Hvor høj bliver jeg

brevkassespørgsmål

Hvor høj bliver jeg

brevkassespørgsmål af
Anonym
13 år
Oprettet 7 år 10 måneder siden

Hej;)

Jeg er en pige på 13 og fylder 14 d. 31 maj.

Jeg er 176 cm høj, og har lige fået min første menstration.

Min mor er 165 cm, og min far er 186cm.

Jeg har været til en undersøgelse der viser, at mine knogler svarer til en 12,8 årigs.

Er der nogen chancer for i kan sige hvor høj jeg bliver?

mvh

Svar: 

Hejsa

Tak for dit spørgsmål. Det er et rigtigt godt, men også svært spørgsmål - så forklaringen bliver lang og ikke lige til.

Jeg vil starte med en lille anekdote. Min far er også læge og da jeg var omkring 10år, voksede jeg helt vildt mindst 15cm på et år. Vi målte hjemme på en reol og satte mærker. Han beregnede derfor, at jeg ville blive 192cm. Men jeg gik tidligt i pubertet og fik menstruation lige inden, jeg blev 11år og så voksede jeg faktisk ikke så meget mere. Idag er jeg 171cm.

Jeg ved godt det er en anden historie, men det er et ægte eksempel på at kønshormonerne virkeligt slår bremserne i, men også, hvor uforudsigeligt en sluthøjde desværre kan være. 

Hvornår du slutter helt med at vokse er svært at sige, men at du har fået menstruation betyder, at det nok ikke varer så længe. De fleste piger har op til menstruationen en såkaldt vækstspurt, hvor nogen vokser op til 15-20cm bare på et år - ligesom mig.

I knoglerne findes det, der hedder vækstzoner, hvorfra knoglen vokser i længde, som en cylinder, der bliver højere og højere. Vækstzonerne bliver stimuleret af kønshormenene, der for dem til at "lukke" og gør, at man ikke vokser mere. Dvs jo længere du er med puberteten, jo mere bremset bliver længdevæksten. Så selvom dine knogler er 1år yngre end dig, så kan vækstzonerne godt lukke hurtigere nu, hvor du har et højere niveau af kvindeligt kønshormon. 

Bruger man standardformlen for at beregne din sluthøjde ender den på 169cm, - men det har du jo allerede passeret, så det kan vi ikke rigtigt bruge. Jeg skriver lige formlen her.   (((Mors højde 165 + fars højde 186))/2) - 6,5 = 169cm. 

Derimod kan vi kigge på din vækstkurve. Her er link vækstkurve, som er smart at kigge på, når jeg prøver at forklare det næste.

Man kan ligge på forskellige vækstkurver (dem på tværs), alder er x  (vandret) og højde er y (lodret). Når man kigger på kurverne er det godt at have flere punkter, som man kan forbinde og se om man følger en bestemt kurve. Hvis der ikke findes andre punkter, må vi gå ud fra, hvad vi har. Nemlig dine nuværende 176cm for 14år. Kigger vi på kurven vil det sige, at du ligger på +2SD kurven, som er indenfor normalområdet. Det kan være du altid har gjort det, siden du var lille, eller det kan være, du er kommet op på den kurve, fordi du lige har haft din vækstspurt.

Hvis du lige er kommet op på den kurve indenfor det sidste års tid og derfor har haft vækstspurt tænker jeg, at du måske vokser 2-4 cm, har du hele tiden ligget på 2+kurven kan det være flere centimeter der lægges til, men et bud er at du bliver omkring 182 cm +/-. 

Jeg håber, at du kan bruge den lange snak til en smule. 

Til slut, så ligger din højde lige så fint indenfor normalområdet, samt at højde sagtens kan give ynde og være super super flot. Så husk at kigge frem og sænke skuldrene - og ikke gøre dig mindre end du er. 

 

Mange hilsner

Eva

Evas billede
Eva fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program