Gruppechatten d.10-11-16

blogindlæg

Gruppechatten d.10-11-16

Skrevet af
Gruppechat
Oprettet 7 år 10 måneder siden

Tusind tak for en rigtig god gruppechat!

Her i hele november, handler gruppechatten om at være pårørende til en der har et skadeligt brug af rusmidler. I den seneste rapport fra Sundhedsstyrelsen, står der at hvert femte barn vokser op i en familie hvor rusmidlerne (særligt alkohol) har taget styringen. Det kan vi selvfølgelig også mærke her på Cyberhus, hvor mange af jer fortæller om oplevelser med forældre der drikker, og at det er enormt svært at skulle bede om hjælp. I den forbindelse har vi - hver torsdag - besøg af to gæsterådgivere fra Projekt Brus, som kan svare på spørgsmål og hjælpe jer med at finde hoved og hale i situationen. 

Hvad snakkede vi om?

Igår kom vi igennem en masse forskellige emner, og særligt snakkede vi om hvad der kan være svært når én eller begge forældre drikker for meget. Der var en af jer som sagde:"når de ikke har drkket kan det godt være at de har absitnser måske. men når de har drukket for meget så er det også svært. de skal helst være sådan  en mellem ting så er de bedst at være sammen med".

På den måde kan det altså både være svært når ens forældre, hvis de er vant til at drikke meget, ikke drikker, men samtidig skal de heller ikke drikke for meget. Når man som ung skal forsøge at finde rundt i dagligdagen uden at vide om man kommer hjem til en forælder der har drukket for meget eller for lidt, så fylder det enormt meget. Når tingene fylder, så bliver man ofte frustreret, vred og ked af det, og man får ondt indeni. Og så tænker du måske - Jamen hvorfor siger man så ikke fra eller søger hjælp? 

Langt de fleste unge som lever i en familie med problemer, er splittet mellem sine negative følelser og sin loyalitet mod sin familie, og man ønsker ikke at der skal ske dem noget ondt. I beskrev rigtig godt:"men når det ikkeer med vilje kan man ikke rigtig blive vred." og "hvis man ved at sine forældre har det bedst sådan og man faktisk også selv har det bedst når de har drukket lidt, fordi så er de glad så er det ikke nemt og når alt er lidt som det ikke altid burde være så er det heller ikke nemt at sige så er det nemmer at holde hemmeligt fordi så føler jeg ikke jeg gør noget forkert ihvertfald overfor dem"

Mange ting på samme tid

Vi snakkede også om at et skadeligt forbrug, afhængighed og humørsvingningerne sjældent er det eneste problem. Der var mange af jer som også havde oplevet seksuelle overgreb, og at forældrene havde psykiske problemer såsom depression. Det er svært at have forældre som bytter rundt på rollerne, så du føler at du skal tage mere ansvar end du egentlig er gammel nok til. Gæsterådgiver Morid skrev: "man tager som barn ofte det ansvar på sig, at man skal passe på ens forældre, men i virkeligheden er det jo omvendt"

Gæsterådgiver Eva i den forbindelse: "Man kan sige at når en forældre drikker, så opgiver de for en tid det ansvar med at være voksne som de egentlig skulle tage på sig. De rykker ligesom ud af forældrerollen og bliver ansvarsløse. Netop derfor er det vigtig at man som barn sætter grænser og sørger for at passe på sig selv og få hjælp et andet sted fra" 

Hvordan kommer man så videre?

Der er desværre ikke én løsning som kan passe til alle situationer, men langt de fleste gange er det rigtig vigtigt at man finder nogen man kan snakke med om hvad der sker derhjemme. En af jer unge brugte sin kæreste og en anden havde snakket med en lærer. 

Gæsterådgiver Eva skrev: "du skal først og fremmest tilgodese at du skal have det godt og at dine grænser ikke bliver overskredet og det er ikke okay det din far gør og derfor kun rimeligt at det bliver stoppet og ofte kræver det en anmeldelse før det stopper. Du må være stærk og modig her. Hvad ville du råde en veninde til hvis det var hende der havde det problem du har. Hvordan ville du beskytte hende? nogen gange skal man se det lidt udenfor sig selv for at se hvad der ville være rigtigt at gøre."

Hvem kom forbi? 

Igår var der 16 unge forbi gruppechatten. Nogen af jer blev i næsten hele åbningstiden, og andre blev kun kort. Hele tiden var der godt gang i samtalen, og jeg skal sige fra gæsterådgiverne at de var glade for at der ikke var overvældende mange unge - så bliver det nemlig lidt svært at følge med i teksten. 

Vi slutter med noget positivt

Igen igår sluttede vi chatten med at nævne én positiv ting fra dagen. Det var rigtig dejligt at høre at I, selvom at I går igennem en masse svære ting, stadig kan finde noget positivt i jeres hverdag. Jeg vil snakke med Pernille om at hun begynder at gøre det samme, når hun er rådgiver, så vi kan sende jer fra chatten med en glad tanke. 

Det er mig der er rådgiver igen i næste uge, så nu er der vist kun tilbage at sige:

Jeg håber vi ses igen torsdag d.17, hvor vi også skal snakke om jeres egen brug af rusmidler!

God weekend!

 

Deltag i gruppechats på cyberhus.dk/gruppechat // Du er ikke alene

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program