Veninde.

brevkassespørgsmål

Veninde.

brevkassespørgsmål af
Anonym
12 år
Oprettet 10 år 2 måneder siden

Kære Cyberhus!

Min veninde og jeg har kendt hinanden sid 0. Vi er dog først blevet bedsteveninder i år. Hun er super sød og vi kan grine og pjatte og alt det der. Men nogle gange kan jeg mærke at hun er ked af det, men veninde (lad os kalde hende Sandra) jeg spørger selvfølig altid om der er noget galt men hun ryster bare på hovet og siger nej og griner lidt for sjov. Men jeg kan sagtens mærke at der er noget galt. Hun har aldrig prøved at sige hvad der er galt til mig, og heller ikke vores begges anden bedsteveninde har opleve at hun har sagt hvad der er galt til hende. Det gør mig ked af det at jeg kan se det men ikke trøste hende eller vide hvad der er galt! Jeg har tænkt på at græde over for hende en dag over noget jeg finder på, men det virker ikke rigtigt. Jeg har også noget jeg er ked af nogle gange men jeg viser det ikke så vi har alt i alt aldrig rigtigt snakket om problemer på den måde.

Så mit spørgsmål er nu, hvad skal jeg gøre med min veninde? Skal jeg græde over for hende så voers bånd biver tættere?

Eller hvad, jeg føler mig raslød og ked af det når hun er ked af det.

MVH "Den rasløse".

Svar: 

Hej med dig

Det er rigtig flot af dig, at du er opmærksom på, at din veninde nogle gange er ked af det. Det er rigtig fint, at du skriver herind, når du er i tvivl om, hvad du skal gøre.

Det er helt normalt, at man bliver ked af det, når man kan se, at mennesker man holder af, er kede af det eller triste.
Jeg kan sagtens forstå, at du har lyst til, at din veninde og dig skal snakke om jeres problemer sammen, så I kan støtte og hjælpe hinanden.
Det er dog ikke alle mennesker, der har behov for at snakke om sine problemer med andre. Nogle mennesker vil ikke snakke om sine problemer med deres veninder, fordi de ikke vil være til besvær.

Du har nogle muligheder, du kan prøve af, hvis du har lyst:
Næste gang du synes, din veninde ser ud til at være ked af det, så fortæl hende, at du synes, hun ser trist ud. Fortæl hende også, at selvom hun måske ikke lige nu har lyst til at fortælle, hvad det er, der er galt, så kan hun altid komme til dig, hvis hun får brug for det. Du kan også fortælle hende, at du gerne vil snakke med hende, hvis hun har nogle problemer, og at du uanset hvad altid vil støtte hende. På den måde presser du hende ikke til at sige noget, men giver hende muligheden for det, hvis hun en dag får lyst.  
En anden ting du kan prøve er, at spørge hende, om hun vil lytte til et af dine problemer, som du er ked af det over. Jeg synes ikke, du skal begynde at græde overfor hende, hvis du i virkeligheden ikke er ked af det. Tag i stedet og fortæl hende om et af dine problemer og se, hvordan hun reagerer på det. Hvis hun hjælper dig med problemet, så husk at takke hende og fortæl hende, at hun også altid kan fortælle om sine problemer til dig, hvis hun har lyst.

Man kan aldrig presse folk til at fortælle om sine problemer, selvom det er så flot af dig, at du kan se, hun har det dårligt. Det kan ske, at din veninde elsker at være sammen med dig og have det sjovt, grine og pjatte og på den måde glemme de ting, hun er ked af. Så måske hjælper du hende allerede med at få hende i bedre humør bare ved at være sammen med hende.
Derfor kan du spørge, om hun ikke vil være med til at lave en sjov ting, hvis du kan se, hun bliver ked af det. På den måde kan du hjælpe hende med at blive glad igen.

Til sidst skal du lige vide, at du lyder som en rigtig god veninde, fordi du bekymrer dig om, hvordan dine veninder har det.

Jeg håber, at du kan bruge mit svar og mine forslag.

Venlig hilsen Mette

 

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program