Gravid?

brevkassespørgsmål

Gravid?

brevkassespørgsmål af
Anonym
13 år
Oprettet 14 år 4 måneder siden

Hej. Jeg er en pige på de tretten år, og jeg har nogle spøgsmål til gravidtitet. 1. Hvordan kan man se om man er gravid, er der nogle specielle tegn, osv.? 2. Jeg begyndte at dyrke sex i efterårsferien, og det var op til min menstruation, da vi så havde gjort det første gang(mig og min eks kæreste(med kondom)), var kondomet så røget af. Og han kom inde i mig. Jeg er ikke sikker på om jeg er gravid eller ej? Der er gået en måned nu, og jeg er begyndt at få hvide strækmærker på mine bryster, ligesom ióm det var ar. Og de er kommet efter jeg er begyndt at dyrke sex. Hvad skal jeg gøre...? Mvh, mig.

Svar: 

Hej pige 13 år,

Det er rigtig godt at du skriver herind, når du har et spørgsmål og jeg vil forsøge at hjælpe dig så godt jeg kan.

For det første kan der være flere tegn på at man er gravid. Det er ikke alle som mærker dem allesammen og nogen mærker slet ingenting, men det sikreste tegn er at man ikke får menstruation.

Når du er 13 år er det ikke sikkert at din menstruation er regelmæssig endnu, altså at den kommer med et ens mellemrum hver måned, så det kan derfor godt være svært for dig at vide om din menstruation ikke kommer fordi du er gravid, eller om det bare er fordi den ikke er regelmæssig.

Det er heller ikke alle hvor menstruationen bliver væk, enkelte får en lille, ikke så kraftig menstruation, som derfor godt kan snyde.

Andre tegn som kommer tidligt i graviditeten kan være spændte, ømme bryster og kvalme. Det er som sagt ikke alle som mærker disse tegn, så man kan godt være gravid uden at få f.eks. kvalme.

Den bedste måde at finde ud af om man er gravid, er at tage en graviditetstest, enten derhjemme eller hos lægen. Hvis du vil gøre det derhjemme kan du købe dem i alle større supermarkeder eller på apoteket, og der er en vejledning i pakken til hvordan man bruger dem. Jeg vil dog anbefale at du snakker med din mor eller far og tager til lægen og får det tjekket.

Lægens tests er mere præcise og de kan også rådgive dig, hvis du skulle være blevet gravid. Jeg ved godt at det kan være svært at skulle snakke med sin mor om, men det er bedre end at skulle skjule en eventuel graviditet.

Under alle omstændigheder synes jeg du skal få tjekket om du er gravid, også selvom du har haft menstruation siden.

Du skriver at du har fået strækmærker på brysterne. Det tror jeg ikke umiddelbart har nogen sammenhæng med at du har haft sex. En del piger i din alder oplever at de får strækmærker hvis deres bryster pludselig begynder at vokse en del. Det er sikkert bare derfor du har strækmærker. Hvis du er urolig over det kan du bede din læge se på det, hvis du beslutter dig for at få taget en graviditetstest hos lægen.

Lad mig slutte med at sige at det er rigtig godt I bruger kondom. Når kondomet falder af skyldes det højst sandsynligt at det er for stort. Jeg synes derfor I skal prøve med nogle lidt mindre. Man kan få kondomer i mange størrelser, f.eks. på apoteket.

Jeg håber det var svar nok og at jeg har hjulpet dig med at finde ud af hvad du skal gøre. Ellers må du endelig skrive igen.

Med venlig hilsen

Sune

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program