Dbt og lungeemboli

brevkassespørgsmål

Dbt og lungeemboli

brevkassespørgsmål af
Lucas
25 år
Oprettet 1 år 3 uger siden

Hej Jeg er en ung mand på 25. Jeg vil nok sige jeg har lidt en gammelmandskrop. Jeg har i en tidlig alder fået, lav lungekapasitet, slidgigt i rygsøjlen, min nederste diskus er revnet og jeg har slidgigt i hofterne og skoliose. Senest har jeg tilegnet mig en dbt og lungeemboli. Det gjorde jeg i slut september. Jeg kunne have været død, jeg var indlagt på hjerteafdelingen og da jeg kom hjem var jeg havnet i kørestol, men jeg har nu via genoptræning, trænet mig op på krykker. Dette har været et stort chok for mig, først ung og udødelig, så døden nær og i kørestol. Mine spørgsmål er: hvor mange unge oplever dette og er der en måde at kunne komme i kontakt med andre unge i lignende situation? Bør jeg være bange for at dette sker igen? Og kan der være en sammenhæng mellem alle disse trælse tilstande? Findes der nogen former for psykologhjælp for folk der har fået hele deres liv vent på hovedet? Jeg gik fra ung og klar på livet, til at føle mig gammel og ødelagt og på førtidspension.

Svar: 

Kære Lucas
Tak for din besked. Det er noget af en omgang du har været igennem i en tidlig alder. 

Jeg vil starte med at sige, at de sygdomme du nævner opstår på baggrund af arv og miljø. Det genetiske kan man ikke gøre noget ved, men livstil er en vigtig måde at forebygge og behandle alle de nævnte tilstande. En revne i diskus er ikke en kronisk tilstand, men heler op igen.

Slidgigt er kompliceret og symptomer stemmer ikke altid overens med radiologiske fund herunder røntgen, CT og MR skanninger. Mange kan overkomme smerter og forebygge udviklingen af slidgigt ved vægttab og træning evt. med hjælp fra en fysioterapeut. Der er altså bestemt ting du kan gøre, som vil forbedre ding tilstand og formåen, men det kræver en stor indsats fra din side.
Som udgangspunkt bør der ikke være en sammenhæng mellem sygdommene beskrevet i din historie, men det er svært for mig at sige i din konkrete situation ud fra din besked, da det kræver flere oplysninger. Igen mangler jeg oplysninger for at kunne svare på, om der er øget risiko for at det sker igen i din konkrete situation. 
Din sygdomshistorie er meget konkret og unik, hvorfor der, mig bekendt, ikke findes grupper for unge i samme situation. Der findes dog patientforeninger som gigtforeningen, som dog dækker en bred vifte af gigtsygdomme, som man kan være medlem af og engagere sig i. 

Det er muligt, gennem egen læge, at få henvisning til psykolog hvis man er ramt af alvorlig og invaliderende sygdom.
Som sagt er der mange ting som bør uddybes for at kunne svare fyldestgørende på dine spørgsmål - den bedste person der kan hjælpe dig med dette, er din egen læge, da han har kendskab til dig og din sygdomhistorie, kan lave relevante udredninger og henvisninger.

Jeg håber du har fået svar på nogle af dine spørgsmål
Mvh
Hjalte, læge

hjaltes billede
Hjalte fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program