Hjernescanning

brevkassespørgsmål

Hjernescanning

brevkassespørgsmål af
Liva
19 år
Oprettet 1 år 6 måneder siden

Hej! Jeg har inden for de seneste 2 år oplevet en sitrende følelse og en smule rysten i kroppen. Jeg har tidligere haft en del angst, så jeg troede i starten at det havde en forbindelse med angsten, men selv når jeg var hjemme og slet ikke var nervøs eller ængstelig, kunne jeg stadig føle denne snurrende/sitrende følelse i kroppen, og jeg blev derfor henvist til den neurologiske afdeling på hospitalet, hvor jeg fik scannet min hjerne. Jeg fik et skriftligt svar af min egen læge om at scanningen “så fin ud”, men jeg har siden været inde på min e-journal hvor jeg kan læse en beskrivelse af scanningens resultat. Der står en masse på latin, hvor det meste er krydset af som værende “normalt”, men så står der et punkt med følgende tekst, som jeg slet ikke forstår betydningen af: “Formodet udvidet perivaskulært rum i højre basalganglieområde”. Hvad betyder det? Det har min læge slet ikke kommenteret på, men det undrer mig lidt, så jeg kunne virkelig godt tænke mig at vide hvad det betyder. Vh. Liva

Svar: 

Kære Liva, 

"Perivaskulært rum" vil sige rummet, der omkranser blodkarrene. At det er udvidet ses også hos raske mennesker og vil ofte være et "tilfældigt fund" på en skanning uden det har nogen betydning. Og da det er beskrevet som "formodet" udvidet vil sige, at det er så lidt, at man ikke engang er sikker på at det er udvidet. Og  i dit tilfælde er det nok ikke det som giver dig dine symptomer. Hvis det er den neurologiske afdeling, som har henvist dig til skanningen, tænker jeg at det også er dem som giver dig svar på skanningen, og de vil formentlig fortælle dig, at det er et normalt fund, som ikke er årsag til at du føler snurrende og sitrende fornemmelse i kroppen. Når man skanner en hjerne kan man finde alverdens ting, som man som røntgenlæge skal beskrive, men som ikke er farligt og ikke giver symptomer og som man vil finde hos en vis procentdel af alle raske mennesker hvis man skannede alle. 

Jeg ved ikke om det er relevant i dit tilfælde, men nogle gange kan man jo opleve den slags symptomer, som du beskriver, hvis man er stresset over noget i livet. Selvom man egentlig er hjemme i trygge omgivelser. 

Jeg håber ovenstående kan berolige dig og håber at den snurrende/sitrende følelse i kroppen med tiden stopper. 

Mvh. Eva, læge

Evas billede
Eva fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program