farfar døde for 9 år siden

brevkassespørgsmål

farfar døde for 9 år siden

brevkassespørgsmål af
Anonym
16 år
Oprettet 13 år 8 måneder siden

hej! min farfar døde pludseligt da jeg var 7 år. han havde været syg i mange år, men ikke noget der blev lagt mærke til, da ham ikke så sådan ud (udover han sad i kørestol). her 9 år efter, er det som om sorgen stadig er der. Jeg er meget bange for at mine øvrige besteforældre skal dø, at mine forældre skal eller at mine søskende skal dø. Nogen gange kan jeg bryde helt samen et fremmed sted, hvis jeg hører i radion at en er død eks. i en traffikulykke, og tro det er noget fra min familie, der er død.. hvordan kommer jeg vidre med den sorg? eller kan jeg få noget hjælp? Hilsen Kristina..

Svar: 

Hej Kristina

Det gør mig ondt at din farfar er død og jeg kan høre at du blev meget ked af at miste ham og at den sorg faktisk sidder i dig stadigvæk.

Når du mister nogen som er tæt på dig, så kan sorgen godt fylde rigtig meget og den kan sidde inden i i meget lang tid. Sommetider kan den være meget stærk, for eksempel når det er jul, eller når du høre om andre der er døde. Så kan man savne personen ekstra meget.

Det kan også være at du har et rigtig dejligt minde om din farfar, som du bære rundt på i dit hjerte, og det er dejligt. Men det kan også sommetider gøre lidt ondt fordi du derfor kan savne ham igen.

Du spørger mig om hvordan du kan komme videre med den sorg og jeg tror faktisk du her i brevkassen har gjort det helt rigtige. Du skal nemlig snakke om det med andre mennesker. Når du gør det, så kommer sorgen ud af kroppen og det er en måde at sige rigtig farvel til din farfar. Det der er tilbage efter man har sagt rigtigt farvel, er de gode minder som varmer i maven og får dit smil frem.

Derfor synes jeg du skal tage fat i din mor og far, fortæl dem at du stadig kan mærke sorgen efter din farfar. Det kunne også være en ide hvis i sammen tager ud til hans grav og at du siger farvel igen og måske skriver et lille brev til ham. Her kan du skrive om alle de gode ting du husker, at du savner ham og hvad du ellers kunne have lyst til. Det er alt sammen med til at du kan få mere ro i maven.

Det er også vigtigt at du fortæller dine forældre, at du er meget bange for om der er sket noget med resten af din familie, hvis du for eksempel høre i nyhederne at en er død. Jeg tror faktisk det kan hænger sammen med at du ikke har fået snakket nok om din farfar og fordi han døde meget pludselig. Så har du en oplevelse af at døden kan komme lige pludselig og ramme sådan lidt tilfældigt. Men du skriver faktisk at han var syg i mange år, men at man ikke kunne se det på ham.

Og sådan er det tit med døden, at den kommer oftest når man enten er meget syg eller blevet gammel.

Så kære du.. prøv at få fortalt dine forældre om det her, måske også skrive et brev til dem hvis du synes det er svært at sige og så kan i bagefter snakke videre om det. Husk også at du kan bruge andre også..Det kunne være en anden voksen i din familie, en god veninde eller hendes mor. Så rigtig mange kan du bruge og du kan faktisk også bruge chatrådgivningen her i Cyberhus.

I chatten kan du øve dig i at snakke om din farfar og måske kan du sammen med den voksne rådgiver finde på flere voksne du kan bruge. Men husk at din sorg kan blive nemmere at bære rundt med, hvis du får snakket om det. Det er vejen frem..

Venlig hilsen

Erroll

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program