Ubeskyttet sex

brevkassespørgsmål

Ubeskyttet sex

brevkassespørgsmål af
Pige på 15
15 år
Oprettet 2 år 10 måneder siden

Hej 

jeg har haft ubeskyttet sex, og ham jeg gjorde det med er usikker på om han træk ud før han kom.

Jeg er bare meget nervøs nu over om der kunne være en risiko for at jeg er blevet gravid.

Jeg overvejer at tage en fortrydelsespille men har aldrig rigtig forstået det.

jeg har en app omkring min menstruationscyklus, og jeg havde ubeskyttet sex efter min ægløsningsdag- har det en vigtig betydning og hjælper fortrydelsespille stadig så?

tak på forhånd 

Svar: 

Hej med dig. 

Mange tak for dit brev.

Jeg kan godt forstå, du føler dig usikker på, om du kan være blevet gravid og synes det er lidt forvirrende det med menstrationscyklus og fortrydelsespiller. Det er som udgangspunkt kun i perioden op til og lige omkring ægløsningstidspunktet, at det er muligt at blive gravid. Det skyldes, at sæd kan overleve i kvinden i 3-5 døgn, men at  ægget kun er frugtbart 12-24 timer efter ægget har løsnet sig. Hvis det er et par dage efter ægløsning, du har haft sex, er risikoen for graviditet altså ikke så stor, dog kan der være individuelle forskelle på hvor regelmæssig en cyklus man har, og derfor skal man kende sin cyklus godt, før man helt kan stole på appen. Måske du har brugt appen længe og ved at din cyklus er regelmæssig? Hvis ikke så tænker jeg, det er en god ide at tage en fortrydelsespille - bare for en sikkerhedsskyld. En fortrydelsespile kan man købe på apoteket. Den skal helst tages inden for  72 timer efter samleje.  Det er også muligt at tage en graviditetstest ca 14-15 dage efter ægløsning. 

Kan sagtens forstå, at det er noget du tænker over, og det er dejligt du skriver ind. Måske det kunne give mening for dig at overveje prævention. En fortrydelsespille er nødprævention, det vil sige, at det ikke er sundt at tage for ofte. Derudover er det faktisk muligt at blive gravid, selv hvis fyren trækker sig ud før han får udløsning. Det skyldes, at fyren godt kan udskille præsperm inden han får udløsning. Sansynligheden for graviditet er selvfølgelig lille, men den er der, så det er fint at være opmærksom på. 

Håber du kunne bruge mit svar. Du er meget velkommen til at skrive igen. 

Bedste hilsner AmandaM

AmandaMs billede
Amanda M fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program