P-stav

brevkassespørgsmål

P-stav

brevkassespørgsmål af
Anonym
19 år
Oprettet 4 år 3 måneder siden

Hello Jeg fik indlagt en p-stav ved lægen d. 21 august, hvor hun sagde at der kunne gå en 3 måneders tid med pletblødning. Men der er nu nærmest gået 5 og det er stadig ikke stoppet... det har generelt svunget lidt, og også her de sidste dage, hvilket jeg tænker er normalt. Men det er lige (igen) blevet lidt kraftigere end det har været før.. henover jul og nytår ville jeg sige at jeg havde menstruation, eftersom blødningerne var i en rimelig mængde, og tænkte at det så bare ville være det sidste.. men det er det ikke... er der noget jeg selv kan gøre? Jeg befinder mig lige nu i Australien og kan derfor ikke gå til egen læge med problemet.. hvad er dit råd og holdning til mit ret så irriterende problem ?

Svar: 

Kære dig. 

Tak for dit meget relevante spørgsmål. 

Først og fremmest er det rigtig godt at du anvender prævention. Der findes mange forskellige præventionsformer, såsom piller, sprøjter, spiraler, kondomer og som du selv nævner, P-stav. De forskellige præventionsmidler indeholder enten 1, 2 eller 3 hormon(er) i forskellige koncentrationer. 
En P-stav indeholder kun 1 hormon, som hedder Gestagen. Når man anvender præventionsmidler der kun indeholder 1 hormon (P-stav, mini-piller) har man en større tendens til at få pletblødninger. Det er fuldstændig rigtigt som din læge siger - man skal have tålmodighed i minimum 3-4 måneder, da kroppen skal vænne sig til P-staven. Men det er ikke unormalt at nogle kvinders kroppe ikke vænner sig helt til P-staven og de kan derfor døje med pletblødninger gennem længere tid, som kan være utrolig invaliderende i hverdagen. Det er vigtigt at understrege at P-staven stadig beskytter mod graviditet selvom man har pletblødninger. 

Mit råd vil være at forsøge at være tålmodig mhp. at pletblødningerne stopper. Hvis det er for invaliderende i dit liv, så vil jeg råde dig til at tage kontakt til en læge i Australien eller Danmark mhp. at få fjernet din p-stav og forsøge med en anden præventionsform. For eksempel er en spiral et godt alternativ, den indeholder på samme måde som en p-stav kun Gestagen, men virker lokalt inde i livmoderen. På denne måde beskytter den mod graviditet og i modsætning til de andre, så giver den næsten aldrig pletblødninger. Den reducerer blødningsmængden enormt meget og mange kvinder har faktisk slet ikke menstratution på den. 

Håber du kan bruge mit svar. Held og lykke. 

De bedste hilsner 

/H

Hannehs billede
Hanneh fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program