Hvorfor??

brevkassespørgsmål

Hvorfor??

brevkassespørgsmål af
Anonym
13 år
Oprettet 11 år 11 måneder siden

Hej! Jeg har aldrig prøvet det her før men jeg har bare nogle spørgsmål og ting som jeg er nødt til få ud. 1. Jeg har det utrolig godt i skolen og har nogle fantastiske venner. Men jeg synes at mig og min bedste veninde er vidt forskellige og tit synes jeg hun virker trals og snoppet. Jeg føler også det er svært at tale med hende om pubertet og mens fordi hun ikke rigtig er udviklet endnu. Jeg tror ikke vi bliver ved med at være bedste veninder for evigt da jeg virkelig føler vi ikke passer sammen mere. Men nogen gange er det bare utrolig svært at finde ud af. Det virker bare så mærkeligt nogen gange for vi har været bv siden børnehaven og nu går vi i 6. Det går også bare rigtig fint nogen gange men jeg føler bare lidt det ligger i luften. Det er bare som om hun HELE tiden hænger op af mig og det er trals. Det er også sådan at jeg gerne vil have mange flere venner. MEN de fleste kan ikke lide min veninde og derfor tror de også at jeg er sådan. Det er bare SÅ trals!! Mine andre veninder siger også til andre at jeg ikke er som hende. Men det er bare som om at det har andre altid troet så det kan der ikke laves om på! Det er bare så trals at folk dømmer en!!! 2. Min mor er utrolig sød og jeg elsker hende meget højt! Men det er bare som om at hun ikke forstår at vi lever i nuet og at jeg er blevet ældre. Hun er bare så skrap en gang i mellem synes jeg og bestemmer næsten alt. En gang har vi stået i en badetøjs-afdeling til mindre børn og så har stået og peget på en alt for lille bikini og sagt: "Det er da den helt rigtige størrelse til dig." Det er bare som hun ikke er forstår at jeg er blevet ældre og har fået bryster. 3. Jeg går ikke med mascara og jeg ved ikke hvornår man må begynde. Hvornår synes du? Næsten alle pigerne fra min klasse går med det undtagen 2+mig. Jeg vil måske gerne begynde bare med en lillebitte smule. Men jeg er bare så meget i tvivl. Fordi jeg føler at hvis jeg begynder så bryder ragnarok ud! Min søster begynder på det der: "Ej det synes jeg ikke du behøves" og "Ej hvor er det godt nok tidligt!" Det er bare trals når hun ikke er bedre selv. Jeg ved ikke om jeg må men jeg tror ikke jeg må fordi min mor er sådan lidt imod det (tror jeg). 4. Nogen gange synes jeg bare alle ting er så svære og finde ud af og nogen gange bliver jeg rigtig ked af det. Jeg ville endda ønske at jeg var et lille barn igen. Jeg synes det er svært da der nogen gange forventes en masse af en. 5. Jeg har fået min menstruation og jeg tænker hvor lang tid går der før den bliver regelmæssig? Det var det fra mig! Jeg synes det var VILDT dejligt at få det ud! Kærlig Hilsen "Den tvivlsomme og følsomme" :-)

Svar: 

Hej med dig...

Og hvor dejligt, at du nød at få sagt det hele. Sommetider er det både vigtigt og helt befriende at få sat ord på de ting der fylder inden i. På den måde kan du jo også få hjælp af andre og høre andres meninger. Jeg vil i hvert fald gerne prøve at hjælpe og jeg synes det er nogle super gode spørgsmål du lister op. Lad os tage dem i den rækkefølge du har skrevet dem.

1. Jeg kan sagtens forstå, at du gerne vil have mange flere venner og det synes jeg helt sikkert også du skal. Det er også sommetider sådan, at man har forskellige slags venner, som man laver forskellige ting med. Der kan være nogen man snakker kærlighed og livet med, nogen man spiller spil med og andre man går til sport med..og det er bare super.

Venskaber er noget sjovt noget, for tit er det sådan at man møder nogle gode venner når man er lille, for eksempel i børnehaven og så er man bedste venner i rigtig lang tid. Men så bliver man ældre og teenager og så begynder man at udvikle sig rigtig meget og så kan det ske at man vokser lidt fra hinanden. Det er der ikke noget galt med og det er helt normalt. Når man er bedste veninder i de små klasser, så laver man tit alting sammen og er sammen hele tiden. Men når man bliver ældre, så vil man tit gerne være sammen med flere mennesker og have flere venner, ligesom du har lyst til.

Derfor kan du jo prøve at tænke over, på hvilke tidspunkter du synes du hygger dig rigtig godt med din veninde og så blive ved med at være sammen med hende på den måde. Men så begynde at finde andre venner som du kan være sammen med på de andre områder du synes du mangler nu.

Jeg synes du fortælle din veninde hvordan du har det og være ærlig over for hende, på den måde bliver hun ikek usikekr på jeres venskab og så kan det måske betyde at I kan forblive gode venner, men på en ny måde.

2. Hvor dejligt at høre, at du har det godt med din mor.:) Og det du oplever nu, er også helt normalt. For det kan godt komme bag på en mor og en far, hvor voksen deres datter lige pludselig er blevet. Når man er blevet teenager som du er blevet, så begynder man også at tænke mere selvstændigt og tænke mere over alle mulige ting.

Og så kan man godt opleve at det som far og mor gør og siger, er håbløst gammeldags eller at de behandler en som et lille barn. Så jeg tror egentlig det handler om to ting. For det første skal acceptere, at dine forældre bestemmer og skal passe på dig, og heldigvis lyder det til at de gør det på en kærlig måde :)..

Den anden ting er, at du skal begynde at forklare dem hvad du tænker og hvordan du har det. Fordi så kan I bedre sætte jer ned og lave aftaler som i begge er tilfredse med, eller næsten tilfredse moed, for de vil helt sikkert bestemme ting, som du ikke er tilfreds med engang imellem, men sådan er det.

Omkring det med at du udvikler dig, at du har fået bryster og at det virker til at din mor ikke rigtig har forstået det, så synes jeg simpelteh du skal sige det til hende. Måske kan det være sådan en øjenåbner for hende, så hun tænker "Nåå ja, min datter er faktisk ved at blive en stor pige". Og så kan I måske sammen tage på shopping tur, hvor hun ikke peger på svømmedragter du kunne passe i 4 klasse :)

3. Det hænger jo også lidt sammen med mascareen og jeg kan ikke sige hvornår du kan starte med det. Det er meget forskelligt og for nogen er det okay som 13 årig og andre føles det bedst som 15 årig, men jeg ved at det kan være lidt svært og at man gerne vil i gang med det, når de andre i skolen også starter. Det her er også noget dine forældre er med til at bestemme, så jeg synes det er en af de snakke du skal have med dem.

4. Der sker en masse med kroppen når man bliver teenager og det har du allerede oplevet, men der sker også meget med ens tanker og følelser. Og det er det du skriver her, for man begynder nemlig at mærke andres forventninger, tænke over hvad man skal og ikke skal i livet og over for familie og venner. Man begynder også at tænke mere over hvem man selv er og hvad livet egentlig går ud på.

Det kan være hamrende forvirrende og også gå ondt inden i, fordi det kan være svært. Men det er vigtigt for dig, at vide at det er normalt og at alle mennesker går igennem den periode der hedder teenagealderen. (Og der er flere perioder i livet som er ret forvirrende, men det skal du ikke bekymrer dig om nu.:)). Så det er en naturlig del af at blive ældre, men der er en ting der er meget vihgtig her. Det er, at du ikke skal gå med tankerne og følelserne alene. Af to grunde.. for det første hjælper det at få sagt det (ligesom du oplevede her) og for det andet så lærer du noget hver gang du deler det med en god veninde eller en voksen. Og det er det det handler om, at man lærer mere og mere om sig selv, for så bliver man også bedre og bedre til det der hedder livet. Det er fuldstændig som skolen, men vi kan jo kalde det "livets skole".:)

5. Og dit sidste spørgsmål omkring menstruation, så er det ret forskelligt hvornår ens menstruation bliver regelmæssig, men der kan sagtens gå 1-2 år.

Jeg håber vi kom omkring dine spørgsmål og at du kunne bruge mine svar..
Venlig hilsen
Erroll

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program