tampon

brevkassespørgsmål

tampon

brevkassespørgsmål af
Anonym
15 år
Oprettet 12 år 7 måneder siden

jeg ville prøve at bruge tampon for første gang idag, men det gik ikke så godt (jeg fik den ikke ind). For det første kunne jeg ikke finde ud af det der indførings noget, så jeg prøvede bare at mase den ind og det gjorde vildt ondt bagefter. og for det andet kunne jeg ikke finde det rigtige hul!!!! jeg prøvede at bruge et spejl og jeg fandt hullet. Det lignede bare et stykke hud og var helt lukket til og man blev nød til at åbne det med fingrene før det åbnedes. Men kan det godt passe at det er så lille...eller er der noget galt!??? kan det måske være fordi at jeg var anspændt? og hvorfor gjorde det så ondt? vh KL

Svar: 

Kære KL, 

Godt du skriver ind, tamponer skal ikke gøre ondt og man skal bestemt heller ikke mase dem ind. Det må vi hellere få styr på.

Der er flere råd jeg vil give dig. 

1. Når man skal starte med at bruge tamponer, er det bedst at bruge dem, som ikke har indføringshylster. Når du bliver mere vant til at bruge tamponer, så kan det være nemmere med dem, men her i starten, vil du bedst kunne mærke dig frem med en finger. 

2. Når man sætter tamponen op, er det helt rigtigt, som du skriver, at man skal slappe af i underlivet. Det hjælper ofte at sprede benene og eventuelt sætte den ene fod op på toiletbrættet. Du skal ikke sidde på gulvet - det kan presse vagina sammen. 

3. Det er helt rigtigt, at du skal fjerne nogle hudfolder - det er dine skamlæber. Inde bagved skamlæberne er der forrest din klitoris, bagved den dit urinrør (som er meget lille) og så kommer der et større hul - din vagina. Det forreste af din vagina er relativt stort og længere oppe kan du mærke livmoderhalsen. Den er mere snæver. Prøv først at mærke efter hvor langt du kan komme op med en finger. Bagefter put tamponen samme vej. 

4. Når man sætter tamponen op skal man forestille sig at den skal pege op og bagud, sådan ala midt på din ryg lige over balderne. Det er den vej din vagina strækker sig. 

Vigtigst af alt skal det ikke gøre ondt, det skal ikke føles som om den skal mases op og når den sidder der, skal du ikke rigtig kunne mærke den. Prøv at starte med en lille tampon, det er bedst til dig. Den må sidde der i maksimalt 8 timer. Hvis du ikke bløder så meget kan det godt gøre lidt ondt at sætte den op og tage den ud. Det er fordi der ikke er så meget blod og slim til at blødgøre slimhinden. 

Rigtig meget held og lykke med det. Hvis det ikke lykkes og stadig er ubehageligt, så kan du sagtens fortsætte med at bruge bind. 

Venlige hilsner fra Line

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program