Jalousi

brevkassespørgsmål

Jalousi

brevkassespørgsmål af
Anonym
15 år
Oprettet 9 år 11 måneder siden

Hej
jeg er en 15 årig dreng der netop har flyttet tilbage til min gamle skole, hvilket jeg er rigtig glad for. Men på det seneste er jeg begyndt at føle mig jaloux når min gode ven, E, snakker med en anden af mine gode venner, L, eller er sammen med ham. Jeg ved at de har været gode venner i længere tid end jeg har med E, og der har været meget knas mellem mig og E, men jeg kan virkelig føle mig jaloux nogle gange. Jeg har før oplevet det med den samme person, hvor E snakkede meget med en jeg kalder ''O'', men hvor jeg snakkede ud med E om det for et par måneder siden. O går ikke længere i vores klasse, så begge dele var med til at gøre så jeg ikke følte mig jaloux når de to snakkede sammen. Men nu tør jeg ikke snakke med E om det igen, da jeg ved han ikke har det på samme måde som jeg har det.

Er det normalt at drenge føler jalousi overfor hinanden? Jeg er virkelig bange for at det ikke er normalt, og det er også det der kuer mig lidt..
Skal jeg snakke med E eller bide det i mig?

Svar: 

Hej med dig.

Det er fint, du skriver herind, når der er noget, du tænker meget over, og som kuer dig lidt.

Jeg kan godt forstå, du synes, det er ubehageligt at føle jalousi over for din ven. Det kan være hårdt at føle sig jaloux, men det er samtidig også en god følelse, som opstår, fordi vi er bange for at miste nogen, vi holder meget af. På den måde minder jalousien os altså om, at der er nogle mennesker i vores liv, som betyder meget for os - præcis som E gør for dig. Jeg synes, det er sejt, du tidligere har haft mod til at snakke med E om dine følelser. Tit er det nemlig vejen ud af problemerne at få talt om dem og fortalt, hvordan man har det. Det kan dog også være enormt svært at gøre, så jeg kan godt forstå, du lige nu ikke helt tør at tage fat i E igen.

Jeg tror ikke, du skal være bange for, om det er normalt, for det tror jeg helt sikkert, det er. At være jaloux er sjældent noget, man er stolt af, og det er derfor heller ikke noget, man snakker om. Især drenge kan have svært ved at indrømme, at de har været jaloux, så det er meget stærkt af dig, at du har turdet. Jalousi foregår alle vegne - både blandt piger, drenge og mellem piger og drenge.

Hvis du havde en god oplevelse med at fortælle E om dine følelser sidste gang, synes jeg bestemt, det vil være en god idé at gøre det igen. Husk på, at han er din ven, og at han holder af dig, så han vil sikkert være forstående over for de ting, der fylder for dig. Selvom han ikke har det på samme måde, må du huske på, at det alligevel sagtens kan være, han formår at sætte sig ind i, hvordan du har det. Tænk også på, at din jalousi jo kun bunder i, at du er glad for E, og det er derfor mere en anerkendelse af ham end en kritik, at du af og til bliver bange for at miste ham. Hvis du vælger at sige det til ham og få rettet trådene ud, kan du måske starte samtalen med noget positivt som fx: "Jeg siger og føler kun de her ting, fordi du virkelig betyder meget for mig som ven" eller noget i den stil. På den måde er du sikker på, at det går op for E, at du ikke er ude på at såre ham eller ødelægge noget, men bare gerne vil bevare jeres gode venskab.

Jeg ved ikke, hvordan du har det med L, men hvis du tænker, han er en flink dreng, kan det måske være en mulighed, at I alle tre laver noget sammen. Jeg tænker, det kan være en god idé, fordi det kan være, det går op for dig, at L er super rar at være sammen med, og at du derfor får større forståelse for, at E bruger tid med ham. Inden du fortæller E om din jalousi, kan du måske høre ham, om det er OK, at du en dag er med til at se en film med dem, spille spil med dem eller cykle en tur med dem. Det er sådan set ligegyldigt, hvad I laver sammen - bare I forsøger at finde ud af, om det kan fungere godt, når I ikke bare er to sammen, men tre. Det kan være, det ender ud med, at du i stedet for jalousi kommer til at føle glæde over, at du har fået en ekstra ven.

Jeg er ikke klar over, om du har andre tætte venner eller veninder end E, men hvis du har, kan du måske fortælle dem om, hvordan du har det. Det kan være, de kender følelsen og kan hjælpe dig på vej. Du kan også høre din far eller mor, hvad de tænker, du kan gøre.

Til sidst vil jeg minde dig om, at du skal huske på, at det er normalt at have flere tætte venner. Det er ikke alle, der trives med mange venner, men det lyder til, at E gør det. At han har andre venner end dig er ikke udtryk for, at han ikke kan lide dig. Det er blot et udtryk for, at han trives med at være sammen med, snakke med og lave ting med flere forskellige.

Jeg håber, du kan bruge mit svar, og at du slipper af med din jalousi, så du igen kan nyde dit dejlige venskab med E.

Vh. Matilde

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program