Fylder mobilen for meget, når du er sammen med andre? Få råd til gode mobilvaner her

blogindlæg

Fylder mobilen for meget, når du er sammen med andre? Få råd til gode mobilvaner her

Skrevet af
Netliv
Oprettet 5 år 6 måneder siden

Rigtig mange bruger meget tid på mobilen. Og det er også meget forståeligt, for det er en ret fantastisk opfindelse. Tænk engang at vi ikke behøver at være i samme rum eller endda samme land for at snakke med hinanden. Ligesom det også er ret fedt, at vi med få klik kan finde ud af hvad der sker i verdenen, hvad vores venner laver, eller hvordan man bager en bestemt kage. Vi kan nærmest alt med vores telefoner, men det vi også kan, er at bruge ret meget tid på dem. Og måske i nogle situationer, hvor man ikke burde. Kender du det fra dig selv? Eller måske fra dine forældre eller venner? Så læs med her og få nogle tips til, hvordan vi alle kan blive bedre til at bruge vores skærme på en god måde, når vi er sammen.

”Skærmen er vigtigere end dig”

Når vi får en besked på mobilen, så kigger de fleste af os ret hurtigt for at se, hvem der har skrevet og hvad der står i beskeden. Det er en refleks, som sker så hurtigt, at vi nærmest ikke når at registrere det. Men problemet er, at de fleste af os gør det på nærmest alle tidspunkter, hvor vi har telefonen inden for rækkevidde. Dvs. også når vi er sammen med andre. Og grunden til at det kan være et problem, er pga. det signal vi sender til dem, vi er sammen med, når vi begynder at kigge på vores mobil. Det kan virke meget uskyldigt hurtigt lige at kigge på sin mobil, men det vi i virkeligheden gør, det er at sende et signal til den, vi er sammen med om, at der er noget her, der er vigtigere end dig og det du siger. Det er højst sandsynlig ikke det signal, vi vil sende, for vi er måske bare nysgerrige på, hvad der lige skete på mobilen, men langt de fleste opfatter det som om, at der er noget vigtigere end dem, og at de pludselig er uinteressante. Det er ikke en ret fed følelse at sidde med. Prøv selv at tænk efter... Hvis du sidder og fortæller dine forældre noget der er sket i skolen i dag, og de lige pludselig rækker ud efter deres mobil og kigger i den, hvordan har du det så med det? Og endnu værre.. Hvis de gør det, selvom de ikke har fået en besked, men bare lige skal tjekke noget.. Så siger det noget om, at mens man har siddet og snakket, så har deres tanker vandret hen på noget andet, og de har måske ikke lyttet til halvdelen af det, man har sagt. Og selv hvis de har fået en besked, som er så vigtig, at de lige skal svare på den, så hører de i hvert fald ikke, hvad man siger, for det er ret svært at være fordybet i to samtaler på én gang

Så kort sagt – det er ret dårlig stil at sidde med ens telefon, når man er sammen med andre, uanset om det er fordi man har fået en besked eller man lige skal tjekke noget. Begge dele sender et signal om, at der er noget andet der er mere spændende end dem, man er sammen med.

Råd til god mobilbrug, når du er sammen med andre

Det er vigtigt at sige, at vi kan alle falde i og komme til at sidde med vores mobil, når vi er sammen med andre, så det er ikke fordi du skal sidde og få dårlig samvittighed, hvis du selv gør det, men det er bare super vigtigt at tænke over, de signaler man sender, når man så gør det. Vi skal alle starte et sted, og måske du kan bruge nogle af de her råd:

  • Lad mobilen være i lommen, tasken eller i et andet rum

En god huskeregel, når du er sammen med andre, det er ikke at finde mobilen frem til at starte med. For bare det at man lægger sin mobil frem, sender et signal om, at du er klar til at hoppe ud af samtalen, hvis der skulle ske noget på din mobil. Og hvis du ikke kan se eller høre din mobil, så bliver du heller ikke fristet af at kigge på den, hvis du skulle få en besked. Så lad den være i tasken, jakken eller lommen, når du er sammen med andre. Hvis du er sammen med familien, så kan det være en idé at lægge mobilen i et andet rum. Selvom det måske er mere spændende at se, hvad der sker på den end at høre på ens forældre, så vil de med garanti blive glade, hvis du viser interesse for dem. Mobilbrug er ofte en stor kilde til frustration og skænderier mellem mange forældre og børn, så det er helt sikkert givet godt ud at lægge mobilen væk, når man har planlagt familietid eller bare til spisetid.  

  • Fortæl hvad du skal bruge mobilen til

Det er ikke altid, at man bare kan lægge mobilen helt væk. Måske venter man på en besked, eller måske får man bare ikke lige lagt væk. Hvis du så skal bruge din mobil, så er det rigtig god stil at italesætte, hvad du skal bruge den til, hvis du hiver den frem. Fx at du skal lige tjekke bustiderne, svare på den her besked, fordi …. Når man ikke ved, hvad den, der sidder med sin mobil, laver, så tænker man automatisk det værste – nemlig at de nok keder sig sammen med en, men det er ofte ikke tilfældet. Så derfor – fortæl hvad du gør.

  • Sæt på lydløs!!

Lige så rart det er at kunne høre, hvis ens telefon ringer, lige så irriterende kan det være for andre at høre på alle de Snaps, Messengerbeskeder eller sms’er, man får. En smartphone kan sige så mange forskellige lyde, og det kan være ret så distraherende at høre på. Så selvom du har været god til at lade din mobil blive i tasken, så kan du nok ikke undgå at blive nysgerrig, hvis du hører messenger lyden, og du kommer nok til at blive en smule fraværende. Så er det bedre at lade din mobil være på lydløs og tjekke den engang i mellem, hvis du bare ikke kan lade være.

Råd til hvad du kan gøre, hvis andres mobiler fylder for meget, når I er sammen

Måske har du allerede fuldstændig styr på, hvordan du bruger mobilen bedst muligt, når du er sammen med andre, men dem, du er sammen med, har overhovedet ikke skænket det en tanke. Hvis du har mod på det, så er der her nogle råd til, hvordan du kan håndtere det:

  • Fortæl hvad det gør ved dig

Fordi det er så almindeligt at man altid har sin mobil tæt på sig og svarer, når man får en besked, så kan det godt føles ret grænseoverskridende at skulle bede nogle om at lægge mobilen væk. Men det kan altså være nødvendigt at gøre, fordi det kan være så forstyrrende for den måde, man er sammen på. Så hvis du oplever, at det er et problem, når du er sammen med dine venner eller familie, så kan det være en god idé at fortælle, hvad det gør ved dig, at de sidder med mobilen. Det behøver ikke at være særlig dybt, det kan bare være ”det er altså ret distraherende, at du sidder med din mobil, når jeg snakker til dig”, eller: ”det virker til, at det ikke er så spændende det jeg siger, når du sidder med din mobil”. Uanset hvordan du siger det, så kan det føles utrolig befriende at få det sagt. Plus man også gør dem en tjeneste, hvis de slet ikke har tænkt over, hvad det gør ved andre, når de sidder der med deres mobil og er ret så uhøflige.

  • Foreslå en fælles mobilregel for familien

Hvis det er dine forældre, der ikke er gode til at lægge mobilen væk, når I er sammen, kan du – udover at fortælle dem, hvad det gør ved dig – foreslå nogle mobilregler. Fx ingen mobil ved spisetid, filmtid osv. Normalt er det jo ens forældre, der laver reglerne, derfor vil det være ret sejt, hvis du tager initiativet, og egentlig også ret pinligt for dine forældre, at det ikke er dem, der tager initiativet til det, men så kan de jo lære det ;-) 

  • Stop med at snakke

En ret passiv-aggressiv strategi er simpelthen at stoppe med at snakke, så snart den man er sammen med begynder at kigge på deres mobil, når man taler. Nogle gange går der noget tid før de bemærker, at man er stoppet, hvilket bare viser, at de på ingen måde lyttede, eller også bemærker de det med det samme, og synes måske det er lidt underligt, at man er stoppet midt i en sætning, men så kan man passende fortælle, at når du ikke kan se, at de lytter, så gider du ikke fortælle. Det er måske ikke den bedste strategi, men kan være ret effektivt til at vise, hvad man synes om andres mobilbrug, hvis man ikke orker at tage den store samtale om, hvad der er god stil at gøre, når man er sammen.

Her til sidst er det vigtigt at sige, at der selvfølgelig er nogle situationer, hvor det er okay at sidde med mobilen – fx hvis man er sammen med ens venner, og samtalen drejer sig om noget, der foregår på mobilen. Så ville det være ret mærkeligt at bede folk om at lægge mobilen væk. Eller hvis man bare har brug for at slappe af med ens mobil, og ens forældre begynder at snakke til en. Så var mobilen der på en måde først, og så kan man ikke nødvendigvis forvente, at man bare lægger den væk. Men det kan være en god idé at sige – fx, at det ikke er fordi man ikke vil lytte, men man har bare lige brug for at koble af efter en lang dag.

Har du andre gode råd til, hvordan man kan blive bedre til at bruge mobilen på en god måde, når man er sammen med andre, eller hvordan man kan sige til andre, at de skal blive bedre, så skriv det endelig i kommentarsporet.

Masser af cyberkram fra Netlivsbloggen.

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program