Hash

brevkassespørgsmål

Hash

brevkassespørgsmål af
Anonym
17 år
Oprettet 8 år 5 måneder siden

Hvad skal jeg gøre, min mor ryger hash. Og her gjort det længe nu, men jeg har også tre andre søskende. Mindre end mig, og jeg synes ikke det er særlig fedt at hun ryger hash.

hun siger at hun kun gør det om aftenen, for at slappe af, men pointen i at hun gør det. Jeg bryder mig ikke om det, og ved enlig slet ikke hvad jeg skal gøre. 

For jeg er bange for hun er/bliver afhængig og ikke kaM stoppe det mere.

Jeg ved virkelig ikke hvad jeg skal gøre, så håber at i evt. kan give mig et råd.

Svar: 

Hej med dig.

Jeg kan godt forstå, at du ikke synes, at det er fedt at din mor ryger hash, og at du er rigtig bekymret for hende. Det er aldrig rart at være bekymret for sine forældre, og det kan være rigtig skræmmende, hvis de er på vej ud i et misbrug.

Først og fremmest vil jeg sige, at jeg synes at det er rigtig godt, at du skriver ind om hjælp. Det kan være rigtig svært at gøre, og det kan være svært at fortælle, at ens mor måske har nogle problemer, og man ikke ved, hvad man skal gøre.
Jeg synes, at det er rigtig flot af dig, at du har forsøgt at snakke med din mor om det, jeg kan forestille mig, at det kan have været en svær samtale. Der kan være mange grunde til, at din mor ryger hash, men uanset hvorfor hun gør det, så er det ikke rart for hverken dig eller dine søskende. Det kunne lyde til, at din mor har en del forklaringer på, hvorfor hun ryger, og måske også prøver at retfærdiggøre det både for dig, men også for sig selv. Hvis din mor er på vej ud i et misbrug, så kan det være svært for hende selv, at indse at hun har et problem, og derfor kan det være lettere for hende, at finde på 'gode' forklaringer. Du skriver også, at din mor har røget længe, så jeg kan sagtens forstå, at du er bekymret for, om hun faktisk er afhængig af hash.

Jeg kan godt forstå, at du ikke helt ved, hvad du skal gøre. Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at du gerne vil hjælpe din mor, men jeg må også understrege, at det er ikke dit ansvar, at sørge for at din mor stopper med sin hashrygning. Det kan være, at din mor har nogle ting som fylder meget for hende, og hash kan hjælpe hende med at slappe af, men det kan hurtigt blive til en dårlig vane. Så derfor kan det være godt, hvis din mor snakker med f.eks. en professionel til at få hjælp til hendes problemer og rygning. Så det bedste du kan gøre er, at fortælle det til en anden voksen. Det kan være en som du har det godt med og som du stoler på f.eks. et andet familiemedlem. Det kan også være en lærer, som du har det godt med, eller måske har du mulighed for at kontakte en misbrugsvejleder i din by. Alle kommuner har et misbrugcenter, hvor man som misbruger og pårørende kan få rådgivning og behandling. Det kan være, at du kan ringe til dem i din kommune og få en god snak med en vejleder der. Det er nemlig rigtig svært at være pårørende i sådan en situation, og det er svært at vide, hvordan man kan hjælpe. Men som sagt tænker jeg, at det er en god idé at du snakker med en, som også kender din mor, som måske kan hjælpe med at snakke med hende, og måske anbefale noget rådgivning og behandling til hende. På den måde står du ikke med det hele alene, og så bliver det ikke dit ansvar, at foreslå din mor, at hun skal have noget hjælp til at stoppe med at ryge. Hvis du har mod på det, så tænker jeg også, at du kan fortælle din mor, at det gør dig ked af det og bekymret, at hun ryger, og at du føler dig magtesløs, fordi du helst vil have at hun stopper. Hvis det er for svært at sige til hende, så kan du eventuelt skrive det ned i et brev, og give hende det.

Jeg kan forestille mig, at din mor fylder en del i dine tanker, og at du er bekymret for hende meget af tiden, hvilket er meget forståeligt. Men det er også rigtig vigtigt, at du tænker på dig selv, og sørger for at gøre noget, som gør dig selv glad. Det kan være godt, at lave noget væk fra hjemmet, eks. være sammen med dine venner eller bruge tid på nogle af dine interesser. Det kan være godt, at få tankerne lidt væk fra det hele, for det er bare rigtig svært at se på, at ens mor ryger hash. Jeg tænker også, at det kan være en god idé for dig, at snakke med nogen om, hvordan du har det. Måske du har en god veninde, som du kan snakke med. Det kan være rigtig hårdt, at gå med en masse tanker og følelser alene, og det kan være godt at fortælle det til nogen. Det kan også være, at du har brug for at snakke med nogen, som ikke kender dig. I så fald kan jeg anbefale dig at kontakte Misbrugsportalen.dk. De har både telefonrådgivning og chatrådgivning, hvor du kan tale anonymt med rådgivere, der ved hvordan det er, at være pårørende til en, der har et misbrug eller er ved at komme ud i et. Du er også altid velkommen til at skrive til vores 1-1 chat, og få en snak med vores rådgivere.

Jeg håber at du kan bruge mit svar, ellers er du altid velkommen til at kontakte os igen. Og jeg håber, at du finder nogen at snakke med, så du ikke skal gå med de her bekymringer alene.

Mange hilsner
Pernille

PernilleBs billede
Pernille fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program