Inden du selv stiller et spørgsmål

 

Tandlægebrevkassen svarer kun på udvalgte spørgsmål

OBS: Tandlægebrevkassen modtager så mange spørgsmål, at vi ikke kan give alle svar. Du kan derfor ikke være sikker på at få svar, hvis du stiller et spørgsmål til tandlægen. 

For at så mange som muligt alligevel kan få hjælp, har vi fundet frem til de spørgsmål vi oftest modtager omkring tænder, og samlet dem i en oversigt, som du kan finde her

Bøjle

brevkassespørgsmål

Bøjle

brevkassespørgsmål af
Anonym
14 år
Oprettet 13 år 8 måneder siden

Hej, jeg har et irriterende problem som jeg håber du kan hjælpe mig med. Jeg har haft bøjle på i 5 år, det startede med en ganebøjle, og mine tænder blev rettet fuldstændig, men de gik desværre tilbage igen. Jeg fik en indvendig bøjle på, og derefter en anden slags invendig bøjle. Efter denne fik jeg togskinner på og mine tænder blev rettet godt. Men nu er mine tænder igen ved at gå tilbage selvom jeg stadig bruger støttebøjle. Det er ca. et år siden jeg fik togskinnerne af, og jeg er rigtig ked af hvis mine tænder nu skal gå helt tilbage. Jeg kan mærke de er ved at gå tilbage øverst fordi min støttebøjle ikke længere passer og man kan se at tanden ved siden af fortanden er ved at trække sig ind i ganen. jeg var meget ked af at have bøjle på, og det ville være træls hvis jeg skulle have det igen, da jeg højst sandsynligt selv skulle betale denne gang. Jeg skal snart til tandeftersyn men ved ikke hvad jeg skal sige. men mit spørgsmål er: hvordan kan det være mine tænder bare ikke vil blive siddende?

Svar: 

Hej

Tak for dit spørgsmål. Jeg kan godt forstå, at du undrer sig over at dine tænder bliver ved med at flytte sig.
Det er ikke helt enkelt at svare på hvorfor dine tænder ikke vil blive siddende. Eet svar er, at det er fordi du er ”beregnet” til at have skæve tænder. Forstået på den måde, at noget i din måde at vokse på gør, at dine tænder ikke sætter sig ”lige”. Det kan have at gøre med størrelsen af under- og overkæben i forhold til hinanden eller den måde kæberne vokser på i forhold til resten af hovedet eller du kan have kæber i størrelse ”L” og tænder i størrelse ”XL”. Du har jo arvet gener fra både din far og din mor. Og det mix af gener du har, bestemmer hvordan du skal se ud. Så hvis du har ”skæve” tænder, er det fordi du er beregnet til at have det.
Og det laver altså ikke om på din helt personlige ”grundopskrift”, at du har fået rettet tænder. Så lænbge du vokser, er det grundopskriften, der gælder.
Det ved bøjletandlægerne godt. Det er derfor de har udstyret dig med det, du kalder ”støttebøjler”. Støttebøjlerne skal holde tænderne på plads, når selve behandlingen er slut. Det kan de som regel også gøre. Men ikke altid. Her nedenunder har jeg skrevet nogle af de ting, der kan gøre, at tænder flytter sig efter tandetning:
Hvis din tandretning ikke blev gjort helt færdig. Jeg tænker, når jeg læser dit spørgsmål, at du har haft en tand siddende på indersiden af de andre tænder. Hvis der ikke er blevet lavet 100% plads til den eller hvis den ikke er blevet rettet 100% op på ”det nye sted” den er flyttet hen, så vil den meget let blive presset tilbage i ganen igen, mens du vokser færdig. Det kan ske, hvis tandlægen ikke er dygtig nok. Eller hvis du ikke har brugt din bøjle, som den skulle bruges. Eller hvis du har været så træt af din bøjle at du har fået den af, før behandlingen var helt færdig. Eller måske bare fordi du er uheldig og vokser på en måde, så det er svært at få resultatet til at holde.
Det tredje er, at de støttebøjler du har fået, skal passes og de skal bruges helt som din tandlæge har sagt. Så når du skriver at din støttebøjle ikke passer ”mere”, så tænker jeg, at det er fordi du ikke har brugt den nok.
Så skriver du også at du er usikker på, hvad du skal sige, når du skal til tandlæge igen. Og her tænker jeg, at det er vigtigt, at du allerførst finder ud af, hvad du vil.
Det er 100 % dig selv, der bestemmer om du vi have rettet mere på dine tænder. Sammen med dine forældre. Så uanset hvad tandlægen synes eller siger, så er det dig selv, der skal finde ud af, hvad du vil. Tandlægen kan ikke bestemme, hvad du skal have gjort ved tænderne. Din tandlæge kan foreslå dig noget - som du så skal finde ud af at sige ja eller nej til. Og du kan selv foreslå noget, som tandlægerne så skal finde ud af at sige ja eller nej til. Det er en forhandling mellem dig og din tandlæge.
Jeg kan ikke fortælle dig helt sikkert, hvor meget dine tænder vil flytte sig, hvis du ikke får rettet på dem. Hvis tandretningerne har virket godt på kæberne, så vil din tand ikke flytte sig helt tilbage igen. Så måske er den allerede nu færdig med at flytte sig? Jeg tænker, at du skal beslutte dig til, om det faktisk er OK, at den bliver siddende der, hvor den er nu.
Hvis det er OK, er det jo nemt. Så skal der ikke gøres noget. Det er også nemt, hvis du ved, at du under ingen omstændigheder vil have nogen form for bøjler igen. Så skal du bare holde fast i det. Det har du helt ret til selv at bestemme – sammen med dine forældre. Du skriver, at du er 14 år.  Det vil sige, at du meget snart (fra du er 15) har ret til helt selv at bestemme, hvad du vil modtage af behandling – også selv om dine forældre ikke er enige.
Hvis du vælger ikke at få gjort noget og så som voksen fortryder det, så kan dine tænder også rettes, når du er blevet voksen. Men så er det for din egen regning.
Hvis du gerne vil gøre noget for at undgå, at tanden flytter sig mere, kan du spørge tandlægen om du kan få limet en støttebøjle fast på indersiden (den bør så måske sidde der resten af livet, hvis du vil være mest sikker på at den ikke flytter sig). Eller du kan spørge om du må få lavet en ny støttebøjle til ganen og så bruge den (mindst til du er 18 år).
Hvis du gerne vil have tanden flyttet, så er der desværre ikke anden måde at gøre det på end med bøjler. Og det kan nok kun gøres med togskinner. Så der tænker jeg, at du bør overveje grundigt om du har lyst og ligeså grundigt om du vil gennemføre det 100 % før du spørger om det eller siger ja til det.
Hvis du selv har afbrudt din bøjlebehandling i utide - eller hvis du har været rigtig dårlig til at samarbejde så din bøjletandlæge har afbrudt behandlingen i utide, så har du ikke ret til at få genoptaget din behandling eller til at få nye støttebøjler – men du har ret til at spørge og få et svar.
Behandling i den kommunale børnetandpleje er altid gratis for dig  indtil du fylder 18 år. Jeg tænker det haster med at du finder ud af, hvad du vil.
Mit forslag til dig er: 1) at du først tænker dig grundigt om 2) at du tager en snak med dine forældre og 3) at du sammen med dine forældre beder om en tid til en længere samtale hos din bøjletandlæge (ikke din almindelige tandlæge), hvor du kan stille de spørgsmål, du har.
Held og lykke med det
Niels Hansen, tandlæge

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program