Bryster

brevkassespørgsmål

Bryster

brevkassespørgsmål af
Anonym
16 år
Oprettet 12 år 5 måneder siden

Hej jeg er en pige på 16 år, der har nogle spørgsmål :) Jeg kom i puberteten lidt tidligt, begyndte at få bryster da jeg var ti år gammel, og da jeg var 11 ½ fik jeg min mensturation. Min mor og min storesøster har store bryster, og det har jeg også; det skal lige siges, at ingen af os er tynde, og jeg er lidt overvægtig. Jeg bruger E-skål, og mine bryster er flotte når jeg har BH på, men når jeg tager BH'en af, så hænger det mega meget og de er meget bløde, og jeg kan slet ikke gå uden BH. Og så er det også det, at de brune ringe som er rundt om brystvorten, de er meget store og ikke særlig mørke, hvilket jeg synes er meget grimt, og mine brystvorter er meget små, og de er aldrig hårde/stive, hvilket også er ret grimt. Jeg ved godt at bryster er forskellige, men alle har jo brystvorter, og hvordan skal jeg ovehovedet kunne amme, uden brystvorter? Og hvorfor er mine brystvorter aldrig stive/hårde? Jeg har også hørt noget om, at brysterne ikke vokser når man har haft sin mensruation i 6 år, og man bliver heller ikke længere. Er det sandt?

Svar: 

Hej med dig.

Dejligt du har nogle spørgsmål, dem vil jeg gerne prøve at svare på.

Bryster
Først vil jeg gerne sige, som du selv skriver, at bryster er meget forskellige fra pige til pige. Nogen bryster er små og faste og nogle er lidt større og mere bløde. Nogen har også små brystvorter og andre større.

Det er dejligt du er glad for dine bryster når de er i BH'en, men det er selvfølgelig ikke så rart at du ikke er så glad for dem når de hænger. Jeg vil gerne sige at alle pigers bryster hænger lidt uden BH. BH har man på for at støtte og holde dem på plads, men når man så tager den af, er det helt naturligt at brysterne vil hænge mere. De vil også hænge lidt mere, jo større brysterne er. Det er meget naturligt.

Det virker som om du er lidt utilfreds dine bryster. Jeg tænker det måske er fordi sammenligner dig med andre piger fra blade, på fjernsynet osv. Men jeg har lyst til at sige til dig, at det kun er meget lille del af alle kvinder der bryster som de kendte fra tv eller andre steder. Hvis du tager i svømmehallen vil du se at bryster er meget forskellige. Der er ingen der er ens. Hvis du har eller får en kæreste på et tidspunkt, så vil jeg sige, at hvis han er vild med dig, så er han helt sikkert også vild med dine bryster.

Svar på dine spørgsmål
Brystvorterne er også meget forskellige som du selv skriver. Selvom brystvorterne er små, vil du sagtens kunne amme et barn. Der er kun ganske få kvinder der er fysisk ude af stand til ikke at amme.

Brystvorterne er også forskellige i forhold til om de er stive/hårde eller ej. Nogens brystvorter er næsten aldrig stive, nogens er stive en gang imellem og nogens er næsten altid stive. Sådan er det bare så forskelligt og det kan man ikke rigtig lave om på.

Til dit sidste spørgsmål vil jeg sige, at det ikke er sandt. Det er ikke et bestemt antal år efter at man har fået menstruation at udviklingen stopper. Men det er rigtigt at man udvikler mest i starten af puberteten, fra man får menstruation. Man siger at udviklingen for de fleste stopper, når man er omkring 18 år gammel. Det gælder både bryster og længden på kroppen.

Jeg håber det giver svar på det du har brug for.

De bedste hilsner Sine

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program