Aldersforskel

brevkassespørgsmål

Aldersforskel

brevkassespørgsmål af
Mia
22 år
Oprettet 7 måneder 4 uger siden

Hejsa, Jeg er en pige på 22 der netop er startet på uni. På mit uni er der tradition for mindre hytteture i stedet for rusuge. På denne hyttetur mødte jeg en fyr. Han var helt vild sød og jeg hyggede mig helt vildt med ham, men så intet romantisk i ham, da han kun var 16. Vi holdte kontakten efter turen og alt var godt. Han fyldte 17 for et par uger siden og ønskede ham selvfølgelig stort tillykke. Her i sidste uge var der så den første store fest for alle på uni. Han havde sagt at han ikke kom, men til min store overraskelse dukkede han op alligevel. Vi dansede hele natten og drak og havde det super hyggeligt. Jeg var rimelig beruset og husker derfor ikke helt alle detaljer, men vi ender med at kysse, hvilket virkelig blindsidede mig, da jeg slet ikke tænkte på ham på den måde, og heller ikke troede at han tænkte sådan om mig. Han fortalte mig hvordan han har haft lyst til at kysse mig siden den første dag han mødte mig, og at han virkelig godt kan lide mig, og gerne ville tage mig på en date. Vi snakkede frem og tilbage om det, da jeg føler at jeg er for gammel til ham. Han er virkelig sød, charmende og meget moden af sin alder, men alligevel føler jeg at jeg har en form for ansvar overfor ham da jeg er den voksne og han er under 18. Da jeg ikke er i nogen former for magtposition over ham, og at jeg på ingen måder manipulerer ham til noget, ved jeg godt at det at være sammen med ham ikke er strafbart på nogen måder, men et eller andet i mig siger at det er forkert, da han er under 18. Vi endte med at snakke sammen dagen efter, og jeg afviste pænt hans invitation, og foreslog at vi stadig kunne være venner. Dette sagde han at han ikke ville kunne som alting ser ud nu, da han virkelig godt kan lide mig, og at han ikke tror dette vil ændre sig, hvis vi bliver ved med at ses. Dette respekterer jeg fuldstændigt og fortalte ham at hvis han en dag havde lyst til at være venner med mig, var han altid velkommen til at skrive. Sagen er den at jeg ikke kan stoppe med at tænke på ham nu. Jeg føler helt sikkert noget for ham, men jeg er bange for at det er forkert. Vil ikke dømmes af mine nye studiekammerater eller ses som en der groomer ham eller noget i den stil. Jeg ved ikke om det ville være etisk forkert at starte dette forhold eller om jeg bare overtænker det? Altså ift. loven er det jo lovligt, men et eller andet fortæller mig at det er forkert. Kan i venligst hjælpe mig med noget rådgivning og navigering i dette. Med venlig hilsen Mig

Svar: 

Kære Mia

Jeg forstår udmærket, hvis du føler, at du står over for en kompleks følelsesmæssig situation. Først og fremmest vil jeg gerne understrege, at jeg er glad for du skriver ind, og jeg vil gøre mit bedste for at rådgive og navigere dig. Det kan være rigtig svært og hårdt at stå i en situation, hvor ens følelser er i klemme, og man ikke helt ved hvad man skal gøre. En ting er sikkert, du er langt fra alene, der er mange andre som har stået i en lignende situation. Det er helt normalt at være i et forhold, hvor der er et lille age-gap. 

Det er tydeligt, at du har overvejet dine følelser for denne unge mand, og samtidig har været meget respektfuld over for hans følelser og grænser. Det er en positiv start, da kommunikation og respekt er nøglen til et sundt forhold, uanset om det er som venner eller i et mere romantisk forhold. Så jeg vil gerne rose dig for at være så bevidst om de moralske og etiske overvejelser i denne situation.  

Det er helt forståeligt, at du har nogle bekymringer. At være i et forhold, hvor der er en aldersforskel, kan være udfordrende. Du har allerede nævnt, at han virker moden for sin alder, og det er positivt, men det kan være en god ide at erkende, at der stadig kan være en vis forskel i livserfaring og følelsesmæssig modenhed, og overveje om I to er på samme sted i livet og ønsker de samme ting på lang sigt. 

Uanset hvad så kan de mest meningsfulde forhold opstå mellem mennesker med aldersforskelle. Du har allerede sagt, at du føler noget for ham. Derfor kan det være værd at tage tid til at reflektere over, hvad du virkelig ønsker, og hvordan du ser jeres forhold udvikle sig. Hvis du føler dig usikker på forholdet, kan det være en god idé at give jer tid og plads til at bearbejde følelserne og se, hvordan følelserne udvikler sig. Du behøver ikke træffe en beslutning lige nu. 

Når du har tænkt over dine følelser og bekymringer, foreslår jeg at tage en ærlig samtale med ham. Fortæl ham om dine bekymringer og usikkerhed, og lyt også til hans synspunkter og følelser. Kommunikation er nøglen til ethvert sundt forhold, og det kan hjælpe dig med at afgøre, om I har en ægte forbindelse og kan finde vej frem sammen. Det vigtigste er, hvordan du selv føler. Hvis I begge er enige og har gensidig respekt, tror jeg på, at I sagtens kan ende i et skønt forhold sammen, men i sidste ende er det jeres beslutning. 

Du skriver, at du bekymrer dig om hvordan det ville blive opfattet af dine venner og studiekammerater. Jeg kan forstå din bekymring, dog synes jeg ikke, du skal lade dig ikke påvirke for meget af, hvad andre tænker. Jeg ved godt, at det er nemmere sagt end gjort, men husk på, at det er dit liv og dine valg. Uanset hvad venner og studiekammerater tænker, synes jeg, du skal træffe de beslutninger, der føles rigtige for dig. Ægte venner og studiekammerater vil støtte dig, uanset hvilken beslutning du tager.

Husk, at der ikke er en fast formel for kærlighed og forhold, og det er okay at være i tvivl. Det vigtigste er at lytte til dig selv og dine følelser, respektere hinanden og tage beslutninger, der føles rigtige for jer begge. Jeg håber, at dette kunne hjælpe dig lidt med at navigere i din situation, og jeg ønsker dig alt det bedste i din beslutningsproces og forholdet fremover. 

De bedste hilsner
Kasper 

 

cyberhuskaspers billede
Kasper fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program