Graviditet.

brevkassespørgsmål

Graviditet.

brevkassespørgsmål af
Anonym
20 år
Oprettet 12 år 8 måneder siden

hej:) Jeg har lige et spørgsmål om graviditet. Mig og min kæreste skal have os en lille, det skete faktisk som en fejl at jeg blev gravid, men vi blev faktisk begge to glade, jeg er 20 men bliver 21 om et par dage og han er 21 og bliver 22 om 11 dage . Så vi vil være 21 og 22 når den lille kommer. Vi tror godt at vi kan klare det og vi har været kærester siden vi var 14 og 15, så jeg han er nok den rette for mig. Vores familier blev glade da vi fortalte dem det, selvom om vi var lidt nervøse da vi jo er lidt unge. Vi har det rigtig godt sammen og vi er 5 måneder henne og det hele ser godt ud, på grund af alt det positive har vi slet ikke set nogen grund overhoved til at overveje en abort, da vi meget gerne vil have babyen på trods af vores aldre. Jeg har faktisk flere end et spørgmål, jeg har nu snakket med min læge om noget af det, men det er jo altid godt at være helt på den rette side. 1. Min kæreste er bare så forsigtig omkring mig, hvilket er sødt, men han er bare så sikker på at hvis han har sex med mig nu, hvor jeg er blevet større så vil han gøre skade på barnet, har sagt det til ham, men er der nogen måde jeg kan fortælle ham på at der ikke vil ske barnet noget? 2. Jeg glemte at spørger min læge om det her , jeg har hørt at man ikke må give en lille baby sådan noget som mælk så som sød mælk før de er omkring 1 år fordi de kan få dårlige mavse af det? Er det sandt? 3. Jeg spiser bare HELE TIDEN is , jeg kan slet ikke holde op, ved godt det er ganske normalt at kvinder spiser den samme ting meget under graviditeten, men vil alt isen sætte sig på mig som fedt? For kan jo ikke de så meget lige nu. 4. Jeg har allerede pæn stor foran, og er slank, og nu hvor jeg har dannet mælk, så er de jo blevet endnu større, men når den lille har fået mælken så vil det vel forhåbelig gå væk? Uden at mine bryster hænger aæt for meget, det tager jo på kroppen, men det forholder sig vel sådan han de bliver nogenlunde den samme form som før ikke? 5. Jeg ved der er et tispunkt hvor man ikke må have sex når man er ved a nærme sig den store dag, men hvor lang tid før er det? En måneds tid? 14 dage? Håber i kan svare, ellers må jeg få fat på min læge igen :b Hilsen A.

Svar: 

Hej Med dig.

Tak for dine spørgsmål. Lad os se om vi kan komme igennem dem:

1: i forhold til sex under graviditet så kan det altså på ingen måde skade hverken barnet, dig eller din kæreste. Som du nok ved har han også skrevet ind, og jeg har forsikret ham om det samme. Se i øvrigt ellers svaret til ham.

2: må barnet få sødmælk før det er et år gammelt, giver det dårlig mave? Ja og nej. Barnet kan, fra omkr. de 6 måneder begynde at få små slurke sødmælk. det anbefales ikke at give børn under seks måneder komælk, da det kan irritere slimhinden i tarmen og fremkalde små, mikroskopiske blødninger i tarmen. Det er faktisk først fra 9 måneders alderen af, at man kan give barnet sødmælk og andre surmælks produkter i større mængder og lade det blive hovedbestandelen af barnets mælk ( fremfor modermælk eller modermælkserstatning).

3: Du spiser meget is, sætter det sig som fedt? Det er desværre sådan, at kroppen fungerer som en kaloriebank, også under graviditeten. Det vil altså sige, at kommer der flere kalorier ind end der bliver forbrændt, så bliver de gemt som fedtdepoter. Der er mange kvinder der tager lidt ekstra på ud over selve graviditeten, som du selv skriver dels fordi de ikke kan bevæge sig i samme omfang, dels pga. ændringer i kostvanerne. Den gode nyhed er, at de fleste taber deres overskudsvægt ret hurtigt. Som oftest hjælper amningen godt med. Modermælken er nemlig utrolig fed og man bruger en masse af sine egne reserver på at producere den. Og så har man i øvrigt også tit så travlt med den lille under de fælles måltider, at man glemmer at få spist:-)

4: Bliver dine bryster de samme igen når engang du er færdig med at amme? Først og fremmest, så har du endnu ikke mælk i dine bryster. Det er kirtelvævet der producerer mælk som er vokset. Mælken løber først til når brystvorten stimuleres af barnet, den såkaldet nedløbsrefleks. Nå, men det er sådan med bryster, at der i dem er nogle ligamenter/ sener om man vil, som desværre ikke er voldsomt elastiske. Når de bliver strakt i forbindelse med amning/ øgelse af kirtelvæv, så kommer de ikke tilbage til deres oprindelige længde igen bagefter. Derfor vil de fleste opleve, at deres bryster er noget mindre fyldige og faste efter amningen end før.

5: er der en sidste dato for, hvornår det er okay at have sex under graviditet, spørger du. Tja. aller sidst, hen mod terminen giver det som oftest sig selv. De fleste kvinder har ikke den store lyst. Hvis begge parter stadig har lyst er der for så vidt ikke rigtigt nogen sidste dato for sex. Hvis man er lige oppe over, eller prøver at trække graviditeten lidt skal man dog tænke på, at kvindelig orgasme kan fremkalde sammentrækninger i livmoderen, som kan hjælpe til at sætte fødslen igang. Det er et gammel trick, hvis det er det man ønsker.

Det var vist det. Håber vi kom omkring det meste.

Ellers er du/ I mere end velkommen til at skrive igen.

Mange hilsener, Susanne

 

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program