Hævet lymfeknude

brevkassespørgsmål

Hævet lymfeknude

brevkassespørgsmål af
Isabella
22 år
Oprettet 1 år 6 måneder siden

Hej Cyberhus Jeg håber I kan hjælpe. Jeg har haft en hævet lymfeknude i den ende armhule i 6 uger nu, den er omkring 3,5x2 cm stor. Jeg ved ikke hvad det kan betyde. Gider ikke tage til lægen hvis det kun kan være kræft. Jeg er desuden også enormt meget mere træt end jeg plejer og sover 2-3x så meget som jeg plejer og oplever dagligt at jeg er så træt jeg næsten ikke kan holde mine øjne åbne. Jeg har også indimellem feber, hvor jeg enten fryser helt vildt (ligger under 4 dyner med tøj på og stadig fryser, eller jeg sveder så utroligt meget at jeg har det varmt selvom jeg går rundt i t-shirt udenfor om natten, det skal lige sige jeg plejer ikke at fryse særligt meget og tit). Jeg kan få helt utroligt ondt i alle mine led, især i armene og skyldrene, dette oplever jeg ret ofte. Derudover er mit syn blevet ret underligt og jeg har sværre ved at fokusere. Ved ikke om det måske bare er mig der bilder mig noget end eller om der reelt er noget, for mit studie går heller ikke for godt for tiden (jeg er meget fagligt bagud), men har de seneste ugers tid ikke haft særligt meget overskud. Kan det evt. komme af stress bare? I øvrigt har jeg oplevet i dag at nogle af mine lymfeknuder på halsen er lettere hævet (stadig små). Det er nok også værd at nævne at lymfeknuden i armhulen har været meget øm i de første 5 uger. Håber i kan rådgive mig og/eller berolige mig lidt, for har ikke rigtigt mod til noget lige nu. (Det er sikkert ikke noget). Pt. ved slet ikke hvad jeg skal give mig til i fritiden. Hilsen Isabella

Svar: 

Kære Isabella, 

Det lyder som en relativ stor, hævet lymfeknude du har i armhulen. Lymfeknuder kan være hævede af mange årsager, fx. infektion, og de kan også blive hævede hvis man går og rører ved dem ofte, hvilket man jo nogle gange ikke kan lade være med, når man først har opdaget en hævelse.

At lymfeknuden var øm i starten er et godt tegn, og tyder på, at det er en reaktion på en infektion eller inflammation, hvor det er normalt at lymfeknuderne hæver op. Men da den er så stor som du skriver, og du har haft den så længe, vil jeg helt klart anbefale dig at få bestilt en tid hos din læge snarest, så lægen kan vurdere den. Så kan lægen fx. også tage nogle blodrøver på dig (bl.a. infektionstal for at se om der er infektion) og evt. henvise dig til en ultralydsskanning af hævelsen.

Særligt hvis du også har feber, er træt, og har ondt i dine led, er det relevant at få taget blodprøver hos din læge. 

Du skriver også at du er træt og har svært ved at fokusere dit syn. Det lyder som om det er relevant, at du besøger en optiker for at få tjekket dit syn. Man kan blive meget træt, hvis synet ikke er i top, og man egentlig burde bruge briller eller kontaktlinser. Så bruger man mange kræfter på at fokusere synet, og bliver derfor træt og kan få koncentrationsbesvær. 

Og i forhold til din fritid, så er det jo svært at finde på noget at give sig til, hvis man føler sig træt og mangler overskud. Men når du en dag får noget energi tilbage, så må du tænke på hvad du kunne have lyst til. Jeg kender jo desværre ikke dine interesser, men der findes jo mange former for sport og musik man kan gå til, og hvis man kan lide dyr (fx. hunde) findes der også diverse facebook-sider, hvor man kan finde hunde-ejere der søger en hundelufter :) Endelig kan man jo også få et fritidsjob ved siden af sine studier, hvis man har tid og overskud til det. 

Men i første omgang synes jeg du skal bestille en tid hos din egen læge, så de kan vurdere hævelsen i armhulen og vurdere om den skal undersøges nærmere. 

Håber ovenstående kan hjælpe dig :) 

De bedste hilsener, 

Eva, læge

EvaRs billede
Eva fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program