Menstruation :

brevkassespørgsmål

Menstruation :

brevkassespørgsmål af
Sille
13 år
Oprettet 4 år 3 måneder siden

Hej jeg har brug for nogle gode råd 1. Nogle gode råd til en der lige har fået mens for første gang 2. Råd til en der er bange for at bløde igennem 3. Hvordan ved man hvornår man får det igen

Svar: 

Kære dig, 

Godt, du skriver! Den første mens er altid lidt nervepirrende, en smule spændende og måske endda lidt skræmmende. Man kan tænke, at det er pinligt, men husk at menstruation er helt normalt og naturligt og et tegn på en sund og velfungerende krop. Mens kan føles som lidt af en byrde til tider - man kan have ondt, være træt og have humørsvingninger, men det er alt sammen helt okay og helt normalt. 

Det kan være rigtig rart at få styr på sin cyklus, så man ved hvordan ens krop hænger sammen. Faktisk kan man med mange apps også tracke andre ting, som ofte kommer med menstruationen - nemlig humøret, energi, smerter, søvn, hud, sult og trang, og så mange andre ting. Menstruationen påvirker kroppen meget mere, end man ofte snakker om eller anerkender for sig selv, så det kan virkelig rart at skrive ned, hvornår man føler hvad i sin krop, så man kan forstå det bedre. For eksempel er der en app, der hedder Clue, hvor du kan tracke din menstruation og forskellige symptomer, du kan se forskellige apps her. Appen hjælper dig også med at regne ud, hvornår du får mens igen, efter du har brugt den gennem et par menstruationer. For de fleste, går der ca. 3 uger mellem menstruationer, men det kan være forskelligt. Derudover, kan menstruationen være uregelmæssig de første år, så det er ikke sikkert, du helt kan forudsige din endnu. 

De fleste har nok oplevet frygten for at bløde igennem, selvom det er helt normalt, hvis det sker. Der er intet ulækkert eller mærkeligt ved menstruation. For at man kan føle sig mere tryg i forhold til at bløde igennem, kan man sørge for altid at have et bind eller en tampon i sin taske. Med tiden bliver det lettere at forudsige, hvornår din næste mens kommer, derfor kan du også bedre forberede dig på pludselig at bløde. 

Fordi man kan have ondt, være træt og måske generelt lidt nedtrykt eller uoplagt, når man har menstruation, er det vigtigt at lytte til sin krop og passe godt på den. Hyg dig, når du har mens, spis chokolade og hav evt. en varmedunk ved hånden, det kan hjælpe på smerter (panodil er også godt, men tag dem ikke for tit). At være fysisk aktiv kan også være rart, når man har mens, for det hjælper ofte på smerter. 

Der findes forskellige produkter til mens (bind, tampon, menstruationskop), og det er helt op til dig, hvad du vil bruge. Det skal ikke være ubehageligt eller gøre ondt, så mærk efter og prøv dig frem. Du kan læse mere her

Du kan læse mere om mens, læse råd fra andre og alt muligt andet her og her

Jeg håber, du kan bruge mit svar - skriv endelig igen!

Kærlig hilsen 

Sophie

SophieBs billede
Sophie fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program