Sådan undgår du at havne i økonomiske vanskeligheder

blogindlæg

Sådan undgår du at havne i økonomiske vanskeligheder

Skrevet af
Gæsteblogger
Oprettet 8 år 4 måneder siden

Er du ung og lige flyttet hjemmefra? Eller står du måske og snart skal til at flytte? I så fald skal du til at forholde dig til din privatøkonomi - noget som mange danske unge ikke har styr på. Hvis du er bange for at havne i økonomiske vanskeligheder eller finder privatøkonomi svært og uoverskueligt, så læs med her og få nogle gode råd.

 

Pas på forbrugslån
Et forbrugslån kan være rigtig fristende, da det er penge, som man nemt og hurtigt kan få adgang til. For mange mennesker kan et sådant lån være meget behjælpeligt i perioder, hvor økonomien er presset.

Et forbrugslån er dog ikke for alle mennesker. Hvis man overvejer at optage et lån men på forhånd ved, at man ikke kan betale det tilbage, frarådes man naturligvis til at optage det. Der er desværre mange mennesker, der har et lån og som har svært ved at betale det tilbage, og som et resultat af dette vælger at optage nye lån for at afdrage på de gamle. Man kan altså hurtigt komme ind i en ond cirkel, som man har svært ved at komme ud af igen.

Hvis man er i økonomiske problemer og ved, at man ikke ville kunne administrere et lån, bør man i stedet skære ned i det private forbrug. Har man ikke et stort nok rådighedsbeløb til at lægge penge til side, kan man i stedet for at spare op sørge for at spare på forbruget. Eksempler på dette kan være: 

 

  • At lave mad og hygge med vennerne hjemme i stedet for at gå ud og spise og drikke.

  • Brug kontanter i stedet for kort (Hæv f.eks. nogle penge hver uge, som skal række til ugens mad og fornøjelse)

  • Lav indkøbsliste hjemmefra og undgå impulskøb

 

Hvordan undgår du at komme i RKI?
Hvis du ikke har betalt en regning til tiden og dermed har modtaget rykkere fra en kreditor eller måske inkassovarsel fra en advokat, så er det nu du skal reagere.

Hvis du har mulighed for at betale gælden, skal du kontakte kreditor med det samme og gøre opmærksom på dette. Har du kun mulighed for at betale noget af gælden, har du ofte mulighed for at lave en afdragsordning.

Ved at reagere på rykkere så hurtigt som muligt, undgår du i de fleste tilfælde at blive registreret i RKI - såfremt du selvfølgelig overholder din aftale.

 

Hvis du allerede er i RKI
Hvis du derimod allerede er blevet registreret i RKI handler det selvfølgelig om at komme ud af det så hurtigt som muligt.

Er du registreret i RKI for derefter at indgå en afdragsordning med kreditor, vil du oftest først blive slettet, når du har betalt hele gælden. Det er kun i særlige tilfælde, at en kreditor vil gå med til at slette registreringen i RKI.

Hvis man har været registreret i RKI i 5 år og får slettet sin registrering, består gælden stadigvæk. At få slettet sin registrering er altså ikke det samme som, at gælden også bliver slettet. Når din registrering er blevet slettet efter 5 år, kan du ikke registreres igen for den samme gæld. Du bør derfor altid arbejde på, at betale hvad du skylder.

Læg et budget
Budgetter kan være kedelige og besværlige at lave, men på denne måde får du et godt overblik og kan nemmere styre, hvad du bruger dine penge på. Beregn hvor mange penge du har efter skat, og træk alle faste udgifter fra. Der er typisk tale om udgifter såsom:

 

  • bolig
  • transport

  • forsikring

  • telefon

  • internet

  • andre abonnementer.

Derudover er det en god ide at sætte dine faste udgifter til automatisk betaling via din netbank eller betalingsservice. Det gælder for eksempel ofte elregninger, forsikringer og licens.

Hvis det virker for uoverskueligt selv at sidde og lægge budget, er der hjælp at hente. Alt afhængig af dit forhold til banken kan det være en løsning at henvende sig der. Din bankrådgiver vil højst sandsynligt gerne hjælpe dig med at få styr på din økonomi, så du kan få et overblik over alle udgifter. Alternativt kan du også få hjælp af en frivillig personlig rådgiver gennem ungøkonomi.dk

 

Søg om støtte 
Som ung har du ofte mulighed for at få forskellige former for økonomisk støtte. Økonomisk støtte kan være en stor hjælp for din økonomi, og derfor bør du undersøge, om du f.eks. kan få boligstøtte eller låne penge til indskud fra kommunen. Nedenunder er der listet nogle eksempler på, hvad man kan søge hjælp til:

  • Uforudsigelige enkeltudgifter (som er rimeligt begrundede)

  • Midlertidig hjælp til betaling af husleje (hvis du er udsættelsestruet på grund af huslejerestance

  • sygebehandling, medicin, tandbehandling eller lignende, der ikke kan ydes hjælp til efter anden lovgivning. Behandlingen skal være nødvendig og helbredsmæssigt velbegrundet.

  • Alle former for tandpleje, hvis du modtager ydelser svarende til SU eller kontanthjælpsniveau.

  • Flytteudgifter

  • Boligstøtte (Hvis du bor til leje i en bolig med eget køkken eller køkkenniche)

  • Indskud til lejlighed

For en bedre oversigt over hvad og hvordan, du kan søge om støtte, læs mere på Borger.dk

Skrevet af Martin Jørgensen - Selvstændig

 

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program