Bøjle

brevkassespørgsmål

Bøjle

brevkassespørgsmål af
Anonym
13 år
Oprettet 5 år 6 måneder siden

Kan man få bøjle på når man har fået avide at man ik behøver fordi man har fine tænder men man selv føler man virkelig gerne vil have?

Svar: 

Hej Anonym

Som jeg forstår dig, har din tandlæge sagt at du ikke har behov for en bøjle. Men du føler selv at det er nødvendigt, og derfor spørger du, om du kan få bøjle på alligevel. 

Den offentlige tandlæge tilbyder bøjle, til børn og unge, som har behov for bøjle, ud fra sundhedsmæssige årsager. Det vil sige, at de kan få ploblemer med deres tænder, senere i livet, eller fordi at der ikke er plads til at de blivende tænder kan komme frem, hvis ikke de får bøjle på. 

Hvis årsagen er ren kosmetisk. Altså "kun" fordi man synes at tænderne er lidt skæve, men at det ikke har nogen betydning for tændernes sundhed. Så betaler det offentlige ikke. 

Men det betyder ikke nødvendigvis at man ikke kan få bøjle på. Det kan bare betyde at man selv skal betale, og det kan godt være en ret dyr behandling. 

Men jeg tænker det første skridt er at snakke med dine forældre og din tandlæge om det her igen. Og så få en helt præcis forklaring på, hvorfor bøjle ikke er nødvendigt for dig. Har din tandlæge eksempelvis sagt at du aldrig skal have bøjle på, eller har du fået at vide at du ikke skal have bøjle på lige nu? I nogle situationer kan det nemlig give god mening at vente med bøjle, og se hvordan kæben udvikler sig, når du vokser. 

Så altså...snak med tandlægen igen, og snak bagefter med dine forældre, om hvad du/I skal gøre. 

Gode hilsner
Thea

Theas billede
Thea fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program