Muskel krampe under sex

brevkassespørgsmål

Muskel krampe under sex

brevkassespørgsmål af
Hej
17 år
Oprettet 5 år 9 måneder siden

Hej, jeg har tit muskelkrampe i min venstre fod under sex. Og tit i begge mine lægge eller venstre fod når jeg sover. Hvad skyldes det? Jeg har hørt at det kan være hvis man har trænet hårdt eller hvis man har vand eller salt mangel og derfor bliver musklerne irreterert. Hvad kan jeg gøre for at forebygge det?

Svar: 

Hej, 

Mange tak for din mail.
Ud fra din mail kan jeg læse at du oplever at have kramper i din venstre fod under samleje og i dine lægge og fod når du sover.

Det er et rigtig godt spørgmål, og desværre er det ikke lige let at svare på.
Først og fremmest er det vigtigt at sige at lægkramper er ubehagelige, men fuldstændig ufarlige.  

Der er mange mennesker der har dette problem, og over et helt liv prøver ca. 50% af den danske befolkning af at have lægkramper. Hos 20% af disse vil lægkramperne være tilbagendevendende og udgøre et egentlig problem. Du er derfor ikke alene med dette problem. 

Årsagen til lægkramperne er på nuværende tidspunkt ukendt. En teori er at de nerver der forsyner muskulaturen i læggen har tendens til at være lidt hyperaktive hos personer der lider af lægkramper - men dette er kun en teori, og der foreligger endnu ikke noget fast bevis på en evt. årsag til at nogle udvikler lægkramper. 
Vi ved at der er nogle sygdomme som kan give lægkramper, dette indbefatter bl.a. jernmangel, sukkersyge, og stofskifteforstyrrelser. Yderligere kan dehydrering, forstyrrelse i saltbalancen og hård træning også give kramper. 

Når du har lægkramper kan du forsøge at udstrække musklen, det bør afhjælpe smerterne umiddelbart.

Der er desværre ikke nogen rigtig god behandling til forebyggelse af lægkramper. Hvis kramperne er meget generende kan man give noget medicin som skal udskrives af din læge. Der er dog ingen garanti for at medicinen kan hjælpe dig af med kramperne.

Lægkramper er ofte noget der kommer og går. Nu ved jeg ikke hvor lang tid du har haft lægkramper, men hvis du venter noget tid, kan det være at de forsvinder helt af sig selv. 
Hvis dine lægkramper er meget generende så synes jeg du skal tage op til din læge og tale med vedkommende om det. Din læge kan også tage nogle blodprøver for at undersøge blodsukker, stofskifte og blodets jernindhold.  

Jeg håber du kunne bruge mit svar, ellers er du velkommen til at skrive ind igen.

De bedste hilsner 

Morten, Læge. 

MortenSHs billede
Morten har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program