Menstruation

brevkassespørgsmål

Menstruation

brevkassespørgsmål af
Anonym
13 år
Oprettet 9 år 10 måneder siden

Hej Brevkasse, Cyberhus..

Idag oppe i klubben begyndte nogle af pigerne at snakke om menses..

Og siger at det tror det er mega irriterende at have fordi man jo bløder osv..

Jeg sider så lige ved siden af dem.. Og en af pigerne fra fjerde klasse altså to klasse trin under mig 

Siger at hun har det og hun er fucking kun 10!? Og så spørg de andre piger mig om jeg har det 

og jeg siger nej.. og jeg sybtes bare at det var så pinligt at sige nej foran en masse piger fra fjerde femte klasse 

Nu hvor jeg har fundet ud af at en piger der er 3år yngre end mig har det før mig..

så bliver jeg mega misundelig.. Og tænker at hvis hun allerede har fået det om min mor fik dett da hun var tolv forstår jeg det slet ikke 

jeg vil rigtig gerne have det fordi jeg syntes jeg skiller mig alt for meget ud i forholdt til de andre piger i min klasse 

jeg må heller ikke bruge BH Fodi min mor syntes det er for tidligt..

og jeg ville gerne høre om det har nogen indflydelse på hvornår min mor fik deg ig hvornår jeg får det? er det nogenlubde det samme?

Kh Signe ps. Tak på forhånd 

Svar: 

Kære Signe

Jeg kan godt forstå, at du tænker over hvordan det er, det hele lige hænger sammen med den første menstruation. Der sker rigtig mange ting med kroppen i din alder og det påvirker ofte hvordan man har det og ens tanker. Der kommer forskellige hormoner i kroppen når man går i puberteten, som bl.a. styrer ens humør og menstruation. Det er noget, som optager mange unge og jeg kan sagtens forstå, at det også optager dig!

Jeg vil lægge ud med at sige, at det er helt normalt ikke at have fået sin menstruation i din alder. De fleste piger får det mellem 10 og 16 års alderen. Det er som sagt hormoner, der styrer hvornår man begynder at bløde og derfor er det også individuelt hvornår man får sin første menstruation. Så selvom din mor og din veninde har fået det i en tidlig alder så er det stadig helt normalt at du ikke har fået din menstruation endnu. Der er på den måde ingen sammenhæng mellem din mors første menstruation og din.

Der er rigtig mange unge piger, som dig, der tænker meget over hvornår og hvordan det bliver at få sin menstruation, og som er lidt nervøse for det. Jeg synes det kunne være en god ide, hvis du snakkede med en god veninde, som du er tryg ved eller måske din mor eller andre kvindelige familiemedlemmer, som fx. en søster, kusine eller moster, om det. De har formentlig også haft samme tanker og oplevelser, som du går igennem lige nu og det kan være rart at snakke om hvordan andre har oplevet det dengang de gik igennem det. Det er jo noget helt nyt, som du ikke kender til endnu og det kræver altid lidt tilvænning. 

Det er også en mulighed at snakke med sundhedsplejersken om alt det med menstruation hvis du hellere vil snakke med en, du ikke er så tæt på. Eller hvis du foretrækker at være helt anonym kan du også bruge chatten på cyberhus, hvor man snakker anonymt med en voksen om de tanker og bekymringer man har. 

Endeligt kan man også finde information og mange gode råd om menstruation på diverse hjemmesider, fx. libresse.dk. Derinde kan man også snakke med andre unge om menstruation og alle de andre ting, der fylder i ens tanker.

Jeg håber du kan bruge mit svar!

Med venlig hilsen Astrid

 

 

Astrids billede
Astrid har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program