I tvivl

brevkassespørgsmål

I tvivl

brevkassespørgsmål af
Thea
16 år
Oprettet 3 år 2 måneder siden

Hej brevkasse. 

Jeg havde sex med min kæreste, først lidt uden beskyttelse, også fik han et kondom på. Til slut finder vi ud af at kondomet er gået i stykker. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre nu. Jeg ved ikke om der kommet noget ind der ikke skulle. Har meget brug for svar. 

Svar: 

Hej Thea

Jeg kan se, at der er gået et døgns tid, siden du indsendte dit spørgsmål, og jeg ved ikke, om du har søgt hjælp eller rådgivning andetsteds i mellemtiden. Men jeg tillader mig alligevel at skrive et svar til dig, og så kan du blot skippe dele af det, hvis du allerede ved det eller har gjort det på nuværende tidspunkt.

Du skriver, at du og din kæreste har haft sex, og at kondomet er gået i stykker. Det er svært at sige, om "der er kommet noget ind, der ikke skulle", så jeg tænker, at det kan være en god idé blot at gøre, som hvis der var - som en form for helgardering.

Det første, du skal være opmærksom på er risikoen for at være blevet gravid. Hvis du ikke allerede er på prævention som beskytter mod graviditet, kan du tage nødprævention, som kan købes på apoteket. Ved at tage nødprævention kan du undgå at et eventuelt befrugtet æg sætter sig fast i livmoderen og bliver til en graviditet. Nødprævention skal tages indenfor de første 72 timer efter samleje for at have en effekt. Hvis nødprævention tages efter 72 timer efter samleje har den desværre ingen effekt. 

Det kan også være rart for dig at finde ud af, hvor du er i din menstruationscyklus, fordi det kun er under ægløsning, at man kan blive gravid. Det betyder, at hvis du allerede har haft ægløsning og er i slutningen af din menstruationscyklus, da I havde samleje, kan du ikke blive gravid. Hvis det er tilfældet, tænker jeg, at det kan være med til at give dig lidt ro på dine bekymringer. Tidspunktet for ægløsning kan variere, fordi menstruationscyklussens længde kan variere, men på en almindelig 28-dages cyklus foregår ægløsningen typisk fra 12.-19. dag efter sidste menstruations første dag. Du kan google dig frem til ægløsningsberegnere på nettet, og hvis du tracker din menstruation i en cyklus-app, kan den også beregne din ægløsning for dig. 

Der er mange faktorer, som skal gå op i en højere enhed, før man kan blive gravid, men der er en reel risiko for det, hvis I har haft samleje omkring og under din ægløsning. Hvis du har haft ægløsning på det tidspunkt, I havde samleje, kan det derfor være en god idé at holde øje med din næste menstruation, også selvom du har taget nødprævention, og særligt hvis den udebliver.  Så kan du tage en graviditetstest på den forventede første dag af din menstruation og få endegyldigt svar om, hvorvidt du er gravid eller ej. Husk at læse vedlægssedlen grundigt, inden du udfører testen, så du får det mest korrekte testsvar.

Det andet, du skal være opmærksom på, er risikoen for at være blevet smittet med en sexsygdom. Da du skriver, at du har haft sex med din kæreste, tænker jeg ikke umiddelbart, at det måske er din største bekymring, men det kan være en god idé at blive testet for sexsygdomme hos din læge, hvis I ikke begge er blevet testet negative for nylig.

Jeg tænker også, at det er en kæmpestor bekymring at gå med alene, og det kan være en god idé at snakke med din kæreste eller en veninde om det. Jeg tror, at der er mange, som har prøvet at være bange for at have gjort nogen gravid eller være gravide, og jeg tænker, at det kan være rart for dig, hvis du ikke er alene om dine bekymringer.

Jeg håber, at du kan bruge mit svar, og at det blot bliver ved en forskrækkelse for dig og din kæreste.

De bedste hilsner,
Marie

Nikitass billede
Marie fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program