Flyskræk

brevkassespørgsmål

Flyskræk

brevkassespørgsmål af
Anonym
12 år
Oprettet 14 år 2 måneder siden

Hej, Jeg skal til New York i slutningen af marts. Men har et problem. New York ligger på den helt anden side af jorden, dvs. at jeg flyver over vand det meste af vejen. Men det er jeg langtfra tryg ved. Jeg er som regelt ikke særligt bange for at flyve, men har aldrig prøvet ar flyve over så stort et stykke vandområde som Atlanterhavet. Jeg har hørt, at det er farligere at køre i bil, end at flyve, og det er jeg enig i. Men alligevel er jeg utryg, for hvis der sker noget med flyet og det skal nødlande er der ikke nogen steder at nødlande ude på havet. Og jeg gyser HELT VILDT ved tanken. Har snakket med mine forældre om det, men synes ikke det hjælper. De siger jeg kan få nogle piller inden flyrejsen, men tror ikke på at det kan hjælpe mig. Og noget som styrker angsten for det, er at jeg var i Thailand ved Tsunamien i 2004, og derfor har jeg det ikke lige så godt med vand som alle andre børn. Har I nogle gode råd til ting jeg jan gøre for ikke at få angst, - et eller andet jeg kan gøre for at jeg føler mig tryggere?

Svar: 

Hej med dig.

Først skal du vide, at det er rigtig flot, at du søger hjælp, så du kan blive mere tryg ved at flyve. Det er nemlig vigtigt, at man prøver at få hjælp når der er noget, som man er bange for eller utryg ved.
 
Du fortæller, at dit problem er at I skal flyve over Atlanterhavet, fordi du har det lidt svært med vand efter Tsunamien i Thailand. Hvis du oplever, at du er bange for vand efter dine oplevelser i Thailand, skal du vide, at du kan få hjælp. Jeg ved, at blandt andet en psykolog vil kunne hjælpe dig, så du ikke længere skal være bange. Det kan lyde lidt underligt, men ved at snakke med en psykolog, kan angsten for vand faktisk forsvinde. Jeg er i tvivl om, hvor svært du har det med vand. Men hvis du oplever, at din angst forhindrer dig i at gøre ting som du ellers har lyst til, så synes jeg, at du skal snakke med dine forældre om få hjælp fra en psykolog.
 
I forhold til din flyvetur til New York, kan nogle af følgende råd måske hjælpe dig:
 
Jeg tror bestemt ikke, at du vil være den eneste i flyveren, som føler dig utryg ved at flyve. Det at flyve højt oppe over jorden, føles for de fleste mere unaturligt end at sætte sig ind i en bil. Og derfor er mange mere nervøs for at flyve end at køre bil, selvom det faktisk er farligere at køre i bil. Det er ikke unormalt, at der er nogle ting, som man er bange for. Men det skal selvfølgelig ikke tage overhånd, så man slet ikke tør flyve. Bliver man så bange, at man ikke tør flyve, skal man have hjælp. For der findes hjælp imod flyskræk
 
Jeg synes, at det nogle gange hjælper at tænke på stewardesserne – de har valgt et arbejde, hvor de hele tiden flyver. De vælger at flyve hver dag og flere gange om dagen. Hvis en stewardesse som har mand og børn vælger det som et arbejde, så kan det ikke være helt farligt!
 
Konkrete råd, som måske kan hjælp dig:
 

  1. Se flyruten på et kort eller en globus: Kig på en globus eller et kort sammen med dine forældre. Flyselskabet flyver den korteste rute til USA - og på kortet kan du se, at det er op over Grønland, ind over Canada og den vej ind til New York. Det betyder, at I ikke flyver direkte over Atlanterhavet, men hele tiden vil være forholdsvis tæt på land, og dermed også har mulighed for en nødlanding på jorden. Den information kan måske give dig lidt ro.

 

  1. Tag imod pillerne: Det kan være rart at vide, at du har pillerne med som en nødløsning, hvis du virkelig bliver bange når I står i lufthavnen og skal af sted. Det kan være, at du bliver nødt til at tage pillerne på vej til USA, men at du ikke behøver dem på hjemturen. Det er sådan, at jo flere gange man prøver ting, jo mere tryg bliver man ved det. Måske får du slet ikke brug for pillerne, for nogle gange kan tankerne om en flyvetur være meget værre end den faktiske tur. Så det kan være, at du slet ikke bliver så angst den dag i skal af sted. Men skulle det ske, så er det rart, at du har pillerne med.

 

  1. Tag afslappende musik med: Det kan nogle gange hjælpe, at lytte til afslappende musik når man er i en utryg situation. Så det vil være godt, hvis du medbringer det musik som du lytter til derhjemme og som gør dig i godt humør. Måske kan det hjælpe dig, at lytte til det, hvis du bliver nervøs og utryg under turen.

 
Det er flot, at du allerede har snakket med dine forældre om din skræk for flyveturen. Og jeg tror, at det er en god idé, hvis du sammen med dem snakker om, hvad du kan gøre, hvis du bliver bange på turen. Måske kan du tage et kort med, så du kan finde det frem og se  hvor tæt i er på de forskellige lande.
 
Når I kommer hjem fra New York, er det dog også vigtigt, at du får snakket om din angst for vand. Du skal ikke leve resten af dit liv med en frygt for vand, for det kan afhjælpes.
 
Jeg håber, at du kan bruge nogle af mine ideer. Hvis du har brug for flere råd, kan du også kigge forbi chatrådgivningen her i Cyberhus. Rådgiverne sidder klar i chatten hver mandag til torsdag kl. 14 -19.
 
Jeg håber, at du får en rigtig fed tur til New York, og at du klarer flyveturen uden for meget angst.
 
Mange hilsner
Marianne
 
 

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program