Udflåd

brevkassespørgsmål

Udflåd

brevkassespørgsmål af
Anonym
15 år
Oprettet 9 år 3 måneder siden

Hej Cyberhus
Jeg er en pige på 15 år og har her i dag i skolen oplevet, at hver gang jeg rejste mig op, røg der en forholdsvis stor mængde væske ud af min skede. Jeg tænkte egnetlig det var mærkeligt da min mensturation lige var stoppet. Jeg oplevede dette op til flere gange. Da jeg kom hjem gik jeg straks på toilettet og så at mine underbukser var helt våde. Det virkede meget flydende, og jeg kunne se det var gennemsigtig. Jeg tænker egentlig bare at det var udflåde, men jeg plejer aldrig at opleve at der kommer, så meget som der gjorde. Jeg er ikke på den måde seksualaktiv, men jeg er ikke jomfru. Sidst jeg havde sex var for mange måneder siden, så jeg tvivler stærk på der er en sammenhæng der!
Jeg ved selvfølgelig ikke, om dette jeg har oplevet er helt normalt, eller om det er noget mere alvorligt, der skal tages hånd om, så derfor tænker jeg, jeg lige ville høre jeres mening først, da jeg er utrolig forvirret og overraskende utrolig bange. Jeg har på ingen måde lyst til at snakke med min mor om det hvis det nu skulle vise sig at være et problem. Jeg har tænkt på at kontakte min læge uden mine forældre ved det, men min mor er selv læge, så er bange for hun kan se at jeg har været til lægen, "bage hendes ryg" - så dette er også en af mine spørgsmål: hvis jeg kontakter min læge vil min mor så kunne se det i hendes system?
Jeg frygter virkelig at fortælle min mor om det. Det kan godt være hun selv er læge og oplever situationer som dette tit, men jeg har bare ikke et så godt forhold til min mor at jeg bare vil kunne sige det, da der sikkert kommer nogle spørgsmål om jeg er seksualaktiv osv.
Men det jeg frygter allermest ved at fortælle min mor det er svaret - for hvis nu det er noget slemt, eller noget pinligt som fx skedesvamp, vil jeg slet ikke kunne se min mor i øjnene igen. Derfor vil jeg helst gerne undlade at fortælle min mor om det her, som I nok kan forstå. Så jeg håber meget I kan hjælpe mig og give mig nogle svar og råd. 
Hilsen anonym pige

Svar: 

Hej med dig

Du har oplevet rigeligt udflåd fra skeden og er nu forvirret og bange - men du har ikke lyst til at involvere din mor i dit problem. Du har tidligere været seksuelt aktiv, men du er ikke aktiv lige nu.

Du fortæller mig ikke noget, om du har smerter, kløe eller svie i skeden/skridtet i forbindelse med det, som du oplever lige nu.

Når man, som 15-årig pige, er ved at udvikle sig til kvinde, er slimhinderne i skeden under udvikling. Dermed kan der også komme små gradvise ændringer i udflådet fra skeden. Der er normalt, at der kan komme lidt udflåd fra skeden. Hvis udflådet lige pludseligt ændrer karakter: Fx dårlig lugt, pludselig i store mængder eller er ledsaget af smerter eller svie/kløe i skridtet, skal man (som læge) tænke på, om der kan være en infektion i skeden.

Jeg tror, ud fra det du fortæller mig, at du bør bestille tid hos din læge og blive undersøgt for, om der kan være en infektion i skeden. Lægen vil bl.a. gerne vide, om du har haft ubeskyttet sex tidligere, lidt om din menstruation og om du har haft smerter/svie forneden eller om udflådet lugter?

Du kan sagtens gå til læge alene og blive undersøgt. Din egen læge har tavshedspligt. Og derfor må din læge ikke videregive oplysninger om dig og dine undersøgelser og evt. behandling. Der gælder det særlige forhold, når du er fra 15-18 år, at lægen kan blive nødt til at informere dine forældre, om hvad I har aftalt/du bliver behandlet for. (Dette vil oftest være kun ved strengt nødvendige tilfælde: som fx hvis man sender en 16-årig dreng videre til en bestemt operation). Det vil næppe være nødvendigt, at involvere din mor og far i dit tilfælde, hvis du ikke ønsker det. Det er bare vigtigt, at du fortæller din læge, netop hvorfor du gerne vil blande dine forældre udenom. I stedet kan du fx tage en god veninde med, hvis du deler dit problem med nogen. Og du er selvfølgelig velkommen til at komme alene, hvis du helst vil det. Bare du kommer afsted til din læge og bliver undersøgt.

Jeg kan desværre ikke fortælle dig, hvad du fejler. Men mest sandsynligt er det nok et skedekatar, hvor der (oftest uden grund) kommer lidt for mange bakterier i skeden, og det kan give ændret/generende udflåd. Det er en meget normal ting, som mange kvinder oplever flere gange i deres liv og kan oftest let behandles med antibiotika. Alternativt, som du selv er inde på, skedesvamp, som oftest også behandles let med svampeantibiotika eller hvis du tidligere har haft ubeskyttet sex klamydia, som altså skal gerne behandles, da den kan påvirke ens evne til at få børn senere i livet, hvis den ikke behandles.

Jeg håber, du har fået svar på dine spørgsmål og får løst dit problem.

Mvh. Jens Dalsgaard

 

 

 

Jenss billede
Jens har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program