Gruppechatten d.31 august

blogindlæg

Gruppechatten d.31 august

Skrevet af
Gruppechat
Oprettet 7 år 4 måneder siden

Positiv og negativ opmærksomhed

Tusind tak for en skøn aften i gruppechatten. I var så seje til at finde på emner og hjælpe hinanden med gode råd. 

Vi startede med at snakke en del om opmærksomhed, og hvordan at det både kan være positiv og negativ opmærksomhed. En af jer sagde: "Generelt er jeg af den opfattelse, at opmærksomhed er et basalt behov hos os mennesker, hvis vi skal udvikle os basalt, det er det vi lærer gennem - både fagligt, men især socialt lærer vi jo gennem opmærksomhed, da vi bliver set og hørt som mennesker gennem den." Jeg synes det var så fint sagt, fordi jeg tænker at det er noget vi allesammen kan forstå. Nemlig at vi føler os gladere og mere tilpasse når der er nogen som viser os positiv opmærksomhed, og at det derfor også bliver lidt sjovere at lære eller at være til stede. Vi bliver anerkendt og set på som de mennesker vi er. 

Desværre sker der også nogle gange det, at hvis man ikke har oplevet at få positiv opmærksomhed, og man kun oplever negativ opmærksomhed (som fx skældud), så kan det lave en ond spiral. Nemlig at vi opfører os dårligt for at nogen vil lægge mærke til os - for opmærksomhed er, uanset om det er god eller dårlig, et tegn på at vi eksisterer og bliver set af andre, og derfor nødvendigt. En af jer skrev: "selv hvis man mener noget godt men det begynder at blive egoistisk kan det gå ud over andre og skade forhold til andre"

Ensomhed

Vi snakkede også en del om ensomhed, og I kom med en masse gode råd og tanker. De kommer her:

"Her er et godt råd, hold ALDRIG jeres føleser inde.. det skaber et monster der æder jer rådt op indefra og til sidst BAM du fantasere om at myrde folk..og nyde tanken "

"Altså nu har jeg nok gået og været ensom de sidste 2 år, men besluttede at det skulle ændres. Så hvad jeg gjorde var at vise mere interesse for mine medmennesker, sige ja til deres invitationer noget oftere selvom jeg ikke følte jeg var velkommen og det har set ud til at virke. Så nu det meget bedre, så græsset er grønnere på den anden side kan jeg sige!"

"Hvis man ikke er tryg, tror jeg, det er svært at vise, hvem du virkelig er, fordi man enten er nervøs eller forsøger at virke på en bestemt måde, eller hvad ved jeg. Det er lidt svært at forklare, men giver det mening?"

"Man prøver at blive accepteret af dem man er utryg / nervøse med, så man begrænser sin personlighed så manu ikke gør sig til en klovn eller gør noget dumt"

"Og ved at man ikke tør være sig selv pga. man er bange for at være klovnen bliver man genert og nærmest fluen på væggen. Folk ligger derfor ikke så meget mærke til en, man bliver ikke så engageret i folk og derfra tager er det bare en ond cirkel, da man tror folk ikke er interesseret i en."

Vi snakkede også om at man kan øve sig i at snakke med andre, ved at forberede nogle spørgsmål eller sætninger som man kan bruge når man skal small-talke. En af jer sagde at det altid er godt at spørge ind til andre, da folk som oftest elsker at snakke om sig selv. Samtidig vil man også, på den måde, virke meget interesseret i den anden, og jeg tror godt vi kan blive enige om at det er mere behageligt at være sammen med nogen, som man føler er interesseret i hvem man er som menneske, end nogen som ikke er. Det hænger jo også rigtig fint sammen med behovet for opmærksomhed, i særlig grad den positive.

Anbefalinger om netliv

Som nogen af jer husker, så har der været 3 chats om jeres liv på nettet, her henover foråret. Alle de gode tanker og råd som I (og det fysiske ungepanel) kom med, er nu blevet samlet (anonymt) i en bog, som er blevet givet til politikerne på Folkemødet. Den indeholder også anbefalinger til forældre, fagfolk og jer unge selv. Det var et forsøg på at se på børn og unges digitale liv med unges øjne, fremfor en masse voksne som jo egentlig ikke ved hvad de snakker om. Den kan læses her.

Selvom I virkede til at være nogenlunde enige med de anbefalinger som er blevet skrevet i bogen, så var der en bred skepsis eller manglende tiltro til at politikerne egentlig kan gøre en forskel. Der var også tvivl om hvorvidt en kampagne om de positive sider ved nettet, ville betyde at de negative sider blev glemt. I var dog enige om at kommunerne skal tænke mere i hvordan de kan lave anderledes (gerne digitale) tilbud til de unge som har det svært. Det er bl.a. den tanke som Cyberhus har forfulgt, når vi laver de forskellige Ung-I chats

Hvis I læser bogen og gør jer flere tanker, så skriv dem meget gerne her på bloggen. Vi vil rigtig gerne høre jeres mening!

September tema: Selvskade

Her i september kommer chatten til at handle rigtig meget om selvskade og spiseforstyrrelser. I næste uge har Sophie chatten og hun har besøg af Nina fra Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade. Det kan I læse mere om her på bloggen i starten af næste uge. Husk at man er velkommen uanset om man selv har prøvet det, kender nogen eller bare ønsker at vide mere. 

Vi ses igen om 14 dage, hvor vi også skal snakke selvskade. Der får vi besøg af Lotte som forsker i emnet. 

Jeg glæder mig til at chatte med jer igen!

Kærlig hilsen

Rådgiver Signe

 

Deltag i gruppechats på cyberhus.dk/gruppechat // Du er ikke alene

Kommentarer

den chat se jeg frem til jeg bruge
lms megt de god til hjælp
hilsen tristan

366

Kære Tristan

Det er dejligt at du kan bruge gruppechatten. Husk at du altid gerne må komme med forslag til hvad chatten skal handle om. Vi vil så gerne gør vores bedste for at finde emner, som I gerne vil snakke om.

Kærlig hilsen

Rådgiver Signe

316

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program