Hjælp

brevkassespørgsmål

Hjælp

brevkassespørgsmål af
Anonym
12 år
Oprettet 8 år 9 måneder siden

hej, jeg er en pige på 12 år.

jeg er så træt af Det hele. Træt af

at prøve at være god nok. Når man ikke er.

jeg har været tæt på at udvikle en spiseforstyrrelse.

det blev så bedre. Men nu tænker jeg igen utroligt meget på min vægt.

jeg er den slags pige, som vil gøre alting for sine venner og familie. Jeg ville give mor liv for at redde deres, uden så meget som at tøve.

det er bare ikke sådan folk ser mig. Folk ser mig som en diva. Som en person som kun tænker på sig selv. Og er fuldstænding kold i røven.

det gør ondt. Det gør ondt at vide, at ligemeget hvad man gør er det aldrig godt nok.

jeg er den type person som skrive etik vidt fremmede at de skal være stærke. Jeg prøver at redde allesammen. 

Men jeg er muligvis den eneste som er ødelagt.

Svar: 

Hej med dig

Det lyder som om, du går igennem en hård periode, hvor du føler dig frustreret og træt af det hele. Det må ikke være særlig sjovt. Du skal vide, at det er rigtig flot, at du skriver herind og fortæller om de ting, der fylder indeni. Når man får sat ord på tingene, så kan det være rart. Sådan er det for mange - og det kunne du måske også mærke, da du sendte dit brev herind. Jeg fornemmer forskellige emner i dit brev, og derfor vil jeg dele mit svar op i 3 forskellige dele.

God nok
I dit brev skriver du, at du er træt af at prøve at være god nok. Og det er meget forståeligt. Det kan nemlig være rigtig hårdt arbejde at prøve at gøre sig selv og andre tilfreds. Når man ofte oplever, at man ikke føler sig god nok, så er det rigtig godt at stoppe og tænke over, hvorfor man ikke føler det. Ofte er det én selv, som ikke synes, man er god nok. Og så kan det være en god ide at begynde at rose sig selv. F.eks. kan du købe en dagbog, hvor du skriver 3 gode ting ned, hver aften. Det kan være gode ting, du har sagt eller gjort eller gode ting om dit udseende. På den måde kan du vænne din hjerne til at tænke positivt om dig selv. For nogle er det rart at have gode og opmuntrende ord på spejlet eller væggen. Hvis du en dag synes, at alt er træls, så kan du skrive det ned i dagbogen først og derefter prøve at finde bare en enkelt ting, som du har gjort godt. Det kan også være, du har en ven/veninde, som du kan lave en aftale med, om at I sender hinanden ros hver dag. Det vil han/hun sikkert også synes er rart.

Hvis du føler, at det bliver ved med at fylde rigtig meget indeni, at du ikke føler dig god nok, så kan du overveje at starte et forløb hos en psykolog eller terapeut. Deres arbejde er blandt andet at hjælpe med at få styr på sådan nogle tanker. Og det kan være rigtig dejligt at snakke med en om det hele. Her vil du også kunne få nogle gode råd og nogle lektier, som du kan øve dig i.

Spiseforstyrrelse
Du skriver, at du tænker meget på din vægt. Der er ikke umiddelbart noget galt med at tænke over sin vægt og hvad man spiser. Det er nemlig godt at spise sundt og holde en normal vægt, så man ikke bliver hverken overvægtig eller undervægtig. Men det kan blive for meget. Du skriver, at du har været tæt på at udvikle en spiseforstyrrelse tidligere. Når man har mange tunge ting at kæmpe med, så kan det være en måde at forsøge at kontrollere de følelser, som fylder indeni. Og det er noget, som der er mange, der har kæmpet med før dig. Du skal vide, at det er noget, som er vigtigt at du tager alvorligt. Det er nemlig rigtig usundt for kroppen at sulte sig eller kaste maden op. Noget, som også er vigtigt, er at få snakket om de tanker og følelser, som ligger og fylder indeni - og som kan være skyld i, at du tænker så meget på din vægt. Måske følelser om, ikke at være god nok. Når man får arbejdet med de ting, som fylder indeni, så kan det nemlig hjælpe til at man ikke tænker så meget på sin vægt. Jeg vil derfor anbefale dig at få en tid hos din læge, og tage dine forældre med derned. Lægen kan henvise dig til en behandling, som passer til lige præcis dig og din situation. Og så kan du få det bedre, som du virkelig fortjener!

Du skal vide, at du er meget velkommen på vores 1-1chat, hvis du har brug for at snakke med nogen på et tidspunkt. Hjemmesiden LMS (landsforeningen mod selvskade og spiseforstyrrelse) har også en chat, og her har de særligt fokus på spiseforstyrrelse. Det vil måske kunne være en god hjælp for dig, hvis du har spørgsmål omkring det hele.

Personen, andre ikke ser
Det kan være rigtig hårdt at blive dømt som en diva eller som én, der kun tænker på sig selv. Især når det ikke er sådan, du selv føler, at du er. Der er rigtig mange, der har prøvet at være i en situation, hvor de ikke synes, at andre ser dem, som den, de er. Det lyder som om, du er rigtig omsorgsfuld og god til at hjælpe andre. Det tror jeg også, at dem du har hjulpet, vil sige. Men andre kan muligvis ikke se, hvad du selv kan se. Du kan måske bruge noget tid på at tænke over, hvorfor de andre mon har det indtryk af dig. Du kan f.eks. tænke over de situationer, hvor de synes, du har været en diva. Måske viser du noget andet udadtil, end du egentlig har lyst til. Og måske ser de ikke hele dig, og hvor omsorgsfuld du også kan være. Det kan være, du skal tænke over, hvordan du kan vise dem mere af den side, som du selv holder så meget af. For det kan godt lade sig gøre at ændre andres syn på én.
Måske kan du spørge en god veninde, hvad hun tænker - det kan være rart at få snakket om det, og måske kan du spørge om råd. Det kan du også gøre i vores chat, hvis du får brug for det.

Jeg vil slutte med at sende dig nogle varme tanker. Det er ikke nemt at stå i en situation, hvor man ikke ved, hvad man skal gøre. Jeg håber, at mine tanker har hjulpet dig lidt på vej, så du føler, at der er håb forude - for det er der. Du behøver ikke være fanget i de tunge tanker resten af dit liv, slet ikke. Hvis du søger den rigtige hjælp, så kan du hjælpe dig selv med at få det bedre snart.

Venlig hilsen Mai

Mais billede
Mai har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program