Inden du selv stiller et spørgsmål

 

Tandlægebrevkassen svarer kun på udvalgte spørgsmål

OBS: Tandlægebrevkassen modtager så mange spørgsmål, at vi ikke kan give alle svar. Du kan derfor ikke være sikker på at få svar, hvis du stiller et spørgsmål til tandlægen. 

For at så mange som muligt alligevel kan få hjælp, har vi fundet frem til de spørgsmål vi oftest modtager omkring tænder, og samlet dem i en oversigt, som du kan finde her

Tænder

brevkassespørgsmål

Tænder

brevkassespørgsmål af
Anonym
20 år
Oprettet 10 år 2 måneder siden

Hej

jeh har haft anoreksi, og derfor har jeg ikke passet så godt på mine tænder fordi jeg ikke børstet tænder om aften. Begrund af anoreksien. Så det endte med de blev lidt gule.. Er det noget jeg kan rette op på, til de bliver hvide igen?.. eller kan det ikke lade sig gøre.. 

håber du vil svare på mit spørgsmål da jeg mangler råd. Og jeg ikke vil gå til tandlæge.. 

:)

Svar: 

Hej pige 20 år

Tak for dit spørgsmål. Jeg kan forstå, at du tænker at dine tænder er blevet gule af, at du har haft anoreksi og ikke har børstet tænder om aftenen.

Jeg bliver nødt til at starte med at svare, at jeg ikke ved det. Jeg kan ikke svare dig sikkert, fordi jeg ikke har set dig eller set på dine tænder. Et helt konkret svar på dit spørgsmål kan du kun få, hvis du lader en tandlæge se på tænderne.

Så her i brevkassen må du nøjes med nogle generelle svar på dit spørgsmål.

Jeg kan se, at du tænker, at det at du ikke har børstet tænder om aftenen, har gjort tænderne gule. Det kan jeg ikke forstå, hvordan det skulle lade sig gøre. Hvis du ikke børster tænder, samler der sig bakterier på dine tænder og de syner gulere. Men i samme øjeblik du fjerner bakterierne, har tænderne den samme farve igen som før. Så hvis du nu (igen) børster dine tænder - og du altså børster dem rene for bakterier - så kan du ikke gøre dem hvidere selv. Du kan checke om du børster rent ved at mærke med tungen, om tænderne er glatte. Eller du kan skrabe med en negl på tænderne. Hvis du kan skrabe et hvidligt lag af, så har du ikke børstet rent.

Brug en almindelig voksentandpasta. De indeholder alle et mildt slibemiddel, der hjælper til at fjerne misfarvninger. Men de kan ikke fjerne tandsten eller andre misfarvninger, der har siddet der længe. Der er nogle tandpastaer, der reklamerer med at de har en "whitening-effekt". Det passer altså ikke. Og lad endelig være med at bruge tandpastaer med ekstra slibeeffekt - de ødelægger din emalje, så dine tænder bliver endnu mørkere.

Et andet svar til dig kunne være, at dine tænder naturigt skifter farve med alderen. Jo ældre du bliver, jo gulere bliver de. Det handler om, at tænderne optager farve fra mad og drikke. Og om at nerven inderst inde i tænderne trækker sig tilbage, så tanden bliver mere tæt i farven. Hvis du har haft anoreksi i nogle år og måske derfor ikke har set så meget på tænderne, kan det altså være noget naturligt, der er sket med dine tænder.

Misfarvninger fra mad og drikke (og tobaksrøg) kan sætte sig udvendigt på dine tænder og få dem til at se mørkere (gule) ud. Såvidt jeg ved, så er noget af det, der karakteriserer anorektikere, at de ikke spiser ret meget. Og slet ikke mad og drikke, der indeholder fedt og sukker. Altså tænker jeg, at du ikke har haft et stort forbrug af mad og drikke, der misfarver meget - det kunne være for eksempel kaffe, the, rødvin, sodavand, slik. Men det kan jo være at jeg tænker forkert? Hvis det er farve, der har sat sig udvendigt på dine tænder, har du brug for en tandlæge, for at få det af.

En anden mulighed er, at du ikke har været anorektiker, men bulimiker. Altså at du har spist og drukket meget, men kastet det op igen. I så fald kan opkastningerne have givet dig ætsskader på tænderne. Det er typisk fortænderne i overkæben, der bliver ramt. Tænderne kan skifte både form og farve, men jeg er ikke sikker på, om det lige præcis kan give gulere tænder. Og normalt vil mavesyren også fjerne alle misfarvede belægninger.

Du kan finde flere spørgsmål og svar i Tandzonens brevkasse om anoreksi - du skal gå tilbage til nogle af de første svar, jeg har skrevet.

Som du kan se af det, jeg har skrevet, så er det ikke enkelt at svare dig på, hvad du kan gøre. Jeg tænker, at den eneste mulighed for at få et fornuftigt bud på, hvad det er, der gør dine tænder gule, er at gå til tandlæge. Jeg kan godt se, at du ikke vil det. Men det er altså alligevel det, jeg vil råde dig til. Og hvis du gør det, så vil jeg også råde dig til at sige til tandlægen, at du har haft anoreksi og at du er bekymret for, om det har gjort dine tænder gule. Du skal huske, at det er dig selv, der bestemmer, om du vil have gjort noget ved tænderne. Altså om du vil følge tandlægens forslag om behandling. Du har altid ret til selv at bestemme. Så det er helt OK at sige, at du gerne vil nøjes med at få set på tænderne og få en snak om, om der er noget i vejen.

Et sidste råd til dig er, at du skal tænke dig meget godt om, før du går i gang med at få bleget dine tænder. Det kan man læse om i reklamer mange steder og tandblegning kan købes på nettet som "hjemmeblegning" og foretages hos tandlæger. Det et dyrt og det kan kun gøre dine tænder en lille smule hvidere OG virkningen holder kun nogle måneder ad gangen. Og dertil kommer så, at en del af de, som har fået gjort det, får alvorlige problemer med tænderne. Smerter i tænderne og tænder som lettere går i stykker er noget af det, der kan ske. Alle tandlægeeksperter, som forsker i disse ting, fraråder tandblegning.

Jeg håber, at jeg har givet dig nogle forskellige svarmuligheder, som du kan bruge til at tænke over dit problem. Og som sagt er mit bedste råd til dig at gå til tandlæge og spørge der.

Held og lykke med at finde ud af det

Niels Hansen, tandlæge

nielshansens billede
Niels fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program