Oprettels af miin profil af andre

brevkassespørgsmål

Oprettels af miin profil af andre

brevkassespørgsmål af
Anonym
15 år
Oprettet 11 år 10 måneder siden

Er der en lov der forbyder andre at oprette min profil på diverse Dating siet, eller i det heletaget at lave falske profiler, og hvad er straffen evt. Håber at i kan give mig et godt svar, da det er et stort problem for mig. Sofia

Svar: 

Hej Sofia

Tak for dit spørgsmål.

Det, jeg tror, du taler om er identitetstyveri. Næsten i hvert fald. Lad mig uddybe.

Ligesom i den fysiske verden "ejer" man sin egen person. Det er ikke tilladt at udgive sig for at være en anden, hvis den man udgiver sig for eksisterer i virkeligheden. 

Men der er selvfølgelig forskel på graden af identitetstyveri. Hvis der er tale om at nogle har oprettet en profil i ens navn er det første man gør altid at anmelde det til eksempelvis Facebook. Herefter vil de slette den falske profil. Langt oftest kommer politiet ikke ind i sagen fordi det primært handler om Facebooks regler. Hvis den falske profil derimod bruges krænkende - til at svine andre til eller til at komme med løgnagtige, racistiske og/eller nedsættende kommentarer om personen selv, er det ulovligt. For så er der tale om krænkelser, hvor politiet er nødt til at gå ind i sagen.

Jeg kan faktisk ikke sige dig hvor stor en straf man kan få herhjemme, hvis man opretter en profil i en anden persons navn. Jeg tror dog at det skal være meget slemt før politiet går ind i sagen. Nogle gange vil politiet ved en anmeldelse kontakte eksempelvis datingsitet og bede dem slette profilen. Oftest bliver det ved det.

Det korte svar: det bliver først ulovligt at oprette en profil i dit navn, hvis man bruger den til ulovlige ting - eksempelvis krænkelser. Dog har de fleste sites en regel om at man ikke må lave profiler i andres navne. Derfor kan man få dem slettet.

Håber du kan bruge svaret :-)

Mvh Jonas

 

 

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program