Inden du selv stiller et spørgsmål

 

Tandlægebrevkassen svarer kun på udvalgte spørgsmål

OBS: Tandlægebrevkassen modtager så mange spørgsmål, at vi ikke kan give alle svar. Du kan derfor ikke være sikker på at få svar, hvis du stiller et spørgsmål til tandlægen. 

For at så mange som muligt alligevel kan få hjælp, har vi fundet frem til de spørgsmål vi oftest modtager omkring tænder, og samlet dem i en oversigt, som du kan finde her

Bøjle

brevkassespørgsmål

Bøjle

brevkassespørgsmål af
Anonym
12 år
Oprettet 10 år 11 måneder siden

Er det slemt at få en SkinneBøjle på?

 

Svar: 

Hej dreng 12 år

Tak for dit spørgsmål, jeg tænker, at du har fået tilbudt at få bøjle (togskinner) på og er lidt nervøs ved tanken om det.

Dit spørgsmål er meget kort og jeg tænker, at jeg kan forstå det på 2 forskellige måder: den ene om det gør ondt at få sat bøjlen på, den anden om det gør ondt at have den på.

Til det første spørgsmål kan jeg svare ret kort: nej. Selve det at få bøjlen sat på, tror jeg de fleste vil sige, ikke gør ondt. Det tager lang tid og bortset fra at det er kedeligt, så er der også nogen, der synes, at det er ubehageligt at ligge med vatruller, spytsug, tandlægens fingre osv i munden i lang tid. Den lim man sætter de små håndtag fast med smager heller ikke godt.

Derefter tænker jeg, at man kan dele dem der har bøjler op i nogle forskellige grupper. Nogle synes overhovedet ikke noget af behandlingen gør ondt eller er ubehageligt. Og nogen synes hele tiden, der er noget, der gør ondt eller er ubehageligt.

Selv bøjlen består af nogle små håndtag, der er er limet på hver tand. Og en ståltråd, der løber hele vejen rundt i munden. Dertil elastikker, fjedre, tynd ståltråd osv. Og det kan stikke, kradse osv på tandkød og læber og kinder. Hvis noget går i stykker kan det regulært stikke hul i kinden.

Det er ståltråden, der retter på tænderne. Og typisk starter man med en blød ståltråd, der så retter lidt på tænderne. Og så hen ad vejen får man tykkere og dermed stivere ståltråd på. Så hver gang du har fået ændret noget ved togskinnerne skal du regne med, at det gør ondt i tænderne i nogle dage. Igen er det forskelligt. Hos nogle er det måske bare lidt ubehag, andre kan ikke tygge med tænderne i 2-3 dage.

Man kan ikke forudsige, hvem der bare synes det er ubehageligt, og hvem der får ondt.

Kender du ikke nogen med bøjle? Hvis du gør, så kunne du jo spørge dem om, hvordan det har været for dem.

Men ellers vil jeg foreslå dig at snakke med tandlægerne om det. bede dem forklare, hvad de gør, når du ligger i tandlægestolen. Og fortælle dem, hvis du får meget ondt i tænderne.

Held og lykke med dine bøjler

Niels Hansen, tandlæge

nielshansens billede
Niels fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program