Efterskole

brevkassespørgsmål

Efterskole

brevkassespørgsmål af
Anonym
16 år
Oprettet 9 år 11 måneder siden

Hej Cyberhus

Jeg starter på efterskole efter sommerferien. Jeg er bare virkelig nervøs for at jeg ikke passer ind. Det er en meget flippet, lille og kreativ efterskole. Engang var jeg meget flippet og kreativ, men jeg har ændret mig lidt siden. Nogle gange kan jeg næsten græde en smule over det, da jeg kan se hvor nice de efterskoler mine veninder skal på er. Det værste er bare at jeg ikke kan nå at skifte efterskole, da det er så tæt på at jeg skal starte på den. Jeg hader at være fordømmende, og prøver virkelig også at lade være. Jeg har stalket næsten alle de forskellige årganges mennesker via Facebook, og jeg kan se at næsten alle eleverne er socialt akavede og har det svært. Jeg kan sagtens være sammen med sådanne personer, men jeg kan bare ikke lade være med at tænke på det. Please hjælp, jeg ved ikke hvad jeg skal stille op?

Svar: 

Hej med dig!

Jeg kan godt forstå, at det gør dig ked af det, at du skal afsted på en efterskole, som du ikke rigtig glæder dig til at skulle hen på. Især når du ser de efterskoler, dine veninder skal på, og måske ville ønske du også skulle på sådan den slags efterskole.

Nu ved jeg ikke, om du allerede har snakket med dine forældre om, hvordan du har det, men hvis ikke du har, tænker jeg, at det ville være en god ide, at du fortæller dem om dine tanker om efterskolen, og at du faktisk er ret ked af, at du skal på den her efterskole i stedet for en anden. Jeg ved godt, at det er meget tæt på, at du skal starte, men jeg tænker, der måske godt stadig kan være en chance for, at du kan nå at skifte skole!? Du kan altid melde fra ved den efterskole, du er tilmeldt, og måske kan I nå at finde en anden efterskole, der har en ledig plads?! Det er ihvertfald noget, jeg synes, du skal snakke med dine forældre om, så I kan undersøge, om der skulle være mulighed for, at du kan nå at skifte til en anden skole. Uanset hvad tror jeg, det vil være rart for dig at dele tankerne om skolen med dine forældre og få deres forståelse og høre deres mening om din situation.

Hvis du ikke kan, så handler det selvfølgelig om at prøve at få det bedste ud af opholdet på den efterskole, du er tilmeldt. Men jeg kan sagtens forstå, at du er lidt nervøs for, hvordan det skal gå, når du ikke føler, du er samme type som mange af de andre, der går på skolen. En ide kunne måske være, allerede nu her inden skolestart, at få en samtale med en lærer fra efterskolen, hvor du kan udtrykke din bekymring om, at du er bange for ikke at passe ind på skolen. Læren har garanteret mødt andre elever med samme bekymring og kan måske berolige dig lidt - måske fortælle dig, at der også er masser af elever, som ikke er helt så flippede og kreative eller lignende. Ihvertfald kan læreren måske hjælpe dig lidt med at få afklaret dine forventninger omkring efterskoleopholdet.
Og selvom du måske ikke er samme type som de fleste andre elever på efterskolen, så kan det sagtens være, det bliver en rigtig god oplevelse for dig alligevel - efterskole giver mulighed for at møde en massse nye og forskellige mennesker, og det giver en mulighed for at blive venner med nogen, man måske normalt ikke ville være blevet venner med, fordi man på en efterskole lever så tæt sammen og kommer til at holde af hinanden, selvom man er forskellige.

Jeg kan godt forstå, du har været nysgerrig efter, hvem de andre er og har stalket dem på Facebook. Husk dog på, at man ikke kan se alt på Facebook, og at det ikke er alle, der er lige flittige til at få opdateret deres profil. Det kan derfor være, man får et helt andet billede af dem ved at se dem på Facebook end i virkeligheden. Derfor vil jeg råde dig til ikke at dømme dem alt for meget ud fra det, du har set på nettet, men i stedet forsøge at møde dem med et åbent sind og en tilgang, som viser, at du ikke aner noget om dem og er spændt på at komme til at vide mere.

Du kan måske også lave en aftale med dine forældre om, at du prøver efterskolen af i 1-2 måneder, og hvis du ikke kan lide at gå der, så er det okay, at du stopper og kommer hjem igen og måske går i en almindelig 9. eller 10. klasse.
Ihvertfald synes jeg, det er rigtig vigtigt, at du får fortalt dine forældre om, hvordan du har det, så I sammen kan snakke om, hvad I kan gøre.

Jeg håber du kan bruge mit svar.

Venlig hilsen Janni

Janni har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program