Inden du selv stiller et spørgsmål

 

Tandlægebrevkassen er midlertidigt lukket

OBS: Tandlægebrevkassen modtager ikke nye spørgsmål i øjeblikket. Det skyldes at vi, i øjeblikket ikke har tandlæger i Cyberhus til at svare. For at så mange som muligt alligevel kan få hjælp, har vi fundet frem til de spørgsmål vi oftest modtager omkring tænder, og samlet dem i en oversigt, som du kan finde her
Vi arbejder på at få nye tandlæger tilknyttet, så det igen bliver muligt at stille spørgsmål. 

Tandkød

brevkassespørgsmål

Tandkød

brevkassespørgsmål af
Anonym
13 år
Oprettet 7 år 4 måneder siden

Hej Niels Jeg har haft togskinder på i halvanden år forneden og foroven, men et par dage efter begyndte mit tandkød at vokse ned over tænderne, er det farligt eller usundt, vil virkelig gerne vide det. Hilsen EWT

Svar: 

 Hej pige 13 år

Tak for dit spørgsmål.
Du spørger, om det er farligt eller usundt, at dit tandkød vokser. Og mit svar til dig er, at det er det. Du har en form for tandkødsbetændelse. Det tager lige et par linjer at forklare det:
Sundt tandkød er lyserødt og tyndt i kanten og vokser ikke ind over tænderne. Så det, du beskriver er altså tandkød, der opfører sig forkert.

Grunden til det er, at noget irriterer tandkødet. Normalt er det bakterier og madrester. Og så ser det ud som om at de børn og unge, der har togskinner på, lettere får tandkød, der vokser. Så måske er der noget ved bøjlerne, der generer tandkødet også.
Man kan sige det på en anden måde: du får ikke børstet tænderne godt nok rene inde under togskinnerne. Og jo mere tandkødet vokser, jo sværere bliver det at presse tandbørsten ind under bøjlen.

Som regel kan man få tandkødet til at få det bedre, hvis man kan lære at presse børsten ind under bøjlen.

Hvis du ikke kan få det væk selv på den måde, kan det blive nødvendigt at fjerne togskinnerne i utide. Normalt vil tandkødet få det bedre, når togskinnerne er væk, så du bedre kan komme til med tandbørsten.

Jeg vil foreslå dig, at du snakker med din bøjletandlæge om problemet og får dem til at hjælpe dig.

Held og lykke med at få styr på dit tandkød.

Niels Hansen, tandlæge

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2017 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Insafe- & Daphne program