du tænkt over, hvorfor mobilen/sociale medier er blevet til en vane for dig? Når man forsøger at ændre vaner, kan det være rigtig hjælpsomt at overveje, hvornår og hvordan vanen opstod. Det kan være hjælpsomt, fordi vaner sommetider opstår på grund af behov, der måske kan opfyldes på alternative måder. Det kan være et behov for ro, spænding, hvile, socialt samvær, osv. Når du bruger din mobil helt ubevidst, er det så måske fordi du i virkeligheden forsøger at opfylde et behov? Og kan det behov opfyldes på andre måder, som måske endda virker bedre? 

Råd 2: Udskift vanen

Det kan være hjælpsomt at bryde en vane ved at erstatte den med en anden vane. Hvis du har fundet ud af, at der faktisk ligger et behov til grund for, at mobilen er blevet en vane for dig, kan du prøve at finde en anden vane, der også kunne opfylde det behov. Hvis mobilen er blevet en vane, fordi du for eksempel føler et behov for ro, kunne du forsøge dig med nogle meditationsøvelser, og se hvordan det føles. Hvis du føler et behov for spænding, kunne du finde en spændende tv-serie, bog eller computerspil at fordybe dig i. Husk, det handler ikke om at blive fri for mobilen eller andre skærme - det handler om, at du føler, du har kontrollen over, hvad du bruger din tid på.

Råd 3: Gør vanen besværlig 

Når man gør det sværere at bruge mobilen, bliver det nemmere at bryde vanen. Det kan for eksempel handle om at lægge mobilen i et andet rum eller uden for din rækkevidde i de situationer, hvor mobilen ofte bliver en dårlig vane. Hvis du bruger mobilen som vækkeur, kan det også handle om at få fat i et gammeldags vækkeur. På den måde bliver det nemmere at undgå at scrolle i sengen om aftenen og om morgenen, fordi du ikke behøver have mobilen tæt på din seng.

Råd 4: Find en allieret 

Vaneændring er nemmere, når man ikke er alene om det. Måske har du en ven, veninde, søskende eller forælder, som også har fået mobilen som vane. Hvad med at spørge dem, om I ikke skal forsøge at bryde vanen sammen? Når man er sammen om at bryde en vane, kan man støtte hinanden. Det kan også føles mere forpligtende, fordi man ikke lige så nemt bare kan bakke ud af det.

Råd 5: Start i de små

Det kan være super svært at bryde en vane. Så vær sød ved dig selv og se på de små sejre som skridt på vejen. Er du gået fra 7 timers skærmtid til 6 timer og 30 minutter? Det er mega sejt gjort! Har du stoppet dig selv fra at scrolle ubevidst én gang i dag? Det er stærkt! Det er ikke fair at forvente, at du skal bryde vanen fra den ene dag til den anden. Så hav tålmodighed og husk at rose dig selv for dit fremskridt.

Hvis mobilen er blevet til en vane for dig, og du gerne vil ændre dette, så håber vi, at du kunne bruge de 5 råd, og at du har mod på at udfordre din vane.

Skriv endelig en kommentar og fortæl om din oplevelse, hvis mobilen er blevet til en vane for dig! Skriv også en kommentar og fortæl, hvis du har forsøgt at ændre en vane før, og hvordan det gik!

 

Tak for at du læste med!

 

De bedste hilsner fra 

Netlivsbloggen

Kommentarer

Hader at opdage at jeg pludselig har brugt 3 timer på TIktok, når jeg bare skulle tjekke en besked. Nu har jeg slettet den. Føler mig mere fri :)

75

Hej Maja.
Det er godt, at du fandt den løsning, der skulle til for dig, når det lyder til, at du fik brugt tid på noget, som faktisk ikke fungerede for dig.

/Netlivsbloggen

74

Tak

52

Hej igen. Hvordan får man sine forældre af mobilen ? Haha, de sidder der mere end mig!

25

Hej Maja.

Jeg tror, at mange har samme oplevelse som dig, nemlig at mange forældre bruger mindst lige så lang tid - hvis ikke mere tid på mobilen end deres børn. Men det kan være ret irriterende, og stå i vejen for nærværet med hinanden.

Jeg synes at du skal snakke med dine forældre om din oplevelse af deres mobilbrug, og inden vil foreslå dig, at du kan prøve at tænke over, om det er nogle særlige situationer, hvor du synes de sidder for meget med mobilen, og hvor det irriterer dig. Det kan være nemmere at tale ud fra nogle situationer, så de kan prøve at arbejde med det. Så hvis du kan gøre det så konkret for dem som muligt, fx, at du synes de sidder for meget med mobilen, når I ser film sammen, når I spiser sammen eller lignende, så kan I tale ud fra det. Og hvis du kan prøve at sætte nogle ord på, hvorfor du synes det irriterende, så tror jeg, at det vil gøre indtryk på dem. Fx kan mange opleve, at når andre sidder med telefonen, når man spiser aftensmad sammen, så gør det, at man ikke gider til at fortælle om ens dag, fordi man ikke oplever, at andre er nærværende.
Og så kan du prøve at foreslå dem nogle regler, som gælder for alle i familien, og høre, om de vil være med på det, for at se, hvad der sker, når I alle begynder at tænke mere over måden I bruger jeres mobiler på, og om det gør en forskel for jer, både jer selv, men også som familie.

Hvis du har mod på at tage sådan en snak med dine forældre, så kan det være en idé, at I alle tager stilling til de her to spørgsmål:
- I hvilke situationer giver skærmbrug værdi til familiens hverdag?
- I hvilke situationer tager skærmbrugen værdi i vores families hverdag?
Det kan hjælpe jer med at finde ud af sammen, hvordan og hvilken rolle jeres skærmbrug skal have i jeres familie, og det kan skabe bevidsthed på jeres eget forbrug og om det står I vejen for det, I gerne vil sammen som familie, men også om det giver jer noget godt.

Jeg håber, at du kan bruge mine tanker :-)

/Netlivsbloggen

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program