Hvad sker der med mig? :(

brevkassespørgsmål

Hvad sker der med mig? :(

brevkassespørgsmål af
Anonym
17 år
Oprettet 11 år 7 måneder siden

Hejsa. Jeg har tidligere skrevet et brev angående diabetes for 1 år siden.. Brevet hedder diabetes skrev den d. 23.08-2011) Tusind tak for svar forresten.. Sidder og læser svaret og rådene endnu engang :) Jeg har nu haft diabetes 1 i ca 1.5 år og det er stadig rigtig svært for mig. Men jeg har nogenlunde accepteret sygdommen og indset at dette ikke er slutning af mit liv, men egentlig starten på et nyt. Jeg har lært at kontrollere det meget bedre og det går egentlig fremad. Men jeg har endnu et spørgsmål. Jeg dyrker gymnastik på eliteplan og jeg træner normalt som alle andre ca 5 gange om ugen. Det er svært med diabetes, men jeg får en masse hjælp. Men der er begyndt at ske noget rigtig mærkeligt med mig :'( Jeg kan starte med at fortælle, at jeg følger min træner, min læge og hospitalets råd mht til træning og diabetes. Jeg passer på mig selv, men jeg presser også mig selv til tider. Jeg tør ikke fortælle dette til nogen, men der er noget galt med mig og jeg ved ikke om det er pga af diabetesen. Jeg er begyndt at blive svimmel - Som om at alt omkring mig bevæger sig, en virkelig ubehagelig følelse.Jeg kan ikke holde balancen. Inden jeg blive svimmel får jeg en mærkelig følelse i fingrene også besvimer jeg kort, men det vare ikke i lang tid også har jeg det fint igen.. Hvad sker der med mig?? :'( Er det pga min diabetes? Jeg har aldrig haft det sådan før. Det er sket til træning 3 gange - den ene gang sagde jeg at jeg snublede og de andre gange at det var pga mit blodsukker og jeg sagde bare til min veninde at hun ikke skulle være bekymret. For et stykke tid siden var jeg til konkurrence og da det var min tur til at præstere fik jeg den mærkelige følelse i fingrene og jeg begyndte at blive svimmel, men heldigvis faldt jeg ikke ned derfra og jeg besvimede ikke og jeg klarede det flot. I dag skete det så igen, da jeg var alene men det var udenfor træning, så jeg ved ikke om det har noget med træningen at gøre.. Tror du det noget alvorligt? :'( Det sker ikke særlig tit, nogle gange går der 1-2 uger imellem. Jeg vil ikke fortælle det til nogen som helst! Jeg nægter at opgive gymnastik og hvis der er noget galt med mit helbred - mister jeg ALT det jeg har trænet og kæmpet for siden jeg var 4 år. Det er ikke fair! Jeg har endelig fundet en metode, hvor jeg kan kombinere elitegymnastik og diabetes, men alligevel er det begyndt at gå galt. :'(

Svar: 

Hej med dig!

At acceptere at man har fået en kronisk sygdom, som diabetes er, er noget af en proces. Det tager tid netop at acceptere og forstå det. Jeg fornemmer, at du er i gang med den proces, og er rigtig godt på vej. Og det er bare flot. Jeg er også rigtig glad for, at du ved, at det ikke er slutningen på dit liv, men der er nu nogle andre betingelser og andre hensyn at tage.

Nu til dit spørgsmål. Når jeg læser om de symptomer, du kan få, tænker jeg umiddelbart at der kan være 2 forskellige årsager. Det ene er -som du selv er inde på- din diabetes. Nu ved jeg ikke, hvilken insulin du får, hvor mange enheder du tager og på hvilket tidspunkt, du tager din insulin. Men der kan ske det (og det gælder alle, der tager insulin), at blodsukkeret kan blive for lavt, og så får man det skidt. Se, det er relativt nemt at undersøge om det er det, der er på færde. Jeg tænker, at du må have et blodsukkerapparat med tilhørende strimæer. Så hvis det er pratisk muligt for dig, så synes jeg, at du skal måle dit blodsukker, når du får symptomerne.

En anden mulighed er, at du får en form for angstanfald. Et angstanfald er noget der sker pr automatik oppe i vores hjerner, og som gør, at vi i situationen følger, at vi skal dø eller i hvertfald befinder os i en situation, der er farlig. Kroppen reagerer på forskellig vis, men i nogle tilfælde hyperventilerer man, så udlufter man meget CO2, hvilket gør at man bliver svimmel og får prikkende fornemmelser i arme og evt ben. Der er ikke noget farligt i det, men det føles selvfølgelig møgubehageligt.

Du beskriver rigtig fint, at det betyder meget for dig at dyrke din sport, og at du vil være meget ked af at give afkald på den del af dit liv. Og jeg fornemmer, at du har en del bekymringer omkring dette. Måske er det fordi, du har fået at vide, at det kan være en udfording at have diabetes og være eliteudøver samtidig?

Når alt det her er sagt, vil jeg sige til dig, at det er rigtig vigtigt at finde ud af, om du har et for lavt blodsukker. Et for lavt blodsukker kan være farligt at have. Hvis dit blodsukker i forbindelse med dine symptomer er for lavt (det er forskelligt fra diabetiker til diabetiker hvad der er for lavt, men et blodsukker på 3 eller derunder, vil jeg som udgangspunkt sige er for lavt), er det vigtigt, at du fortæller en læge eller sygeplejerske om det. Hvis du går til kontrol på sygehuset, synes jeg, at det er der, du skal fortælle om det. Jeg ved godt, at du er rigtig bange for at miste muligheden for at dyrke sport i det omfang, du gør nu. Du skal vide, at der i dag er mange muligheder, når det kommer til få en bedre styring af en diabetes...også hos en person, der dyrker meget sport. Det er vigtigt, at du siger det videre. Husk også at fortælle (hvis de ikke ved det i forvejen), hvor meget det betyder for dig at dyrke sport på det niveau, du gør. Hvis du får lavt blodsukker, når du dyrker sport, kan det være simple justeringer af din insulinbehandling, der skal til. Men lægen vil også overveje om andre former for insulin vil kunne hjælpe dig.

Jeg håber,at du kan bruge mit svar til noge. Held og lykke med det.

De bedste hilsner fra Kathrine

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program