hvornår?

brevkassespørgsmål

hvornår?

brevkassespørgsmål af
en nysgerrig pige
13 år
Oprettet 2 år 8 måneder siden

hej. jeg vil gerne vide noget om, hvornår det er "okay" at have sex? og et godt råd til ens første gang.

hilsen en nysggerrig pige

Svar: 

Hej nysgerrige pige,

Rent lovmæssigt så er det først okay at have sex, når man er 15 år gammel. Så er man nemlig "buksemyndig" som det kaldes, og over den seksuelle lavalder. Men hvornår det lovmæssigt er okay og hvornår det er okay for den enkelte er ikke nødvendigvis det samme.

Gennemsnitsalderen for den seksuelle debut ligger i Danmark på omkring 16 år. Det betyder, at de fleste er ca 16 år gamle, når de har sex første gang. Mange begynder dog at tænke på sex længe inden de har sex første gang. Der er nemlig stor forskel på, hvornår man bliver interesseret i sex, og hvornår man rent faktisk er klar til at have sex.

I forhold til et godt råd er det vigtigste, at du mærker efter i dig selv og kun gør noget du er tryg ved og føler dig klar til. Hvis du ikke har dig selv med eller hvis du føler dig presset, så bliver det en ubehagelig oplevelse. Husk, at det altid er i orden at sige fra og at sige nej. Uanset til hvem og hvordan situationen har udspillet sig. Hvis sex skal være godt skal begge parter være opmærksomme på hinanden, lytte til hinanden og acceptere hinandens signaler. Og hvis den ene på den ene eller anden måde (med ord, kropssprog, mimik, eller lignende) giver udtryk for, at det her ikke er rart eller det her har jeg ikke lyst til, så er det vigtigt at stoppe med det samme.

Hvornår det er rigtigt for dig at have sex første gang kan jeg ikke sige noget om. Men jeg ved, at det er en rigtig god idé at bruge noget tid på at udforske sig selv og lære sin krop godt at kende, inden man er sammen med en partner. For jo bedre du kender dig selv, og ved hvad du godt kan lide og ikke kan lide, hvad du tænder på og ikke tænder på, des bedre vil oplevelsen blive, når du skal være sammen med et andet menneske.

Jeg håber det gav dig svar. God fornøjelse!

Mange hilsner,

Siv

Sivs billede
Siv fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program