Hvad skal jeg vælge?

brevkassespørgsmål

Hvad skal jeg vælge?

brevkassespørgsmål af
Sisse
14 år
Oprettet 4 år 2 måneder siden

Hej Cyberhus Jeg går i 8. Klasse og skal til at komme på brobygning. Jeg synes, at det er en stor omvæltning! Lige pludseligt føler man et KÆMPE pres - hvis man vælger forkert skal man starte forfra. Jeg er den der type, som gerne vil klare alt i første forsøg - jeg hader at fortryde noget. Jeg vil meget gerne være mediagrafiker (ikke fordi jeg klarer mig dårligt i skolen, for det gør jeg ikke), fordi jeg har fået meget ros fra mediagrafikere om mine tegninger. Jeg finer det som en bekræftelse i, at jeg kan tegne godt. Denne ungdomsuddannelse kan ikke tages på EUX men kun EUD - dvs. at jeg ikke kan få min studentereksamen oveni. Derfor overvejer jeg Gymnasiut på science-linjen - netop fordi jeg er god i skolen (har gennemsnit på 9,6) og interesserer mig for naturvidenskab. Jeg har hørt om folk, der først tager en uddannelse og finder en hobby, som ende med at overtage pladen som arbejdet - det håber jeg lidt den mediagrafiker-ting kan være. Lyder det for urealistisk? Kort sagt: Jeg er bange for at tage en forkert beslutning. Hvad vil I sige at jeg skal gøre (giv helst et et andet svar end “det vil kun tiden vise” eller lignende)? - Sisse

Svar: 

Kæreste dig, 

Hvor er det bare nogle fede drømme og fremtidsplaner, du har. Det synes jeg er enormt beundringsværdigt at læse, og jeg kan kun forestille mig, at du nok skal lå virkelig langt og kommer til at lave nogle vildt spændende ting i fremtiden. Det er fantastisk heldigt at have så klar en fornemmelse af, hvad du vil, for så får du også lov at opleve, hvordan det er at kæmpe for et mål. 

Når alt det så også er sagt, så bliver jeg nødt til at sige allerede nu som noget af det første i min besvarelse til dig, at du har masser af tid. Jeg forstår godt, at det hele føles meget intenst lige nu, og som om det hele afhænger af de valg, du træffer lige nu. Det gør det ikke. Du har masser af tid, og der er masser af måder at nå målet på - også hvis det lige nu ikke nødvendigvis går som du havde tænkt, hvilket der er god chance for at det ikke gør. Sådan er det nemlig de år du har foran dig lige nu, der er en masse muligheder, drømme og interesser i spil, og du skal have plads til at være ung. Så det første, jeg vil sige til dig er, at du ikke kan vælge forkert. Du bliver nødt til, for din egen skyld, at trække vejret og minde dig selv om, at de valg du træffer lige nu altså ikke låser din fremtid fast. Det LOVER jeg dig. 

Som jeg forstår, det du skriver, så drømmer du om at blive mediegrafiker, men du vil også gerne have en gymnasiel uddannelse. Såvidt jeg kan læse mig til på uddannelsesguiden, så kan du godt søge ind på mediegrafikeruddannelsen efter, du har gennemført gymnasiet. Som jeg forstår det, kan man også tage uddannelsen som voksen. Jeg tænker derfor, at der er endnu større grund til at tage det roligt, for det ser ud til, at der er masser af muligheder for dig for at blive mediegrafiker. 

Der er masser af gode grunde til at tage en gymnasiel uddannelse, for eksempel at den er adgangsgivende til mange uddannelser, hvis nu du med tiden finder en ny interesse og derfor får en ny drøm. Selvom du kan føle, du er helt sikker på, hvad du gerne vil lige nu, så kan det sagtens nå at ændre sig en masse, og det er bare fedt at have mange forskellige drømme. Det kan sagtens være, at du om 5 år stadig gerne vil være mediegrafiker, men det kan også være du om 5 år er igang med en yogauddannelse i Indien. Der sker så mange ting lige nu og de næste mange år af dit liv, du udvikler dig og ændrer dig, og det gør dine drømme og fremtidsplaner også. Derfor er der heller ingen forkerte valg, du går ikke glip af noget, og der er masser af chancer og muligheder i fremtiden for at blive alt det, du gerne vil være. Mit bedste råd til dig er derfor også at nyde at være ung, nyde de mange muligheder og ikke presse dig selv for hårdt. Øv, dig på ikke at fortryde, men at se fremad og se mulighederne, du har. 

Jeg håber, du kan bruge mit svar, og at du får de fedeste år med en masse forskellige hobbier og interesser. 

Kærlig hilsen

Sophie

Tanjas billede
Tanja fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program