7 spørgsmål om seksuelle grænser

blogindlæg

7 spørgsmål om seksuelle grænser

Skrevet af
SilkeborgBloggen
Oprettet 3 år 5 måneder siden

·       Har kvinder og mænd forskellige seksuelle grænser, og er der forskel på menneskers grænser?

Seksuelle grænser hænger ikke sammen med hvilket køn, man har. Det handler om, hvad man godt kan lide som individ, og om hvor eksperimenterende man er.

·       Hvornår vil du mene, at man har overskredet en seksuel grænse?

Man har overskredet en seksuel grænse, når der er én som føler ubehag, frygt eller væmmelse ved det som foregår. Det kan være, at man føler sig presset til at gøre noget, som man ikke har lyst til. Det kan også ske, at man bliver præsenteret for noget med et seksuelt indhold, som man ikke har bedt om – og det kan også være en måde at få overskredet sine grænser på. Det er også med den baggrund, at man har lavet samtykkeloven. Det er vigtigt, at man er enige om, at der skal foregå noget seksuelt, og man skal sammen sikre sig, at det er rart for alle parter før, under og efter.

 

·       Hvad vil du mene, er det vigtigste at vide om seksuelle grænser?

Oplever man, at ens seksuelle grænser bliver overskredet, så er det altid okay at sige fra. Det vil sige at man gør noget aktivt for at stoppe handlingen. F.eks. hvis der er en, som tager nogle nøgenbilleder af dig, og du kan mærke, at du er bange for, hvad de billeder vil blive brugt til. Så er det okay, at du beder om, at billederne bliver slettet. Det er også helt i orden at sige, at du ikke vil være med til, at der bliver taget nøgenbilleder. Et andet eksempel kan være, at man møder en person på nettet, som deler film eller billede af f.eks. kønsdele eller andet seksuelt, og man ikke bryder sig om det. Så er det okay at bede vedkommende om at stoppe. Hvis der ikke bliver lyttet, kan man blokere personen.

Oplever du problemer med det her så læs mere på: https://redbarnet.dk/sletdet

OG har man fået overskredet sine seksuelle grænser, så er det vigtigt, at man taler med andre om oplevelser og følelser, som er forbundet med det, der er sket. Hvis man f.eks. er bange for, at det kommer til at ske igen, så er det vigtigt at få sat ord på den frygt. Ellers kan den frygt komme til at vokse og få store negative konsekvenser – f.eks. kan det være svært at have tillid til andre. Når man får sagt det højt, så er det et af de bedste redskaber til at mindske frygt og angst!

Tør du ikke dele dine oplevelser med nogen, som du kender, så er der mulighed for anonym rådgivning her på siden eller f.eks. hos https://www.sexlinien.dk/chat

 

·       Hvilke fordele og ulemper kan der være ved at overskride seksuelle grænser?

Seksuelle grænser er ikke fastsat for livstid. Det er noget, som ændres og udvikler sig i takt med ens modenhed og erfaringer med egen krop. Man kan eksperimentere med at udforske sin seksualitet og prøve nye ting. Det er ikke et mål i sig selv at overskride sine grænser – eller andres. Det kommer der sjældent noget godt ud af. For når ens grænser er blevet overskredet, så betyder det jo netop, at man er gået for langt.

Seksuelle grænser kan også påvirkes gennem normer i samfundet. Dvs. hvis det bliver moderne at fremstå meget seksualiseret, så er der en tendens til, at flere vil overskride deres seksuelle grænser for at leve op til de forventninger, de føler andre har til dem om at leve op til dette ideal.

  

·       Hvad synes du er det vigtigste budskab til unge omkring grænser og sex?

Pas godt på dig selv og hinanden! Vi har alle forskellige seksuelle grænser, derfor skal vi være rumlige over for hinanden. Møder du som ung én på din vej, som du virkelig har lyst til at have sex med, så spørg for en sikkerhedsskyld, om personen også har lyst til det sammen med dig. Det er så superærgerligt, når vi kommer til at overskride hinandens grænser. Måske kender i hinanden på forhånd, og du tænker, at du er sikker i din sag – men hey – vi har forskellige grænser og de flytter sig, så ingen kan vide sig sikker på, hvor andres seksuelle grænser er netop den dag i netop den situation, som I står i. Det kan være at I er til havefest, og du tænker, at det vil være frækt med et knald i en busk. Måske personen, du gerne vil have sex med, havde takket ja, hvis I var et mere privat sted kun jer to alene. Så er det okay, at man siger fra, også selvom man kender hinanden. OGSÅ selvom man har haft sex tidligere. Bare fordi man har været intime sammen før, så er der ingen forpligtigelse om, at man skal være det igen.

 

·       Hvordan ved man, hvor ens grænse går i forhold til sex?

Nogle ting vil man kunne tænke sig til på forhånd, at dem kan man ikke lide:

- Tænder jeg f.eks. på gamle mænd klædt ud som babyer, der bliver ammet? Nej, det gør jeg så ikke. Nogle gør, det er bare ikke mig – og det er helt okay.

Du kan med fordel også undersøge din seksualitet på egen hånd. Her har du optimale rammer for at have kontrol over, hvad der foregår, og du har mulighed for at stoppe straks, at du oplever dine grænser bliver udfordret. Husk på, at ting du måske godt kan lide at gøre solo – her er det ikke sikkert, at du oplever det på samme måde sammen med nogen – eller hvis du deler billeder/video af det med nogen.

Andre ting kan man udforske, for at få lidt erfaringer med, om man kan lide det. Vi kan have nogle fantasier om ting, som vi tænker, kan være frække. Og så viser det sig nogle gange i den konkrete situation, at det ikke var helt så fedt alligevel. Mange tænker f.eks., at det er frækt at være klædt ud og påtage sig en anden rolle under sex. Det kan klassisk være den frække skolelærer eller sygeplejerske, som har en beskidt mund og bander, imens der foregår noget seksuelt. Det, er der nogle, som oplever giver et pift og sjov. Andre oplever, at det bliver kunstigt, fordi de skal sige ting, der er unormalt for dem. Det kan også skubbe til ens selvtillid og selvopfattelse. For kan personen man har sex med lide én, som man selv er, eller kun når man spiller en anden person?

Alt i alt kan det siges, at det er vigtigt at mærke efter: Kan du lide det eller ikke? Hvordan tager din partner imod, den seksuelle aktivitet, som I laver sammen?

 

·       Hvordan kan man finde ud af, hvor ens partners seksuelle grænse går?

Har du en seksuel partner, så er det vigtigt, at I snakker samme om det, som foregår. Fornemmer du, at du bliver usikker på, om din partner kan lide det, som foregår, og ikke synes det er rart? Så tag ansvar og spørg ind til det. Vi skal passe på hinanden, og vi har et fælles ansvar for, at vi får nogle gode oplevelser sammen. Hvis man er kommet til at overskride hinandens grænser, så er det vigtigt at snakke sammen om det. Det vil hjælpe jer begge, tro mig! 

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program