Gode og knapt så gode råd fra EU
Gode og knapt så gode råd fra EU
![blogimage](https://cyberhus.dk/sites/default/files/styles/full_width_no_crop__554px_/public/blogimages/Eu_flag_7.png?itok=yVkN2aZx)
Fra KLFs nyhedsbrev er jeg blevet gjort opmærksom på, at Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (herefter EØSU) er kommet med en række anbefalinger ift sociale netværk og unge.
I dokumentet "Virkningen af sociale netværkssteder" sættes der fokus på Sociale Netværk som Facebook (selvom dette verdensfænomen ikke nævnes specifikt).
Udvalget har mange gode betragtninger og forslag til fokusområder i EU.
Først og fremmest synes jeg at det er dejligt at udvalget anerkender de sociale netværk for de mange positive egenskaber. Det er en god vinkel, at de kan være med til at styrke ytringsfrihed, social interaktion og de generelle kommunikationsfærdigheder.
Naturligvis har udvalget også fokus på de negative aspekter – de latente farer:
"EØSU advarer især mod risiciene ved mindreåriges eller andre sårbare gruppers anvendelse af sociale online-netværk, især når der er tale om personer med ringe digitale kompetencer, som ofte bliver ofre for personer, der udnytter dem til at begå ulovlige handlinger, som krænker deres menneskelige værdighed og bringer deres fysiske eller mentale helbred og endog deres liv i fare."
Udvalget har med baggrund i en undersøgelse fastlagt at de største problemer ifm sociale netværk er "digital mobning" og "grooming". Selvom der er mange andre problemstillinger (eksempelvis ophavsret og kommercielle faldgruber) giver det god mening at fokusere på de emner, der har den potentielt største konsekvens for de unge.
Generelt hænger hele betænkningen godt sammen med Cyberhus' filosofi ift. sociale netværk og brede webetiske problemstillinger. Vi mener, at de unge skal mødes, høres og bruges. Det er vigtigt at man sætter ind på oplysning i samspil med de unge:
"EØSU mener i denne forbindelse, at de unge bør inddrages direkte i fastlæggelsen af operationelle modeller [..], da det nok vil være de unge, som hurtigst og mest effektivt kan gennemskue de problemer, som opstår, og foreslå de bedste løsninger."
Man kan også kun være enig i, at awareness om farerne ved brugen af sociale netværk skal styrkes i skolen:
”EØSU mener endvidere, at der bør gøres en ekstra indsats med henblik på bedre oplysning af de unge lige fra de første skoleår”
Der hvor kæden hopper af, er når udvalget synes at det er vigtigt: ”at forældrene følger op på og kontrollerer de unges brug af Internettet, udvikling af tekniske midler til blokering og filtrering af adgang, øget risikoforebyggelse og mere effektiv bekæmpelse af ulovlig eller skadelig praksis på dette område.”
I Cyberhus og i Cyberskolen er vi ikke tilhængere af filtre og tekniske foranstaltninger, der kan begrænse de unges brug af bestemte sider. I hvert fald ikke som alenestående løsninger. De unge er på nettet overalt. Det er derfor en ringe sikkerhedsfølelse, at man har begrænset adgangen i hjemmet. Man kan ikke bruge filtre på bekostning af dialog og skabelse af awareness. I bedste fald er det en falsk tryghed. Filtre kan i et vist omfang anvendes som supplement til dialogen; men aldrig som erstatning. Filtrene skal skabes i hovedet på de unge. Derudover er "kontrol af de unges brug af nettet" et utopisk og ikke særligt sympatisk mål, hvis man spørger mig.
Alt i alt har udvalget sat fokus på et relevant område med nogle gode overvejelser og anbefalinger (Når man ser bort fra den øgede kontrol)
Udvalgets betænkning kan læses her
Jonas
Tilføj kommentar