Herpes

brevkassespørgsmål

Herpes

brevkassespørgsmål af
Anonym
15 år
Oprettet 9 år 12 måneder siden

Heij jeg har fondet ud af at min mor har det der herpes 1 og 2 og nu er jeg mega bange for jeg også har det?? jeg har aldrig haft forkøelsessår men det gør mig stadig bange og hun gider ikke tale om det og siger det er noget pjat?? skal jeg være nervøs? hun har haft det i lang tid vist :/ syndes det lyder klamt .. hjælp plz!!

Svar: 

Hej du

Herpes er en meget almindelig virus, og som du nævner, så findes der flere typer. Hvis man undersøger helt almindelige menneskers blod, så kan man se, at langt de fleste mennesker på et eller andet tidspunkt har haft herpes. Men, det er meget forskelligt, hvordan kroppen reagerer hos forskellige mennesker. Nogle plages af forkølelsessår, som kommer igen og igen. Er det det, som du har oplevet hos din mor? Underligt nok er der andre mennesker, der aldrig har forkølelsessår, men kan sagtens have været udsat for herpes på et tidspunkt alligevel.

Herpes smitter ved slimhinde kontakt - fx ved kys, eller ved samleje. Så man kan beskytte sig mod at få herpes ved kønsorganerne ved at bruge kondom ved samleje. Det er altid en god ide. Det er straks sværere at beskytte sig mod herpes omkring munden og forkølelsessår - i så fald måtte man jo ikke kysse nogen! Og det ville da være lidt kedeligt.

Hvis man først har herpes, så kommer man ikke af med det igen. Men, det betyder IKKE, at man er syg. Det betyder blot, at sygdommen kan blusse op igen fra tid til anden. Så jeg synes IKKE, at du skal være nervøs. Formentlig har du allerede været udsat for herpes virus, hvis du af og til har drukket af andres glas eller måske kysset nogen, der har herpes. 

Håber at svaret kan hjælpe dig.

Venlig Hilsen Jens-Christian

Jens-Christians billede
Jens Christian har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program