Dermatillomani?

brevkassespørgsmål

Dermatillomani?

brevkassespørgsmål af
Sara
19 år
Oprettet 10 måneder 3 uger siden

Hejsa Det hele startede da jeg var helt lille, såen 5-6 år. Jeg havde en bamse med et halsbånd, hvor jeg fandt ud af, at hvis min negl var lidt ødelagt, føltes det godt at nulre halsbåndet. Det førte til at jeg pillede i dem hele tiden. Min morfar foreslog min mor “god negl”, men hun sagde at det ikke ville hjælpe, fordi jeg pillede dem. Jeg fik det så dårligt med mig selv at jeg begyndte at bide dem for at mor kunne hjælpe mig. Det førte til at jeg bed dem i stedet og nød det. Jeg gjorde det i flere år, indtil jeg var omkring 13. Jeg lagde mærke til en vens hånd, hvor fingrene var helt forblødte rundt om neglene og fyldt med bitte små sår. Men neglene var lange og fine. Jeg tænkte at hvis jeg gjorde det, ville mine negle gro og så kunne de blive pæne igen. Nu er jeg altså 19… mine negle ser bedre ud, men nogengange kan jeg ikke lade være med at bide i dem. Jeg ved det ser dumt ud, så jeg har aldrig gjort det foran folk. De er altid korte, men det er sådan det er. Jeg piller i huden nu,,, så meget så, at det er helt lyserødt hele vejen rundt om neglene. Jeg kan ikke lade være og fanger mig selv i at gøre det ubevidst. Især når der er stille, som under en prøve, alene på mit værelse eller hvis andre snakker henover mig. Det gør ofte ondt fordi jeg bliver ved og ved med at pille huden af mig selv. Min mor blev også ked af det og spurgte hvorfor jeg ødelagde mig selv og jeg har rent faktisk ingen ide. Jeg gør det også ved mine hæle, så meget at det gør ondt at gå dagen efter. Jeg går altid i sokker, så folk ikke kan se mine fødder og jeg skjuler altid mine hænder. Min kæreste lagde først mærke til det efter 7 måneder sammen. Det harpe mine hænder aldrig været så meget at huden vokser ud over, som det gør på nogle mennesker, men nok til at det er tydeligt at jeg gør det. Mine tommelfinger er desuden helt fuqed. Neglen er afrundet og huden trukket tilbage. Bliver det nogensinde pænt igen? Jeg har aldrig gået med neglelak, da jeg ikke ville have opmærksomheden på mine hænder, men jeg vil så gerne have haft det til konf, dimission eller andre vigtige begivenheder. Er der noget galt med mig eller er det bare en meget meget dårlig vane? Mange hilsner fra mig

Svar: 

Kære Sara, 

Det er et forholdsvist almindeligt fænomen at man bider/piller i neglene, når man er nervøs, stresset, spændt, keder sig eller lignende. Som det også lyder til gælder i dit tilfælde.

Det kan dog godt lyde til at dit neglepilleri har taget lidt overhånd. Jeg tror dog sagtens at dine negle og fingre kan blive pæne igen, hvis du kan reducere det.  Det kan nogle gange hjælpe med noget "adfærds-træning", som man også kan anvende hvis man har tics, hvor man gør noget andet, så snart trangen til at pille melder sig. 

Find noget du kan gøre i stedet for at pille i huden, fx. sæt dig på dine hænder, knyt næven, smør fingrene med creme, hav en bold du kan sidde og knytte i hånden, tegn på noget papir el. lignende, og vær gerne åben over for dine venner omkring hvorfor du gør det, altså at det er fordi du gerne vil stoppe med at bide/pille i dine negle. 

Vær åben for din familie, venner, kæreste om at de skal minde dig om det, når du gør det, da du måske ikke altid selv er bevidst om det. At være åben omkring det, kan nogle gange være med til at fjerne nogle af de ubehagelige følelser, der er knyttet til pilleriet og dermed hjælpe på processen til at ændre på den stærke vane. 

Det kan også være en ide at lave en lille dagbog over det. Så du skriver ned hver gang du får trangen. Noter om du havde nogle særlige følelser på det tidspunkt. Kedede du dig, var du stresset, bekymret, ked af det eller lignende?  Nogle gange kan det hjælpe at tale med en psykolog om det, for at få klarlagt om det er nogle særlige følelser hos dig, som gør at du får trangen til at pille.

Og en psykolog kan evt. også hjælpe dig med den adfærdstræning jeg nævnte ovenfor. Mange steder er der gratis psykologhjælp til unge under 24 år. Du kan evt. søge på din kommune og se om det gælder der hvor du bor. Og ellers kan du tale med din egen læge om det, evt. kan han/hun henvise til psykologbehandling. 

Hvis du googler fx. "behandling af dermatillomani" kan du måske finde en psykolog i nærheden af dig, som har god forstand på det område.  Sørg også for at smør dine hænder med en fed creme, så du reducerer tørre, flossede kanter/sprækker, som er fristende at pille i. At smøre creme på kan også være en form for "afledende handling", som en del af adfærdstræningen.  Jeg håber ovenstående kan hjælpe dig. Og jeg tænker som sagt at dine negle og fingre nok skal blive pæne igen med tiden :) 

De bedste hilsener, Eva, læge

EvaRs billede
Eva fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program